AusOpen 2017: Nadal és Raonic magabiztosan kezdett, Djokovic nehezebben

A legnagyobbak nem szenvedtek meg, de így sem unalmasan telt el ez a nap sem.

Verdasco ezen a meccsen sem élt lehetőségeivel. Bár, most csak a második szett volt nagyon szoros Kép forrása: twitter.com/AustralianOpen

Verdasco ezen a meccsen sem élt lehetőségeivel. Bár, most csak a második szett volt nagyon szoros
Kép forrása: twitter.com/AustralianOpen

Nagyon kellemetlen ellenfél jutott a kétszeres címvédő Novak Djokovicnak (2.). Az első fordulóra azt a Fernando Verdascót sorsolták hozzá, akinek másfél hete a dohai elődöntőben 5(!) meccslabdája volt a szerbbel szemben. Az után a mérkőzés után nagyon őszintén nyilatkozott a hatszoros bajnok, elmondása szerint ki kellett volna kapnia azon a meccsen. A visszavágó az előzményekhez képest váratlanul kezdődött, de ha az alapvető papírformára támaszkodnánk, azt lehet mondani, nem történt meglepetés. Az első szettben végig irányított a szerb, 32 perc alatt előnybe is került és mindössze egy játékot engedélyezett a balkezes spanyolnak. A második játszma azonban már jobban „hajazott” előző összecsapásukra. Verdasco képes volt nyomás alá helyezni Djokovicot, kétszer is elvette a szerváját, de mind a kétszer visszavette a szerb a spanyolét. Hatalmas fogadócsata zajlott, mind a ketten gyenge hatékonysággal használták ki a fogadóelőnyöket, ez főleg a korábbi világelsőtől szokatlan. A hajrában úgy tűnt, Verdasco megtörik az elszalajtott lehetőségek miatt, végül rövidítés döntötte el a szettet. A 13. játék pedig ugyanolyan fordulatos volt, mint a szett maga: Djokovic megnyerte az első három pontot, erre a 2009-es elődöntős egy négyes szériával válaszolt. Ezzel összejött a balkezes spanyolnak a mini-break, de a vezető pozíció után szétesett a játéka és 71 perces csatában Djokovic megnyerte a második szettet is. Ahogyan arra számítani lehetett, nem sok hite és esélye maradt ezután a spanyolnak. A harmadik játszma elején és legvégén is breakelt Djokovic. Messze nem a legjobbját nyújtotta, 2 óra 23 percre volt szüksége a győzelemhez. A második körben az üzbég Istominnal játszik.

Nadal gond nélkül továbbjutott Kép forrása: twitter.com/AustralianOpen

Nadal gond nélkül továbbjutott
Kép forrása: twitter.com/AustralianOpen

Magabiztos játékkal mutatkozott be a 2009-es bajnok Rafael Nadal (9.). A spanyol ellefele a rutinos német, Florian Mayer volt, aki tavaly tért kezdett el újra teniszezni egy nagy kihagyást eredményező sérülés után. A történelem korántsem ismételte magát ezúttal, Nadal most még szettet sem veszített első körös Melbourne-i meccsén. Sőt, az egész meccs alatt, mely 2 óra 7 percig tartott, egy break-labda hárítására kényszerült. Mindhárom szettben egyszer vette el Mayer szerváját Nadal, melyek alatt 39 nyerőt ütött. Jól kezdett tehát a mallorcai, ellenfele a második körben a 2006-os döntős Marcos Bagdhatis lesz.

Raonic nem hagyta kibontakozni Dustin Brownt Kép forrása: twitter.com/AustralianOpen

Raonic nem hagyta kibontakozni Dustin Brownt
Kép forrása: twitter.com/AustralianOpen

Hasonló győzelmet aratott Milos Raonic (3.) is. A tavalyi elődöntős ellenfele az első fordulóban a bohókás jamaicai-német Dustin Brown volt. A tenisz „Rastaman”-je un ortodox  játékstílusáról és látványos trükkjeiről híres, ami miatt a mezőny egyik legszórakoztatóbb versenyzője, ezen ismérvei viszont nem voltak elegendők a világranglista 3. helyezettje ellen. Brown három szett alatt mindössze négy break-labdát tudott kiharcolni a dinamikusan szerváló kanadaival szemben, míg fordított szerepkörben sokkal hatékonyabb volt a pontok megjátszásában és a lehetőségek kihasználásában is Raonic. A mérkőzés 1 óra 34 percig tartott. A harmadik kiemelt a 64 között a friss sydneyi bajnok Gilles Müllerrel játszik. Érdekes találkozónak ígérkezik…

