AusOpen 2017: 2009 újratöltve, Federer-Nadal döntő Melbourneben

Ha ezt valaki az Australian Open előtt mondja nekem, hogy Nadal és Federer játssza a döntőt, csak nevettem volna egyet. Az álom azonban nem olyan rég valóság lett, Nadal egy újabb thrillier után Federerrel döntőzik az Australian Openen!

Nem szép ilyet mondani két ekkora legendáról, de hát erre a torna előtt nem volt sok esély, hogy ők ketten egyáltalán az elődöntőig eljussanak. Nadal ágán ott volt a bombaszerváiról híres Raonic, a fiatalabbik Zverev és Monfils is. Federer miután 17. kiemeltként indult, még durvább sorsolással küzdött meg. De hát sok mindenkit ezen az ágon legyőzött és a többiek hullottak, főleg a világelső Murray. Az összesen 31 Grand Slam trófeát felmutató kettős azonban fittyet hányt azokra, akik már “eltemették” őket, és kisebb-nagyobb kihagyások után mind a ketten Grand Slam döntőbe jutottak.

Ez előszónak pontosan elegendő, a Federer-Nadal álomdöntő, amit még ha jelenleg nem ők vannak a világ tetején, akkor is annak kell neveznünk. Ez pedig egy drámai összecsapásnak köszönhetően összejött. Akkor most essen erről a heroikus küzdelemről néhány szó.

Dimitrovot első szervái sokat segítették az elődöntőig Kép forrása: ausopen.com

Dimitrovot első szervái sokat segítették az elődöntőig
Kép forrása: ausopen.com

Az elképesztő energiát igénybevevő kontratenisz vagy a domináns játék a nyerő taktika? Erre a kérdésre kerestük a válaszokat Rafael Nadal és Grigor Dimitrov mérkőzésén. A kérdésre nekünk választ adni azonban egyáltalán nem volt egyszerű. A spanyol rendkívül jól jött vissza a sérüléséből, a bolgárnak  pedig a pocsék 2016-os éve után ahol 39 győzelem 26 vereséggel párosult, az elődöntőre Brisbane-i tornagyőzelemmel és az Australian Open hatodik meccséig bezárólag 10-ás statisztikával érkezett. Dimitrovon ráadásul erősen meglátszott, amennyiben beüti az első szerváját, egy Nadal féle fogadó is komoly bajban lehet. Vallverdu tanítványa 2016-ban 3527 szervából 2610-szer csinált pontot az első adogatás mögött, ami egy 74 %-os mutató. Az idei évet nézve a Nadal elleni meccsig ez a mutató ezen a két tornán 82 %-ra nőtt. Ezen felül Dimitrov koncentrációja és játéka is sokat javult 2016-hoz képest. Nadal még Brisbaneben nem úgy tűnt mint aki összeszedte magát, azonban Melbourneben főleg Raonic legyőzésével bebizonyította, hogy ő még a kritikus mérkőzéseken képes magas szintű teniszt produkálni mind játékban, mind fejben.

Nadal ismét brutális nyitószettet produkált Kép forrása: ausopen.com

Nadal ismét brutális nyitószettet produkált
Kép forrása: ausopen.com

Az első játszmát Dimitrov erődemonstrációval kezdte, addig a pontig, amíg Nadal el nem kezdett break labdákat sorra hárítani és ennek meg is lett a böjtje igen hamar. A bolgár a negyedik játék végén gyakorlatilag blöffre felment a hálóhoz, a spanyol pedig köszönte a lehetőséget, elütött mellette, amibe Dimitrov csak belekapni tudott. Nadal pedig ahogy a Raonic elleni mérkőzés első szettjében, most sem engedte vissza ellenfelét. Két semmire és egy 15-re megnyert adogatójátékkal könnyen tartva minimális fórját, megnyerte 6/3-ra az első játszmát. A második szett igen furcsára sikeredett, hiszen a két játékos az adogatásokkal hadi lábon állt. Dimitrov kezdte a breakek sorát 2-1-nél,  azonban a két kettős hibájának is köszönhetően ez az előny 4-2-nél visszaszállt. A fordulatoknak azonban nem volt vége: Nadal 40-15-ről bukta el a szerváját, ami az előző meccsét figyelembe véve igen váratlan pillanat volt, Dimitrov azonban nem élt az eséllyel, elbukott két játékot, ráadásul Nadal 4 játszmalabdát hárított így lett 5-5 az állás. A második játszmában azonban ezen felül is volt még egy utolsó, még váratlanabb csavar. Nadalnál általában ezek a helyzetek amikor végleg bedarálja az ellenfelét, főleg ha 3-5-ről jön vissza. Dimitrov azonban nem zuhant össze a spanyol legnagyobb bánatára és végig koncentrálva 64 percet, 7/5-re nyerte meg a második szettet.

