Ilyen volt a magyar tenisz 2016-os éve

Wimbledoni döntő, előre lépések, átlépett mérföldkövek, sikeres első év. Honfitársaink nem okoztak csalódást.

A Davis-Kupa válogatott osztálylépése, Babos Timi kiváló szereplése és juniorjaink fejlődése fémjelezte a 2015-ös esztendőt. Minden esély megvolt a hasonló, vagy akár jobb folytatásra, ennek fejében nézhettünk 2016 elé. A legfontosabbakról most néhány sorban szót ejtünk. Az illedelmességnek eleget téve, kezdjük a hölgyekkel.

Gálfi Dalma és Stollár Fanny

Gálfi Dalma Kép forrása: gifu-tennis.jp

Gálfi Dalma
Kép forrása: gifu-tennis.jp

A két szőke magyar hölgy szépen fokozatosan nőtte ki a junior mezőnyt és 2016-ban már a felnőttek között versenyeztek. Dalma korosztályát világelsőként hagyta el és az új konkurenciában is megállta a helyét. Az évet a világranglista 313. helyén kezdte, az esztendő végére pedig egészen a 160. helyig jutott el. A 18 éves veszprémi lány 24 tornán indult el. Nyert 2 tornát, egyet Ausztráliában, egyet Kínában, illetve játszott további 4 elő- és 4 negyeddöntőt is. Nyáron, a hollandiai s’-Hertogenboschban lejátszotta karrierje első WTA-meccsét, de ott még kikapott. Az év végén viszont egy tokiói versenyen begyűjtötte első top 100-as skalpját, miután a második körben legyőzte az akkor 84. helyen álló japán Hibinót.

Stollár Fanny Kép forrása: instagram.com/fannystollar

Stollár Fanny
Kép forrása: instagram.com/fannystollar

Fanny az 523. helyről kezdte meg a 2016-os évet. A fővárosi lánynak nem jött össze egyéniben tornagyőzelem, de ő is fokozatosan csökkentette helyezésének számát. A szezont a 280. helyen zárta, decemberben pedig ő is lejátszhatta első WTA-mérkőzését. Hawaii fővárosában, Honoluluban viszont kikapott a brit tehetség Katie Swantől. A lányok a Federation Kupán is részt vettek még az év elején. A magyar válogatott velük, illetve Bondár Annával és Jani Réka Lucával a fedélzeten az első körben legyőzték 2-0-ra Dél-Afrikát az Euroafrikai zóna csoportkörében, de Lettországtól (1-2), Belgiumtól (0-3) és Bulgáriától (1-2) kikapott a csapat. Utóbbi esemény nem adhat okot a csalódásra, legjobb teniszezőnk, Babos Tímea is 25 éves, de akár már most egy stabil utánpótlás felléphet mögé. 2017-ben utóbbi állításra kielégítő választ kaphatunk.

Babos Tímea

Második páros döntő Wimbledonban a második különböző partnerrel Kép forrása: dailynewshungary.com

Második páros döntő Wimbledonban, második partnerrel
Kép forrása: dailynewshungary.com

Timi fix páros partner nélkül vágott neki 2016-nak, Katerina Srebotnik és Julia Görges után viszont a kazah Yaroslava Svedovánál meg tudott állapodni és vele is szép eredményt ért el. Wimbledonban a döntőbe jutottak be úgy, hogy az odaút során a Mirza/Hingis kettőst is legyőzték, a fináléban pedig méltó ellenfelei voltak a Williams-testvéreknek. Pályafutása során ez volt összeségében a harmadik döntője a világ legismertebb teniszversenyén. Indian Wellsben elődöntőt, Miamiban döntőt játszottak, ezen eredményeknek is köszönhetően kvalifikálták magukat az év végi szingapúri VB-re. Az ottani 8 tagú mezőny az új szabályok értelmében nem csoportos, hanem kieséses lebonyolításban versenyzett. Sajnos az első meccsen kikaptak a későbbi döntős Safarova/Mattek-Sands kettőstől, pedig Timiéknek három meccslabdájuk volt. 2017-et kételyek nélkül fogja kezdeni Timi, ugyanis még decemberben bejelentette, hogy az újévben az orosz Anastasia Pavlyuchenkova lesz a partnere

