AusOpen 2017: Varázslat 35 fölött!

Azt mondták róluk, hogy ők már öregek ahhoz, hogy jó teniszmérkőzést játszanak. Erre a téveszmére egy nagyon magas színvonalú Grand Slam döntő volt a válasza a két legendának. Federer az utóbbi évek egyik legjobb Grand Slam tornáját nyerte meg egy elképesztő fordulatokat tartogató Australian Open fináléban Nadal ellen.

Nadal 2009-ben emlékezetes döntőt nyert meg Kép forrása: in.bookmyshow.com

Nadal 2009-ben emlékezetes döntőt nyert meg
Kép forrása: in.bookmyshow.com

Roger Federer tizennyolcadszor vagy Rafael Nadal tizenötödször? Ez volt a kérdés Melbourne Rod Laver Arénájában, ahol talán utoljára láthattunk a két klasszist egymás ellen Grand Slam fináléban a 35. örökrangadón. Megannyi emlékezetes csata a torna ezen szakaszában, és persze nem felejthető, hogy ők egyszer már játszottak az Australian Openen döntőt, ahol a spanyol öt szettben tudta megnyerni a 2009-es versenyt. A forgatókönyv valami hasonló volt, hiszen Federer csütörtökön már pihenhetett, még Nadal pénteken szenvedte ki egy közel 5 órás mérkőzésen Dimitrov ellen a döntőbe jutást.

Amikor elindult ez a verseny nem gondoltuk volna, hogy ilyen kedvezőtlen kiemeléssel és ennyire nehéz sorsolással Grand Slam döntőbe juthatnak több hónapos kihagyások után. A sors azonban azt akarta, hogy ezt a csatát újra csodálhassák a tenisz szerelmesei, hiszen a két játékos utoljára Grand Slam döntőt a 2011-es Roland Garroson játszottak. Érdekesség, hogy a tenisz szakértői már akkor is temették a svájcit, és láss csodát 2017-ben ő játszik Grand Slam döntőt egy olyan ágon ahol Murray, Wawrinka és Nishikori is helyet kapott. Nadal fináléba jutása pedig a tavalyi pocsék év után szintén bravúr, hiszen Djokovic , Raonic, Dimitrov, Monfils is ezen az ágon volt.

Ez a párharc mindig is a stílusok csatája volt. Az egyik oldalról úgy jöttek az ütések, mint kés a vajon, a másikról pedig megállás nélkül pörögtek fel és vissza a labdák. Federernek egyértelmű volt, hogy nem szabad belemennie a hosszú labdamenetekbe, mivel abban egy idő után elfáradna. Itt már sokat számított hogyan alakul az első két szett és főleg, hogy ki nyeri az első szettet és az sem volt mindegy ezeket a játszmákat milyen hosszan játssza a két teniszező.

Federer kezdte jobban a mérkőzést Kép forrása: ausopen.com

Federer kezdte jobban a mérkőzést
Kép forrása: ausopen.com

A mérkőzés óvatos tapogatózással kezdődött, de látszólag Federer melegedett be hamarabb. Egy darabig mind a két játékos magabiztosan tartotta az adogatását, majd szó sem volt hullámvölgyről, egyszerűen Federer tudott agresszívabban fellépni. 3-3-nál hirtelen került a svájci két break lehetőséghez, amire azonnal lecsapott. Nadal break hátrányban sem szokott rosszul teniszezni, azonban Federer rendkívül koncentráltan játszott a következő két adogatójátékban és megérdemelten nyerte 6/3-ra az első szettet. A 35 éves játékost az első szettben első adogatásai nagyban segítették, hiszen 93 %-ban nyerte belőle a pontokat és ezt domináns teniszével párosítani tudta.

Nadal 43 perc után egyenlített ki Kép forrása: ausopen.com

Nadal 43 perc után egyenlített ki
Kép forrása: ausopen.com

A második játszmában Nadal megérkezett a mérkőzésbe és elkezdett üzemi hőfokon teniszezni. Szüksége volt a pörgésre, hiszen valahogy el kellett vennie Federer önbizalmát, aki nagyon magas színvonalon tudta elkezdeni a 2017-es Australian Open döntőjét. A szettet a spanyol 4 játék alatt döntötte el, elment 4-0-ra és innentől kezdve borítékolható volt, hogy kezében van az egyenlítés. Federer még 1 breaket visszavett, azonban ez még belefért Nadal számára. A 2009-es bajnok már sokkal jobban teniszezett, mint az első játszmában és magabiztosan kiharcolta az 1-1-et. Az egyenlítés nem is lehetett kérdés, hiszen Nadal az utolsó két adogatójátékát semmire hozta.

A harmadik szettben jött a Federer varázslat Kép forrása: ausopen.com

A harmadik szettben jött a Federer varázslat
Kép forrása: ausopen.com

Federer azonban nem hogy nem esett szét, hanem a harmadik játszmában elkezdett valami elképesztő extra szinten teniszezni. Ezt a teniszt a harmadik fordulóban Berdych ellen láthattuk ezen a tornán és káprázatos, hogy legnagyobb mumusa ellen egy ilyen szettet tudott produkálni. Ezt csak néhány apró momentum alátámasztotta. Federer break hátrányba kerülhetett volna a harmadik felvonás első játékában, ennek elkerülése érdekében ütött három ászt ugyanoda. Ezek után elvette Nadal adogatását, majd minden jött. Federer szórta a nyerőket, összesen 18-at ütött. 6/1-el egy szettre volt a 18. Grand Slam győzelemtől, kérdéses volt, hogy meddig tartható ez a magas szintű tenisz.

