Egy híján 20 Grand Slam-győzelem: Roger Federer besöpörte Wimbledont is!

A legnagyobb favorit nyerte meg az év harmadik Grand Slamét az uraknál. Federernek továbbra is alig van konkurenciája 2017-ben. Nyolcadik wimbledoni sikerével Pete Samprast megelőzve ugrott az örökranglista élére.

Július 16-án nagy napra ébredt a teniszvilág, hiszen ekkor rendezték meg a Wimbledoni Teniszbajnokság férfi egyesének döntőjét. A horvát Marin Cilic (7.), a US Open 2014-es bajnoka és Roger Federer (3.), a Grand Slam-rekorder voltak a résztvevők. A két teniszező nem egy emlékezetes meccset játszott már egymás ellen: gondoljunk csak a három évvel ezelőtti New Yorki elődöntőre, amikor Cilic makulátlan játékkal, három szettben verte meg a svájcit, vagy a tavalyi negyeddöntőre ugyaninnen Wimbledonból, mikor a horvát óriás szett 2-0-ról és meccslabdáról kapott ki.

Nem volt sansza Cilicnek
Kép forrása: twitter.com

Akkor a jelenleginél kevésbé fitt Federer játszott, idén viszont ott folytatja parádés szezonját, ahol abbahagyta a Miami Masters megnyerésével és a többhónapos kihagyás előtt. Cilicről persze lehet tudni, hogy képes a meglepetésre, de ez a nap sem az a nap volt, mikor a 2017-es Federert padlóra lehetett volna küldeni. Az első néhány játék viszont még úgy alakult, hogy egy pikáns mérkőzést is lehetett volna prognosztizálni a látottak alapján. Federernek azonban csak egy kis idő kellett, hogy felpörögjön arra az elképesztő fokozatra, amit idén eddig már-már természetesnek vélten ért el. Az első szettben kétszer és a másodikban is kétszer breakelt, miközben egyetlen egy fogadóelőny hárítására kényszerült. A hatalmas dominancia mellett Cilic dolgát a saját teste is nehezítette. Az nyitójátszma utáni térfélcserekor fontolóra vette, hogy behívja a fizioterapeutát, ám Jonas Björkman új tanítványa nem adta fel a meccset, mi több, a harmadik szettre méltó ellenfele lett Federernek, de csak adogatóként. Karrierje első Wimbledoni döntőjén ötször veszítette el a szerváját. Federer a szett közepén, szinte a legjobbkor harcolta ki a két játéknyi különbséget és 1 óra 41 perc alatt kaparintotta meg karrierje 19. Grand Slam-győzelmét és 8. Wimbledoni győzelmét.

Végeredmény: R. Federer (3.) – M. Cilic (7.) 6/3 6/1 6/4

A svájci teniszező szettveszteség nélkül söpörte be idei második GS-ét, Wimbledonban ilyenre legutóbb 41 éve volt példa, 1976-ban Björn Borg volt érinthetetlen a tenisz legendás helyszínén. Több, mint két hónapos pihenés és a salakszezon teljes kihagyása ellenére sem esett ki a ritmusból, Stuttgartban még nagy meglepetésre kikapott Tommy Haastól, Hallétól kezdve azonban nem kegyelmezett egy ellenfelének sem. Idén már 5 tornagyőzelemnél és mindössze 2 vereségnél tart, ennek következtében jövő héttől már a harmadik lesz a világranglistán és formáját tekintve nem túlzás kijelenteni, hogy a világelsőség továbbra is lőtávolon belül van szemei előtt.

A kiemelt kép forrása: twitter.com/Wimbledon

A hozzászólások le vannak zárva.