Simona Halep megszenvedett Timivel a US Openen Kép forrása: sport.hotnews.ro

Simona Halep megszenvedett Timivel a US Openen
Kép forrása: sport.hotnews.ro

Mondhatjuk, hogy a soproni hölgy párosban tartotta a tőle megszokott szintet, és ezt nem az egyéni kárára tette. Mi több! Pályafutása eddigi csúcsán van, ami a szakágat illeti. Elődöntőket és negyeddöntőket is játszott nem kevésszer, és az esetek többségében olyan játékosoktól kapott ki, akik papíron erősebbek nála. Viszont még így is okozott megmosolyogtató győzelmeket. Olyan korábbi GS-döntősök gratulációját fogadhatta, mint Sabine Lisicki vagy éppen Sara Errani. És akkor még nem is beszéltünk arról a római meccsről, amin Venus Williamst ejtette ki (6-7 (5) 7-5 6-4), vagy a későbbi világbajnok Cibulkova skalpjáról (4-6 6-3 6-1), amivel a negyeddöntőbe jutott be a cincinnati Premier tornán. A US Openen már kiemelt volt, egyéniben pedig még nem mondhatta el ezt magáról GS-tornán. A versenyből kihozta a maximumot, hiszen csak Simona Halep tudta megállítani a 3. fordulóban, és azon a meccsen sem vallott szégyent (1/6 6/2 4/6). Az egyéni világranglistán egészen a 25. helyig jutott el a 74-től, a szezon végén pedig tartalék játékosként szerepelhetett a „kis világbajnokságnak” számító Elite Trophy-n. Természetesen reménykedhetünk a hasonló, vagy akár a jobb folytatásban. Már most kiemelkedik a szervájával a mezőnyből, 2016-ban ő ütötte 6. legtöbb ászt, 269-t.

Férfiak: Fucsovics első GS-főtáblája és a Davis Kupa-válogatott bent maradása

Nem tervez(t)ünk villámlátogatást az Euroafrikai zóna I. csoportjában Kép forrása: dehir.hu

Nem tervez(t)ünk villámlátogatást az Euroafrikai zóna I. csoportjában
Kép forrása: dehir.hu

Egy újabb olyan évet tudhattunk le, mikor mindkét nem örömteli eredményekkel szolgáltatott minket. A Davis Kupában Magyarország márciusban kezdte meg szereplését az Euroafrikai zóna I. csoportjában. A Műjégpályán kialakított csarnokban fogadtuk Izrael csapatát, élén az akkor top 100-as Dudi Selával. Szoros párharcra volt kilátás, de végül úgy lett 3-2 a végeredmény, hogy megnyertük az első 3 mérkőzést. Nagy Péter újra hősies győzelmet aratott a nem túl egészséges Sela felett (6/2 6/3 4/6 4/6 6/1), majd Fucsovics Márton 6/4 6/2 7/5-re győzte le Amir Weintraubot. A pénteki „söprés” után a hétvége első napján be is biztosíthattuk a végső sikert, ami sikerült is a párosban aratott 7/6(2) 3/6 7/6(5) 7/6(7)-os győzelemmel, a magyar duóban Gödry Levente és Fucsovics szerepelt. Nyáron aztán Szlovákiát fogadtuk, a Világcsoport Play-off-ja volt a cél. Északi szomszédunk legjobbjuk, Martin Klizan hiányában is erős kerettel érkezett, ami a mi csapatunk számára már nagy falatnak számított. A budapesti salakon ugyan olyan sima volt a párharc júliusban, mint márciusban, de ezútal nem mi örülhettünk. A második meccsen múlott igazából a párharc, hiszen Fucsovics Márton megnyerte az első szettet Jozef Kovalik ellen, de a szlovák két szoros szettben megfordította az állást, majd egy sima játszmával befejezte a játékot. Aztán másnap a párosban nem sok babér termett Marcinak és Gödry Leventének. Tragédia nem történt, bent maradt a csapat az Euroafrikai zóna I. csoportjában, ami elsődleges cél volt előzetesen. 2017-ben viszont már nem Kuhárszky Zoltán, hanem Köves Gábor vezérletével vág neki a válogatott az új idénynek.

Az első junior-siker helyszínén sikerült az első felnőtt Grand Slam-kvalifikáció Kép forrása: atpworldtour.com

Az első junior-siker helyszínén sikerült az első felnőtt Grand Slam-kvalifikáció
Kép forrása: atpworldtour.com

Csapatunk mellett egyéniben Fucsovics Marci is kedveskedett néhány jó eredménnyel. A Challengereken 3 elődöntőt és 5 negyeddöntőt játszott, egy tornán pedig, Prostejovban selejtezősként jutott el egészen a döntőig. Mind ezek mellett ATP-tornán is volt lehetősége játszani. A barcelonai 500-ason kiharcolta a főtáblát, s ha már oda eljutott, legyőzte a kiváló képességű lett Ernests Gulbist (5/7 6/4 6/1). A következő fordulóban Viktor Troicki ellen is megnyerte az első szettet, de utána viszont csak egy játékot nyert, így is szép teljesítményt ért el. Nyár végén aztán valami olyat ért el, amit már nagyon régóta várt a magyar tenisztársadalom. A US Openen is sikerült kvalifikálnia magát a főtáblára. Pályafutása első Grand Slam-meccsét a korábbi top 10-es Nicolas Almagro ellen játszotta le. Rossz kezdés után belelendült a játékba a nyíregyházi, de ez csak két szoros szettre volt elég a spanyol ellen (1/6 4/6 6/7(7)). Marci a világranglisa 214. helyén kezdte a 2016-os évet és a 158-on fejezte be. Olyan eredmények voltak ezek, melyekre már ő is nagyon régóta várt. Reménykedjünk benne, hogy ez egy kis pluszt ad majd neki 2017-re.

„Dióhéjban” ez volt tehát a magyar tenisz 2016-os éve. Minden fronton fiatal korosztály képviseli hazánkat, és nem okoztak csalódást. Joggal várhatunk hasonló folytatást az új esztendőben is.

A kiemelt kép forrása: szepnapom.hu

A hozzászólások le vannak zárva.