Nadal magabiztos játékkal harcolta ki a döntő szettet Kép forrása: ausopen.com

Nadal magabiztos játékkal harcolta ki a döntő szettet
Kép forrása: ausopen.com

A negyedik játszmában már látszott, hogy Federernek az extra szintű tenisze egyik percről a másikra elfogyott, elkezdett többet hibázni. Nadal azonnal ki tudta használni, hogy a svájci részéről megszűnt az a nyomás, amivel a harmadik szettben leszedte őt a pályáról. A spanyol 2-1-nél került break előnybe, de a döntő játszma kiharcolása csak 4-2-től volt zökkenőmentes számára. Nadalnak 3-2-nél még break labdát kellett hárítania, a következő két adogatójátékot viszont ugyanúgy semmire abszolválta, mint a második játszmában. Nadalnak feljavult az adogatása, hiszen az első szervákból a harmadikhoz képest 53 helyett 75 %-ban és ami lényegesebb és a stabil adogatójátékokhoz elengedhetetlen volt, a második szervákból 29 helyett 78 százalékban nyerte a pontokat.

Nadalnál volt a lélektani előny, hiszen ő jött vissza 1-2-ről. Ráadásul a spanyol az utolsó két Grand Slam döntőt is 5 szettben tudta megnyerni a 2008-as wimbledoni és a 2009-es Melbourne-i tornán Federer ellen. Ami Federernek lehetett pozitívum, hogy nem volt egy olyan hosszú meccs, mint a 2014-es wimbledoni döntős vereség Novak Djokovic ellen.

Federer nyerő, majd jöhetett az győzelem boldog pillanata Kép forrása: ausopen.com

Federer nyerő, majd jöhetett az győzelem boldog pillanata
Kép forrása: ausopen.com

Nadal a lehető legjobban kezdte az ötödik szettet, azonnal break előnybe került és úgy tűnt ezen a tornán bármilyen impulzus jöhet, a spanyolt fejben nem lehet kibillenteni. 1-0-nál úgy őrizte meg a fórját, hogy három break labdát is hárított, 2-1-nél pedig okos játékkal hatástalanította Federer negyedik break labdáját. Federert ez nem törte meg, folyamatosan nyomás alá helyezte ellenfelét, Nadal elképesztő tenisszel hárította az 5. break lehetőséget is, a hatodiknál azonban egy jól megütött tenyeres a folyosóban landolt, a négyszeres Australian Open bajnok visszajött. A svájcinak visszaszállt az esély, hogy megnyerje a 18. Grand Slamet, ami nagyobb szó, 5 szettben és break hátrányról. Federer hozta a következő adogatójátékát magabiztosan és következett egy kiélezett Nadal adogatójáték. A spanyol a legtöbbször elővette itt is break labdáknál a hihetetlen versenyzői kvalitásait, azonban a végletekig nem tudta ezt csinálni és kiszorított helyzetből rontva elvesztette az adogatását. Nadal elképesztő erős volt mentálisan, azonban a mai napon meglepő módon az utolsó két játékban Federer fölé tudott kerekedni ebben a tekintetben. Federer úgy nyerte meg a 18. Grand Slam győzelme utolsó játékát, hogy 2 break labdát hárítania kellett egy hosszú játékban. A 35 éves teniszező 3 óra 40 perc alatt lett a 2017-es Australian Open bajnoka!

Federert még most sem "temethető", elképesztő tenisszel lett Australian Open bajnok Kép forrása: ausopen.com

Federer még most sem “temethető”, elképesztő tenisszel lett Australian Open bajnok
Kép forrása: ausopen.com

Ebben a két hétben amúgy is néhányszor alig lehetett szóhoz jutni, azonban Roger Federer győzelme után nem kétséges, hogy őt soha senki nem temetheti. A svájci egy borzasztó nehéz ágon nyert Australian Opent, ahol le kellett győzni Berdychet, Nishikorit, Wawrinkát, majd a döntőben egy olyan Nadalt, aki ellen kemény pályán is sokszor kikapott, ráadásul Melbourneben életében nem tudta megverni őt.  Federer három öt szettes találkozót tudott megnyerni, az mindesetre nagy előny lehetett számára, hogy ezekre a meccsekre az utolsó két játszmában mindig 2-1-es előnyben fordulhatott, hiszen neki nehéz lett volna bármelyik mérkőzést is 1-2-ről megfordítania. Federer korszerű támadóteniszt játszott ebben a két hétben, amire mezőny ezúttal csak ellenállást tudott mutatni, azonban válasz nem érkezett már senki részéről sem. Federer fél év kihagyás után szerezte meg a 18. Grand Slam győzelmét, úgyhogy idén augusztusban már 36 éves lesz.

Kiemelt kép forrása: ausopen.com

A hozzászólások le vannak zárva.