Wimbledon 2016: “Most már meghívhatom magamat egy sörre…”

Véget ért az évtized eddigi legnagyobb tenisz-sztorija. Roger Federer (3.) könnyedén győzte le a “vasárnapi ligás” Marcus Willist a második fordulóban.

Federer tenyerest üt forrás: bleacherreport.com

Federer tenyerest üt
forrás: bleacherreport.com

Különleges előzményekhez különleges hangulatú mérkőzés dukál. A világranglista 775. Marcus Willis az esélytelenség nyugalmában élvezte a lehetőséget, hogy a sportág legpatinásabb helyén a sportág történelmének egyik legpatinásabb alakjával játszhat. Végig mosolyogta szinte az egész meccset, pedig (természetesen) alárendelt szerepben volt végig. 8 játékot kellett várni arra, hogy egyáltalán feliratkozhasson az eredményjelzőre, de amikor ez megtörtént, semmi másnak nem örült jobban a behúzott tetejű Centerpálya közönsége aznap. Ez a megnyert game meghozta az önbizalmat az egyébként balkezes és 191 cm magas Willisnek. Utóbbi adottságait már tudta relatíve érvényesíteni a bázelivel szemben. Willis trükkösen játszott, nem igazán volt ritmusa játékának, ezzel tudta tartani a lépést Federerrel, egy ideig. Az újab break 3/2-es svájci vezetésnél következett, a brit meglepetés-embernek pedig esélye sem volt a visszakapaszkodásra. A harmadik szettben azonban Willis tovább javult, 3/2-nél bizony fogadóelőnye volt, de a hétszeres wimbledoni bajnok ettől a pillanattól “komolyra vette a figurát”, gond nélkül megfordította a játékot, kicsivel később pedig könnyedén elvette ellenfele szerváját, majd a sajátjánál befejezte a meccset. Miután a felek gratuláltak egymásnak a hálónál, olyan jelenet következett, amiből a laikus nézők arra következtettek volna, hogy fordított végeredmény született: Willis ünnepeltette magát, Federer pedig egyszerűen összecsomagolt. Teljesen érthető az eset. Marcus Willis a “legalsóbb berkekből” került kis időre a “tűz közelébe”, példátlan sztorival gazdagítva a sportág történelmét, jövő héten top 500-on belül lesz már. Federernek újabb brit ellenfele lesz a 32 között, Daniel Evans személyében.

Picit döcögött a szerb szekér forrás: bleacherreport.com

Picit döcögött a szerb szekér
forrás: bleacherreport.com

E mérkőzés előtt még Novak Djokovicon (1.) volt a sor, aki a francia Adrian Mannarino ellen nyerhette meg zsinórban 30. GS-meccsét. A kétszeres címvédő és világelső azért nem jutott tovább egy könnyedén. Mannarino balkezes, nagyon finom keze van és különleges technikával üt szinte mindent, szervát, tenyerest, fonákot. Utóbbi kiváltképp meglepte többször is a szerbet, aki természetesen sokszor nyeste oda az adogatást. Mindezek ellenére azért “Nole” kezében volt a gyeplő, amit csak a harmadik szettben engedett ki kicsit. Korai break-előnyét nem tudta véghez vinni, majd a rövidítésben is visszaengedte a győzelemhez közel a franciát, végül így sem veszítette el a szettet, Sam Querrey (28.) lesz a következő ellenfele. Sok meccset nem tudtak amúgy szerdán befejezni, az eső nagyon vontatta a programot, de a centerpályán a behúzható tető miatt sallangmentesen lezajlott a játéknap. Tomas Berdych (10.) egy szettet veszített Ivan Dodig ellen, Dominic Thiem (8.) könnyedén visszavágott a német Florian Mayernek Halle-i vereségéért, Bernard Tomic (19.) megnyerte 5 szettben a rangadóját Fernando Verdasco ellen, Alexander Zverev (24.) pedig simán győzte le a veterán francia Paul-Henri Matthieu-t.

Legfontosabb eredmények (2. forduló, felső ág):

N. Djokovic (SRB) [1]A. Mannarino (FRA)6/4 6/3 7/6(5)
R. Federer (SUI) [3]M. Willis (GBR)6/0 6/3 6/4
T. Berdych (CZE) [10]I. Dodig (CRO)7/6(5) 5/7 6/1 7/6(2)
D. Thiem (AUT) [8]F. Mayer (GER)7/5 6/4 6/4
B. Tomic (AUS) [19]F. Verdasco (ESP)4/6 6/3 6/3 3/6 6/4
A. Zverev (GER) [24]P-H. Mathieu (FRA)6/3 6/4 6/2

Csütörtökön az alsó ág lép pályára, de ekkor fognak befejeződni a tegnap félbeszakadt mérkőzések. A nap legfontosabb szereplője Andy Murray (2.) lesz, de játszani fog Nishikori (5.) és Thiem (8.) is, továbbá megrendezésre kerül a Simon (16.) – Dimitrov rangadó is.

A kiemelt kép forrása: lebuzz.eurosport.co.uk 

A hozzászólások le vannak zárva.