Thiem, Zverev, Goffin és a többiek

Thiem szetthátrányból fordított Kép forrása: twitter.com/AustralianOpen

Thiem szetthátrányból fordított
Kép forrása: twitter.com/AustralianOpen

Az élmezőny perifériájának tagjai kicsit nehezebben kezdték el az Australian Opent. Leszámítva Gael Monfilst (6.), aki a vártnál kicsit könnyebben győzte le a cseh Jiri Veselyt. Dominic Thiem (8.) elveszített egy szettet a német Struff ellen, nagyobb meglepetés viszont, hogy a belga David Goffin (11.) döntőszettben jutott csak tovább a selejtezős amerikai Opelka ellen. Mi több, az ötödik játszmában egy maratoni game-n múlt, hogy ne kerüljön break-hátrányba. A német tini-tehetség, Aleaxnder Zverev (24.) is megszenvedett, ő a holland Haase ellen. Nem volt messze a kieséstől, mert három szett után Haase állt közelebb a győzelemhez, majdnem dupla-break-előnybe került a negyedik játszmában, de fogadóelőnyt hárítva 1/2-re módosította az állást Zverev. Ez lehetett a meccs döntő momentuma. A német később visszavette az elvesztett szerváját, megfordította a szettet, majd magabiztos ötödik szettel a mérkőzést is. Grigor Dimitrovnak (15.) nem volt ennyire nehéz dolga. Ausztrál szabad-kártyás ellenfele, Christopher O’Connel csak az első szettben tudta megszorongatni a bolgárt. Kedden egyébként csak egy kiemelt búcsúzott, Feliciano Lopez (28.) révén. A spanyolt Fabio Fognini ejtette ki három játszmában.

A nap mérkőzése

Ivo Karlovic epikus csatát nyert meg Kép forrása: twitter.com/ESPNTennis

Ivo Karlovic epikus csatát nyert meg
Kép forrása: twitter.com/ESPNTennis

Legendásnak nevezhető mérkőzés zajlott a 19-es pályán az argentin Horacio Zeballos és Ivo Karlovic (20.) között. Utóbbi nevet olvasva az olvasók talán rá is jöhettek, mi volt a szituáció. Az első két szettet bizony az argentin nyerte meg, de Karolvic kiegyenlített a nagy hátrányból. A döntőszettben pedig ezen a Grand Slam-en nincs rövidítés. Az ötödik játszma tartott addig, mint egy szorosabb mérkőzés: 2 óra 41 percig. A melbourne-i infrastruktúrának köszönhetően nem volt lehetőség a sötétedés miatti félbeszakításra. Nagy kérdés volt tehát, mikor jön el az az alkalom bármiféle meccseldöntés hiányában, mikor pihenőre küldik a feleket. Jogosan fel lehetett ezt tenni, mert Karlovic jelenlétében nagy előnyben voltak az adogatók és nagy hátrányban a fogadók. A maratoni harcban Zeballosnak kellett mennie az eredmény után és végül 21/20-as állásnál tört meg. Karlovic két mérkőzés labdához jutott, melyek közül a másodikat sikerült kihasználnia. A 38 (!) éves horvát óriás 5 óra 15 perces thrillerben diadalmaskodott. A meccs játékok számában (84!) beelőzte a 2003-as Andy Roddick Younes El-Aynaoui meccset (döntőszett 19/17), ami új rekord a torna történetében, időtartamban pedig az örökranglista második helyezettje lett, 31 perccel marad el a 2012-es, illusztris Djokovic-Nadal döntőtől.

A kiemelt versenyzők eredményei a játéknapról:

R. Nadal [9] (ESP)F. Mayer (GER)6/3 6/4 6/4
M. Raonic [3] (CAN)D. Brown (GER)6/3 6/4 6/2
N. Djokovic [2] (SRB)F. Verdasco (ESP)6/1 7/6(4) 6/2
G. Dimitrov [15] (BUL)C. O’Connell7/6(2) 6/3 6/3
A. Zverev [24] (GER)R. Haase (NED)6/2 3/6 5/7 6/4 6/2
D. Ferrer [21] (ESP)O. Jasika (AUS)6/3 6/0 6/2
D. Goffin [11] (BEL)R. Opelka (USA)6/4 4/6 6/2 4/6 6/4
D. Thiem [8] (AUT)J-L. Struff (GER)4/6 6/4 6/4 6/3
G. Monfils [6] (FRA)J. Vesely (CZE)6/2 6/3 6/2
R. Bautista Agut [13] (ESP)G. Pella (ARG)6/3 6/1 6/1
R. Gasquet [18] (FRA)B. Mott (AUS)6/4 6/4 6/2
G. Simon [25] (FRA)M. Mmoh (USA)6/1 6/3 6/3
P. Kohlschreiber [32] (GER)N. Basilashvili (GEO)6/4 3/6 7/6(2) 6/4
P. Carreno Busta [30]P. Polansky (CAN)6/0 3/6 3/6 6/2 3/0 RET.
F. Fognini (ITA)F. Lopez [28] (ESP)7/5 6/3 7/5
I. Karlovic [20] (CRO)H. Zeballos (ARG)6/7(8) 3/6 7/5 6/2 22/20

Szerdán a második kört rendezik meg a felső ágnak. Murray (1.) és Federer (17.) lesznek a nap legnagyobb szereplői, de pályán lesz Nishikori (5.) és Cilic  (7.) is.

A kiemelt kép forrása: twitter.com/ESPNTennis

A hozzászólások le vannak zárva.