Carlos Moyá Rafael Nadal edzője lesz!

2016. december 18.
by DGM96

A korábbi világelső edzői karrierje felszálló ívben van. Milos Raonic után most 14-szeres GS-győztes honfitársával fog dolgozni. 

Mindkét fél szombaton jelentette be a hírt. “Nagy dolog, hogy Carlos személyében egy olyan embert tudhatok majd magam mellett, aki nem csak barátom, hanem egy nagyon fontos személy is a karrieremben. Segíteni fog nekem az edzéseken és a versenyek alatt egyaránt – nyilatkozta Nadal.

Moyá 1998-ban megnyerte a Roland Garrost, a következő évben pedig két hétig világelső is volt. 2010-ig tartó karrierje során sok időt töltött Nadallal, gyakran együtt indultak párosban és a Davis Kupában is csapattársak voltak sokáig. “Nagyon különleges lesz számomra, hogy Rafának segíthetek majd. Biztos vagyok benne, hogy Tonival, Francis-szal és a csapat többi tagjával nagyszerű csapatot fogunk alkotni. Rafa egy nagyszerű játékos emellett nagyszerű ember és barát, akiben megbízhatok. Úgy hiszem, képes ő még továbbra is nagy tornákat nyerni – fejezte ki gondolatait Moyá.

Januárban még Milos Raonic edzőjeként vágott neki az évnek. Közre is működött abban, hogy a fiatal kanadai karrierje eddigi legjobb szezonját teljesítse. Raonic elődöntőzött az Australian Openen, Roger Federert legyőzve bejutott első GS-döntőjébe Wimbledonban és egészen a világranglista 3. helyig jutott 2016-ban. A különválást november 30-án jelentették még be. Valószínűleg úgy érezték, az együttműködés elérte célját.

“Amikor megtudtam, hogy Carlos befejezte Raonic-csal, felhívtam, hogy csatlakozzon hozzánk. Úgy gondoljuk, beleillik a csapatunkba. Mindig fontos személy volt a számunkra. Úgy éreztük, most jött el a pillanat, hogy csatlakozzon hozzánk” – mondta Rafa nagybátyja és első számú edzője, Toni Nadal.

Ennek a leendő együttműködésnek van két érdekessége is. Nadalhoz hasonlóan Moyá is mallorcai származású, és ő sem az elvileg erősebb kezével játszott. Balkezesnek született, de jobb kézzel játszott, Nadalnál ugyebár ez fordítva van. Jó kérdés, magában a teniszében fog-e valamit újítani. Erre lehet a legkisebb esély, inkább mentalitás szempontjából lehet ő nagy támasza a 9-szeres Roland Garros-bajnoknak.

A várható közös munkát akár párhuzamba is hozhatjuk Andy Murrayvel és Jamie Delgadoval. A skótnál is az volt, hogy felkért edzőnek egy idősebb, nem rég visszavonult honfitársat, akivel mindig is jó viszonyt ápolt. Delgado ambíciójának és lojalitásának idén láthattuk az eredményét Murray menetelésében.

Szüksége is lesz Nadalnak a megfelelő háttérre. 2016-ban sem úgy alakultak az események, ahogyan ő azt elképzelte. A Roland Garrosra az egyik esélyesként érkezett, de a torna közben visszalépett csuklósérülés miatt. Hosszú idő után úgy tudott le egy szezont, hogy egy GS-en sem jutott el a negyeddöntőig, és mindössze a 9. helyen áll a világranglistán. Egyetlen pozitívuma az évéből az olimpián szerzett aranyérem párosban, Marc Lopezzel.

Nem atomfizikai megállapítás az, ha azt mondjuk, nem csak Nadal rajongói, de az egész teniszvilág kíváncsian várja a két klasszis együttműködését.

A kiemelt kép forrása: libertaddigital.com

A hozzászólások le vannak zárva.