Szezonsumma 2016: Reflektorfényben a Grand Slam tornák ( 4. rész )

Elérkezett a Grand Slam tornák visszatekintésének az utolsó állomása. Slusszpoén a végére, az időszakos Stan Wawrinka ismét lecsapott.

Most volt talán a legnehezebb megtippelni ki fog nyerni. A legnagyobb favoritok közül Novak Djokovic sérülten érkezett, Murray jó formában teniszezett, de nem az elsőszámú esélyesnek kikiáltani mégsem. Wawrinka nem mindig tudja a legjobb formáját elővenni, Nadal hiába mégis csak az aki, formán kívül volt, a wimbledoni döntős Raonictól pedig még így sem lehetett elvárni, hogy nagy messzeségekig jusson.

Fucsovics a főtáblán már nem tudott újabb bravúrt elérni Kép forrása: nemzetisport.hu

Fucsovics a főtáblán már nem tudott újabb bravúrt elérni
Kép forrása: nemzetisport.hu

A magyarok számára is óriási érdekeltség volt az első kör, hiszen Fucsovics Márton kvalifikálta magát a főtáblára. A spanyol Nicolas Almagro ellen tisztességesen helytállt, ami szettnyerésre nem volt elegendő. Az első fordulóban elmaradtak az igazán nagy meglepetések, a tornától a 13. kiemelt Gasquet búcsúzott. Mentségére szóljon a feltörekvő Kyle Edmundtól ki lehet kapni.

Raonic ezt a US Opent nem így tervezte Kép forrása: montrealgazette.com

Raonic ezt a US Opent nem így tervezte
Kép forrása: montrealgazette.com

A második fordulóban Djokovicnak egy percet nem kellett a pályán töltenie, hiszen a cseh Jiri Vesely visszalépett. A szerben kívül Murray, Wawrinka és Nadal is könnyen jutott tovább. A nem várt fordulat azonban gyorsan bekövetkezett, hiszen a hazai közönség előtt teniszező Ryan Harrison annyira megrázta magát, hogy kiejtette a friss wimbledoni döntős Milos Raonicot négy szettben. Nem kis meglepetés, de hát a kanadai még nem tartozott igazán azok a nevek közé, akiknél ez nem lehet benne.

A harmadik forduló folytatta azt a hullámot, hogy Djokovicnak nem igazán kell sokat játszania, mivel Mikhail Youzhny 4/2-es hátrányban feladta a találkozót. Murray négy szettben jutott tovább, Nadal háromban. Az izgalmak ezúttal még szokás szerint nem Djokovicék mérkőzésén történtek. Amennyiben izgalmakat említettem, miért ne következne belőle, hogy ezek csakis meglepetések lehetnek? John Isnert az újabb skalpot begyűjtő Kyle Edmund búcsúztatatta, Marin Ciliccel meg egészen egyszerűen elbánt a New yorki közönség miatt motivált Jack Sock. Lucas Pouille akiről még nem tudtuk mire lehet képes egy fordulóval később, pedig az első spanyol áldozatául választott, Roberto Bautista Agutot ejtette ki.

Pouille nevét ezen az estén megnevezhettük Kép forrása: sofascore.com

Pouille nevét ezen az estén megnevezhettük
Kép forrása: sofascore.com

A negyedik körben akár minden alakulhatott volna úgy, ahogy azt már meg lehetett szokni. Nadal kicsit szenved, de azért legyőzi Lucas Pouillet. De ezen a napon valami nem ezt akarta, majd a spanyol döntő szett rövidítésben búcsúzott a tornától. A többiek nem botlottak, Djokovic és Murray könnyedén ugrották át a lécet, csupán Wawrinka veszített játszmát Marchenko ellen.