Dimitrov átküzdötte magát a döntő játszmába Kép forrása: ausopen.com

Dimitrov átküzdötte magát a döntő játszmába
Kép forrása: ausopen.com

A harmadik játszmában egy Dimitrov rontásnak hála Nadal jutott először break előnyhöz 2-2-nél, azonban ez édes kevés volt a bolgárral szemben, aki agresszív játékával addig szorította a spanyolt, amíg a harmadik break lehetőségnél már elrontott egy tenyerest. 3-3, innentől kezdve a rövidítésig már egyik teniszezőnek sem adatott meg újabb esély a breakre, így jöhetett egy kulcsfontosságú rövidítés. Az utolsó két pontban a régi Nadalt láthattuk. Dimitrov 5-5 után megpróbálta lekergetni és leütni a spanyolt a pályáról, aki csak védekezni tudott, majd a bolgár rontott. 2-1 volt tehát Nadalnak, ekkor nem számíthattunk rá, hogy Dimitrovban még maradt erő a folytatásra. Olyannyira, hogy a negyedik szettben nem vesztett adogatást, amit Nadal szintén elmondhatott saját magáról. Maradt tehát egy újabb Tiebreak, azonban érződött, hogy ebben a szettben Dimitrov sokkal jobban koncentrál és benne lógott a levegőben az egyenlítés. A döntő szett Nadal számára abban az esetben lett volna elkerülhető, ha nem játszik röviden. Ennek ellenére sokszor lerövidült, amit Dimitrov röptéivel büntetett. 6-4-nél pedig a bolgár egy középre vágott ász értékű adogatással jelezte: Ő felkészült egy 4-5 órás harcra.

Nadal heroikus küzdelem után így ünnepelte győzelmét Kép forrása: ausopen.com

Nadal heroikus küzdelem után így ünnepelte győzelmét
Kép forrása: ausopen.com

Nadal az ötödik szett elején rendre lehetőségeket dolgozott ki, hogy a nagy harc ellenére megtörje gyorsan Dimitrovot, mielőtt annyi önbizalmat szerez a bolgár, hogy megnyerje a mérkőzést. Az esélyeket azonban a játszma elején elpuskázta Nadal és hirtelen 4-3-as hátrányánál két break labda hárítására kényszerült. Dimitrov az ötödik szettben is elképesztő színvalon tudott teniszezni, azonban neki ekkor jött, amire ezek után már nem volt válasza. A spanyol aki körül igen csak szorult a hurok megmutatta riválisának, hogy lassan eljön az ideje, de még nem most. Nadal 15-40 után három nyerővel  és egy fonák kereszttel, amibe Dimitrov csak beleérni tudott, megtartotta az adogatását. A bolgár aki addig négyszer is elvette ellenfele szerváját, ezúttal teljes mértékben esélytelen volt erre. Dimitrov ennek ellenére próbált nyugodt maradni, bár látszott, hogy a kettős hibával tarkított 0-30-al kezdett adogatójáték nem erre utalt. A bolgár feltornázta magát a következő két pontban, mégis egy hálóról kipattanó ütés, majd egy rossz taktikai húzás után Nadal a döntőbe kerülésért adogathatott. Dimitrov a következő adogatójátékban szorította a spanyolt, azonban a 2009-es bajnok versenyzői képességei felszínre törtek, hiszen a legnehezebb helyzetekben szedte elő a legjobb adogatásait. A bolgár pedig a harmadik mérkőzéslabdánál már nem bírta a nyomást, egy elhibázott fonák után vége lett a dalnak.

2009 után egy újabb drámát nyert meg Nadal Kép forrása: https://www.facebook.com/TrollTennis/

2009 után egy újabb drámát nyert meg Nadal
Kép forrása: https://www.facebook.com/TrollTennis/

Látva ezt a meccset, szinte villámcsapásként rémlik fel bennem, amikor Nadal a verseny ugyanezen szakaszában, ezt a drámát 2009-ben már egyszer megélte, kiharcolta, majd a végén egy végletekig harcoló Fernando Verdascot megtört. A két meccs között, miután a mai 4 óra 56 percesre sikeredett csupán 18 perc különbség volt ( a 2009-es meccs 5 óra 14 percig tartott ). Verdasco akkor egy kettős hibával bukta el a felejthetetlen összecsapást, Nadal ma valami hasonló háborút nyert meg, csak a szetteket máshogyan nyerték Dimitrovval és a forgatókönyvet a végén egy kicsit másképp írták, de ez nem sokban tért el a 8 évvel ezelőtti meccshez képest. A másik érdkesség, hogy a spanyol a döntőben akkor Federert egy 4 óra 23 perces gigászi küzdelemben legyőzte, idén valami hasonlóra számíthatunk a két klasszistól? Nadal ismét csak azt bizonyította, hogy sokszor az erősebb fej diadalmaskodik a kiemelkedő tenisz fölött, mivel a spanyol rendelkezik ebben a mezőnyben a legjobb mentális képességekkel. Dimitrov megmutatta, hogy Brisbane-i tornagyőzelme nem a véletlen műve volt, hiszen egy még magasabb szintet tudott hozni az Australian Openen és fejlődése később Grand Slam győzelemhez is vezethet, azonban a legjobb Nadalt egyelőre még nem tudja a legkritikusabb szituációkban megtörni. Az a 4 pont 3-4-nél ami egyértelműen alátámasztja, miért a spanyol minden idők egyik legerősebb fejű teniszezője.

Vasárnap fél 10-től mindenki a televízió készülékek elé, hiszen jön Roger Federer és Rafael Nadal 35. összecsapása az Australian Open fináléjában. Lehet, hogy ez lesz a két legenda utolsó Grand Slam döntője egymás ellen. A svájci a 18., a spanyol a 15. Grand Slam trófeáját szerezheti meg kevesebb mint 48 órán belül! 

Kiemelt kép forrása: ausopen.com

A hozzászólások le vannak zárva.