Wimbledon 2017: Betolakodó hosszú idő után a nagy négyes szentélyében?

Holnap a férfi egyes döntőjét rendezik az All England Club szentélyében, a zöld gyepen. Na, de ki ünnepelhet, és ki lehet némileg csalódott? Roger Federer nyolcadszor vagy Marin Cilic először?

Ez egy fantasztikus két hét volt, hiszen remek csatákat láthattunk és a tábla felborulásának köszönhetően, legalábbis a felső ágon ez egy nagyon nyílt küzdelem volt a fináléért. Az alsó ágon ugyanis Roger Federer semmi kételyt nem hagyott, hogy döntőbe fog kerülni. A felső ágon előbb Nadal, majd Murray kiesése nyitotta meg Cilicnek az utat, amivel maximálisan élt, hiszen a két óriásölőt elbúcsúztatta. Na de ne rohanjunk ennyire előre, lássuk először a két játékos útját a fináléig.

Cilic lehet a második horvát győztes Wimbledonban
Kép forrása: indianexpress.com

Marin Cilic nem nézett könnyű sorsolás elé, hiszen olyan játékosok jöttek sorjában, akiknek játékstílusához remekül illeszkedik a wimbledoni füves borítás. Cilicet azonban nem kellett félteni, hiszen az első három fordulóban gond nélkül verte ezeket a teniszezőket: Kohlschreiber, Florian Mayer, Steve Johnson, majd a meglepetésre a negyedik fordulóig jutott Roberto Bautista Agut sem tudott szettet nyerni. Cilicen látszott, hogy eddigi jó füves pályás szereplését játékban át tudta menteni Wimbledonra. Ezek után, amikor elérkezett a végjáték felé vezető út, játéka mellett fizikailag is sokkal jobban toppon volt mint ellenfelei és elbánt a Nadalt búcsúztató Gilles Müllerrel öt szettben, majd a Tsongát és Murrayt is legyűrő Sam Querreyvel négy játszmában.

Federer magabiztosan menetelt a döntőig
Kép forrása: realsport101.com

Roger Federer úgy érkezett meg Wimbledonra, hogy csak Stuttgartban látszott meg rajta a 3 hónap verseny kihagyás, majd Halléban már elkezdett teniszezni. Jöttek az ellenfelek, de Federer pontosan tudta, hogy kell az aktuális vetélytársat megtörni. Federer Dolgopolov ellen kezdte meg szereplését, aki ellen másfél szett után pihenhetett. Következett Dusan Lajovic, majd az Australian Open visszavágójaként egy csata Mischa Zverev. A két mérkőzés nem tért el nagyban egymástól. Mind a ketten az elején megszorították Federert, azonban az első szett Tiebreakje után Federer könnyen elbánt velük. Az igazi brillírozás a negyedik forduló és a negyeddöntő volt, hiszen előbb Dimitrov ellen a svájci csak 10 játékot veszített, majd igazából Raonicnak sem volt esélye. A hétszeres wimbledoni bajnokra az elődöntőben a cseh Tomas Berdych várt, akit már inkább mentálisan vert meg ugyancsak három szettben. Federeren nehéz fogást találni, hiszen szervái rendkívül pontosan élesek, agresszív támadójátékát remekül tudta hasznosítani Wimbledonban.

Vajon Cilic megtöri-e a nagy négyes évek óta tartó uralmát?
Kép forrása: sportskeeda.com

Egy érdekes statisztika Federer mellett szól. A nagy négyes sorozatát nehéz megbontani és a fogadóirodák sem adnak túl sok esélyt a langaléta horvátnak. Ez a széria 2003-ban kezdődött, ami azt jelenti számszerűleg, hogy Federer hétszer, Djokovic háromszor, Nadal és Murray pedig 2-2 alkalommal tudott diadalmaskodni Wimbledonban. Cilicnek a játéka megvan, hogy ezt a sorozatot megtörje, de hát minden idők legjobb füves pályás játékosa fog a túloldalon állni.

Az utolsó mérkőzést drámai csatában Federer nyerte
Kép forrása: smh.com.au

A két játékos statisztikája is Federer fölényét mutatja. Érdekesség, hogy Federer úgy vezet 6-1-re a párharcban, hogy a két játékos egyik legfontosabb mérkőzését, a 2014-es US Open elődöntőjében, három szettben Cilic tudta megnyerni. Az utolsó találkozó ennek ellenére fájó emlék lehet Cilicnek, hiszen akkor a tavalyi negyeddöntőben Federer két szett hátrányból, meccslabdákról verte meg őt.

Nehéz lesz Federert legyőzni kedvenc borításán
Kép forrása: si.com

Cilicnek mi kell Federer legyőzéséhez? Ellentmondást nem tűrő adogatójátékok, olyan tenisz, amivel nyomást helyezhet a svájcira és persze, hogy képes legyen elhinni magáról, hogy legyőzheti Federert. Ez azért fontos, mivel hiába Federer a mérkőzés esélyese, még sincsen rajta semmilyen, teher vagy nyomás, idén a fontos meccseken is ez látszódott. Ezt nem gondolhattuk az év elején, hogy Federer 35 évesen így teniszezve az Australian Open, Indian Wells és Miami trófeájának birtokosa lesz. Játékát látva pedig ezek után pedig egyértelműen feltételezhettük, hogy Wimbledonban is jó eséllyel indul a végső győzelemért. Cilic már évek ott kopogtatott Wimbledonban a győzelemért, azonban eddig még erre főképp mentálisan nem volt kész, most azonban sokkal erősebbnek tűnik minden szempontból a horvát.

Federer miután 2009-ben beállította Pete Sampras wimbledoni rekordját, két sikertelen próbálkozás után nyolc évre rá megdöntheti, és nyolcszoros bajnok lehet. Cilic akinek úgy tűnik a két leggyorsabb borítás fekszik a Grand Slam tornák tekintetében, kétszeres Grand Slam győztes lehet vasárnap.

Vasárnap tehát minden szem két játékosra figyel az All England Clubban.

A DÖNTŐ:

MARIN CILIC ( 6)- ROGER FEDERER ( 3 ) 15:00 EUROSPORT 2!!!

Kiemelt kép forrása: metro.co.uk

A hozzászólások le vannak zárva.