Murray saját magának köszönhette a Nishikori elleni vereséget Kép forrása: bbc.co.uk

Murray saját magának köszönhette a Nishikori elleni vereséget
Kép forrása: bbc.co.uk

A negyeddöntő egy momentumról szólt, hiszen azt a momentumot, illetve a Del Potro-Wawrinka összecsapást leszámítva elmaradtak félig az izgalmak. A visszatérő argentin ezen a mérkőzésen remekül küzdött, azonban 2 szett után elfáradt és Wawrinka jutott a legjobb 4 közé. Most viszont térjünk rá arra a fontos pillanatra, ami talán a végső győztes kilétét meghatározta. Andy Murray a japán Kei Nishikorival csapott össze és a negyedik szett elejéig úgy nézett ki a brit nyer. A negyedik játszmában 2-1-es Murray vezetésnél a nézőtérről történő hangzavar miatt meg kellett állítani egy pontot és ez a legjobban a 2012-es bajnokot zavarta meg. Ezt nem sejthettük, de annyira, hogy erre ráment a mérkőzése. Murray gyakorlatilag a meccs további részében ezzel foglalkozott és rossz szokásának köszönhetően folyamatosan lamentált, majd kikapott. Nincs ez a fegyelmezetlenség, talán Andy Murray négyszeres Grand Slam bajnok lenne. A történet a 2016-os US Openen azonban nem erről szólt. Az elődöntőbe még Djokovic két játszma megnyerése után került, hiszen Tsonga feladta ellene, valamint Monfilssal már nem bírt Pouille, akitől három szettben kapott ki a fiatalabb francia.

Djokovic könnyedén jutott a döntőbe Kép forrása: 24.hu

Djokovic könnyedén jutott a döntőbe
Kép forrása: 24.hu

Monfils régen járt már Grand Slam elődöntőben, Djokovic ellen azonban nem túl sok esélyt lehetett neki adni. Az első szettben csupán meghökkentő játékkal tudott elérni 4 játékot, majd hamar két szett hátrányba került. A francia ugyan nyerni tudott egy szettet, a világelső mégis könnyedén abszolválta a negyedik szettet. A másik elődöntőben miután Wawrinka nehezen kiharcolta, hogy ne kerüljön két szettes hátrányba Kei Nishikorival szemben, négy játszmában bejutott pályafutása harmadik Grand Slam döntőjébe.

Wawrinka másodszor is Grand Slam döntőt tudott Djokovic ellen nyerni Kép forrása: zeenews.india.com

Wawrinka másodszor is Grand Slam döntőt tudott nyerni Djokovic ellen
Kép forrása: zeenews.india.com

Wawrinka számára jó ómen volt a Grand Slam finálé, mivel amikor eljutott idáig, mindig trófeával a kezében távozott. A kevés pályán töltött perc ráadásul inkább hátrányként szolgált a szerb számára, hiszen mindig az jár jobban, aki be van ütve egy döntő előtt. A tornán Djokovic ellen rendre feladták, a Monfilssal szembeni győzelem pedig csupán egy gyenge bemelegítő mérkőzés volt a világelső számára. Djokovic mégis úgy kezdte a finálét, hogy elvegye a svájci önbizalmát. A szerb 5-1-re vezetett, ennek ellenére csak 7/6-al szerzett vezetést. Ez az a pár game amit nem igazán szabadott volna elveszíteni Djokovicnak, hiszen egyrészt ő sem volt 100 %-os állapotban, másrészt ez valamennyire feltüzelte Wawrinkát. A svájci úgy látszik, ha Grand Slam döntőt játszik egy teljesen más ritmusra kapcsol mind játékban, mind mentálisan. Wawrinka remek teniszt vett elő, és az sem tudta megzavarni, hogy Djokovicot rengeteget ápolták. Négy szettes győzelmet követően háromszoros Grand Slam bajnoknak mondhatta magát.

Stan Wawrinka sosem tartozott azon teniszezők közé, akik egész évben rendkívül stabil teljesítményt nyújtanak. Mégis ez mit számít, amikor az ember háromszoros Grand Slam bajnok? A svájci nagyon úgy tűnik évente egyszer robbant, de akkor a lehető legjobb időszakában egy adott évnek. Vajon jövőre ez a robbanás Wimbledonban jön el és akkor meglesz a Carrier Slam?

A hozzászólások le vannak zárva.