Lehet még fokozni a váratlanságot: Alexander Zverev lett Róma bajnoka!

Thiem legyőzte Nadalt, Djokovic Thiemet, majd Zverev Djokovicot. Jutott slusszpoén Rómában az utolsó napra is.

A német Alexander “Sascha” Zverev (16.) 20 esztendősen és egy hónaposan a legfiatalabb Masters bajnok lett Novak Djokovic (2.) 2007-es miami sikere óta. A német tehetség éppen a szerbet győzte le a vasárnapi fináléban, akit így újra elütöttek ötödik római sikerétől azok után, hogy tavaly is egy mérkőzésre volt a bajnoki címtől.

Djokovic az év eleji dohai győzelme óta most volt először döntős egy tornán úgy egyáltalán, s mivel ezt egy Mastersen tette meg, kijelenthető, hogy 2017-ben az eddigi legjobb teljesítményét nyújtotta. Már az előzmények biztatóak voltak, hiszen a döntőt bukott szett nélkül érte el. Juan Martin Del Potrót és Dominc Thiemet (8.) is oktatta, a Rafael Nadalt (4.) legyőző osztrák ellen ráadásul csak egy játékot veszített el.

Zverevnek is megvolt azonban a referenciája. Bár a 3. fordulóban a Murray-verő Fabio Fognini nem nagyon koncentrált a játékra (aznap szült Flavia Pennetta), de aztán Milos Raonic (5.) legyőzésével már szép skalpot gyűjtött be, az Isner ellen megnyert elődöntő pedig az idei éve alapján szinte papírforma volt. A legnagyobb próbatétel azonban a legfontosabb meccsen következett. Élete első 1000-es döntőjét Djokovic ellen játszhatta. Az ifjú német azonban félelmet nem ismerve teniszezett, a világ egyik, ha nem a legjobb fogadójával szemben. Break-labdája nem volt a szerbnek, ő viszont háromszor is elveszítette az adogatását. Kezdésnek az első szett elején, majd a másodikban kétszer. Zverev kikezdhetetlensége nagyon frusztrálta a 12-szeres Grand Slam-bajnokot, önkorholó megjegyzései miatt figyelmeztetést is kapott a második szett hetedik játékában. A világranglista 17. helyezettje fogadóként fejezte be a találkozót, a szerb kettős hibájával jutott meccslabdához, majd egy túl hosszan megütött “Novák-fonák” tette fel az i-re a pontot.

Végeredmény: A. Zverev (16.) – N. Djokovic (2.) 6/4 6/3

“Sascha” müncheni 250-es sikere után egy jóval nagyobb győzelmet aratott salak pályán. Mindössze 3 éve tart a karrierje, de már most elérte azt a mérföldkövet, hogy először lesz top 10-es teniszező. Mostani győzelmével 7 helyet lép előre a világranglistán.

A Roland Garrosra való felkészülés érdemi része ezzel véget ért. Az utolsó Masters tornához még azzal a gondolattal érkeztünk, hogy lehet, hogy nem is lesz nagyon ellenfele Rafael Nadalnak majd Párizsban. Dominic Thiem és a friss bajnok német azonban felkavarta kicsit az állóvizet, ráadásul Djokovic javuló tendenciája is intőjel lehet. Nem feltétlen Nadalnak, hanem a teniszvilágnak inkább, a salakos Grand Slam találgatásai kapcsán.

A kiemelt kép forrása: skysports.com

A hozzászólások le vannak zárva.