ATP World Tour Finals: Murray vitt mindent

Az év végére élre ugró skót megőrizte trónját. Hiába töltött kétszer annyi időt a pályán a torna során, mint Djokovic, a szerb alárendelt szerepben volt a “finálé fináléjában”.

Andy Murray (1.) és Novak Djokovic (2.)  35. alkalommal csapott össze. A találkozónak megvolt ám a pikantériája, hiszen az az év végi világelsőségről döntött. Nem is akárhogyan! Bár, már volt arra példa az ATP World Tour történelme során, hogy a szezon utolsó meccsén dőlt el, ki zárja az évet az élen (akkor Gustavo Kuerten győzte le Andre Agassit), de ez a mostani egy eddig példátlan alkalom volt. Most ugyanis a döntő két résztvevője között dőlt el az elsőség kérdése. A képlet egyszerű volt: a nyertes mindent visz.

Nyoma nem volt a szombati teljesítménynek fotó: concordmonitor.com

Nyoma nem volt a szombati teljesítménynek
fotó: concordmonitor.com

A négyszeres címvédő szerb formajavulásában és Murray elképesztő túlóráiban bízhatott. A 29 éves skót ugyanis múlt hét hétfőn egy 3 óra 21 perces meccset játszott Kei Nishikori ellen, egy nappal a mostani meccs előtt pedig 3 óra 38 perc alatt tudta csak legyőzni a szezon 3. helyezettjét, Milos Raonicot. Hiába azonban az akadozó gépezet és Djokovic lehengerlő elődöntős teljesítménye Nishikori ellen, ezen a meccsen minden előzetes tényező érvénytelenné vált. Murray 28 adogató pontból 20-at megnyert az első szettben, ami döntő faktor volt. Djokovic sem kezdte rosszul a meccset, de a játszma közepén egy hosszú játékban tudta csak hozni a szerváját, innentől pedig végig “ferdén állt a mérleg”. A következő játékban már sikerült a break Murray-nek és 47 perc után megnyerte az első játszmát.

Murray két trófeát is átvehetett a meccs után fotó: livetennis.com

Murray két trófeát is átvehetett a meccs után
fotó: livetennis.com

A tét és a két résztvevő renoméja miatt sokan epikus összecsapást vártak, egy órányi játék után azonban döbbenten figyelhették a fejleményeket az álmodozók. Djokovic dupla-break-hátrányba került, mialatt sokat hibázott, Murray pedig folytatta jó játékát. “Nole” viszont rögtön mérsékelte a hátrány, viszont így is csak, szimbolikus értelemben, ellenfele hátát leshette. A skót magabiztosan végig vitte előnyét, ám a célegyenesben “megrezgett azért a léc”. Djokovic mindent megtett a visszaküzdésért, hárított két meccslabdát is, de 40-40-es állásoknál mindig elveszítette a pontot, ami nem arra a Djokovic-ra jellemző, aki korábban azt a bizonyos tetemes előnyt kiharcolta a világranglistán. Sokáig nem is tartott ez a procedúra, Murray értékesítette a harmadik meccslabdát és 1 óra 44 perc alatt megnyerte a VB-döntőt.

Végeredmény: A. Murray (GBR) [1] – N. Djokovic (SRB) [2] 6/3 6/4

A skót teniszező lett tehát a győztes. Életében először nyerte meg az évadzáró tornát, és ő maradt a világelső, pozícióját hetekig megőrizheti, hiszen jövőre az év első hónapjaiban Djokovic-nak kell több pontot megvédenie. Mostani győzelmével pedig már zsinórban a 24. meccsét nyerte meg. Murray a szezon második felében óriási teljesítményt produkált. Karrierje eddigi legszebb napjait éli, s hogy honnan és hogyan jutott el idáig, arról szó lesz egy másik cikkben.

A kiemelt kép forrása: spokesman.com

A hozzászólások le vannak zárva.