ATP Queen’s: Ha ez a döntő egy futam lett volna, célfotó döntött volna

Feliciano Lopez és Marin Cilic küzdelme az ATP 500-as torna bajnoki címért a végletekig kiélezett volt. A 34 éves spanyol teniszező diadala nüanszokon múlott.

Bár a legnagyobb nevek, mint például a világelső Andy Murray (1.) vagy Stan Wawrinka is ideje korán kiesett az AEGON Tennis Championships küzdelmeiből, mégsem váltak érdektelenné a torna további történései. A döntőbe is két olyan teniszező jutott be, akik kiváltképp szeretnek játszani a füves borításon. Marin Cilic (4.) hozta gyakorlatilag egyedül a papírformát a legjobbak közül, ám pont amiatt, hogy a tábla másik végén a 34 éves spanyol Feliciano Lopez  három rangsorolt versenyzőt is kiejtett. Wawrinkát (2.) az első körben, Tomas Berdychet (7.) a negyeddöntőben, Grigor Dimitrovot (6.) pedig az elődöntőben. Utóbbi meccs azért is volt érdekes, mert ez a 2014-es döntő visszavágója volt, akkor a fiatal bolgár nyert meccslabdát hárítva.

Egy héttel előtte elbukta a stuttgarti 250-es döntőjét. Aztán megnyerte a Queen’s-i 500-ast
Kép forrása: dnaindia.com

Ilyen lajstromnak, s annak tudatában, hogy Lopez talán a legjobban füvön játszik, várható volt, hogy a horvát elleni döntőn is méltó vetélytársnak fog bizonyulni. Cilic is csak úgy tudta megnyerni az első szettet, hogy annak hajrájában csinálta meg a meccs első, s mint később kiderült, egyetlen breakjét. A második elején is volt lehetősége a 2014-es US Open-bajnoknak, hogy két játéknyi különbségre tegyen szert, ám nem tudott ebbe az előnyös pozícióba kerülni és a mérkőzés hátralevő részén már nem is voltak ehhez hasonló sanszai. A második szett rövidítése váratlanul simára alakult, Lopez három fogadópontot is megnyert, ennek köszönhetően egyenlített ki. Az adogatók a döntőjátszmában is nagyon magabiztosak voltak és mindenféle megingás nélkül jutottak el egy újabb tie-breakig. Annyi változás volt a korábbiakhoz képest, hogy a vasárnapra jósolt eső fellegei már nagyon közel jártak a nosztalgikus hangulatú létesítményhez és a közelgő csapadékkal járó széllökések megnehezítették a felek labdameneteit. A hajrá azonban így is patikamérlegen lett kimérve. Cilic és Lopez továbbra is fej-fej mellett haladtak adogatóként és eljutottak arra a pontra, mikor a kétpontos különbség jelentette a végső győzelmet. Egy-egy meccslabdát kiharcoltak mind a ketten, de a lehetőség terhe alatt passzívan teniszeztek az adott pontoknál. A döntő momentum 9-8-as Lopez-vezetésnél érkezett el, mikor egy-két alapvonali ütésváltás után Cilic tenyerese a páros folyosón landolt, lezárva ezzel az idei szezon egyik legkiélezettebb döntőjét, ami 2 óra 35 percig tartott.

Végeredmény: F. Lopez (ESP) – M. Cilic (CRO) [4] 4/6 7/6(2) 7/6(8)

Feliciano Lopez karrierje hatodik tornagyőzelmét aratta és harmadikat füvön. Sikere tovább erősíti azt a megállapítást, hogy ma már a férfi teniszben korántsem hátrány, ha az ember elmúlt 30 éves. A héten két vállra fektette a top 15 majdnem egyharmadát, ilyen skalpok tudatában pedig nagy önbizalommal vághat neki a jövő hétfőn rajtoló Wimbledoni Teniszbajnokságnak. Mostani sikerével 500 ranglista ponttal és 395,690 €-val lett gazdagabb és ezen a héten a világranglista 25. helyén jegyzik majd.

Kiemelt kép forrása: dailymail.co.uk

A hozzászólások le vannak zárva.