ATP Hamburg: Leonardo nyerte “a Mayerek harcát”

Névrokonok csaptak össze a hamburgi 500-as torna fináléjában, amit aztán az argentin Leonardo Mayer nyert meg a német Florian Mayer ellen, ráadásul szerencsés vesztesként.

A papírforma, mint kifejezés minden volt, csak nem helytálló a 2017-es German Tennis Championshipsen. A 1 629 375 € összdíjazású salakpályás tenisztornán a 8 kiemelt versenyzőből csak kettő, Karen Khachanov (3.) és Diego Schwartzmann (6.) jutott el a negyeddöntőig, ahol aztán ők is kiestek, így a legjobb 4-ben már nem is találkozhattak a nézők rangsorolt teniszezővel.

Florian Mayer révén az utolsó napon is szoríthattak hazai versenyzőnek a németek
kép forrása: atpworldtour.com

Az anarchikus erőviszonyokban végül azonos vezetéknevű teniszezők, Florian Mayer és Leonardo Mayer emelkedtek ki. Leonardo, aki argentin, 2014-ben már megnyerte egyszer ezt a tornát, utóbbi évei viszont nem alakultak ennyire sikeresen vállsérülése miatt. Idén csak a selejtezőn keresztül vívhatta volna ki a főtáblás szereplést, amit aztán a pályán nem is tudott elérni: a kvalifikáció utolsó körében kikapott a mindössze 16 éves német Rudolf Mollekertől, ám a címvédő Martin Klizan visszalépett a részvételtől, ezzel a már elkészült sorsoláson felszabadult egy hely, szerencsés vesztesként mégis csak folytathatta a küzdelmet. Az első körben máris az 1. kiemelttel, Albert Ramos-Vinolasszal játszott és le is győzte a spanyol teniszezőt. Ő volt az első és az utolsó kiemelt ellenfele az idei tornán. A német Floriannak is csak az argentin Schwartzmannal kellett játszania a rangsoroltak közül. Ő aztán döntőbe jutást érdekes körülmények közt érte el, mert honfitársa, Philipp Kohlschreiber megnyerte az elődöntő első szettjét, a másodiknak a közepén viszont feladni kényszerült a mérkőzést.

kép forrása: supersport.com

A finálé első szettjét az argentin nyerte meg, aki két játéknyi előnyét másodjára tudta megerősíteni. A folytatás azt sugalltatta, hogy magabiztosan, két szettben fogja megszerezni második győzelmét a német kikötő városban, 3/2-nél ugyanis 0-40-je és még további három break-labdája is volt. Végül ebben a játékban hat fogadóelőnyt tékozolt el, a kimaradt lehetőségek pedig megbosszulták magukat két játékkal később, és aztán a német ki is szerválta az egyenlítést. A döntőjátszmában már fej-fej mellett haladtak a felek, volt olyan periódus, mikor minden játékra jutott egy break-labda, melyek viszont kihasználatlanul maradtak. Rövidítés azonban így sem alakult ki, a hajrához közeledve Florian Mayer került nyomás alá, végül ő is lett az első (és egyetlen), aki elvesztette a szerváját a harmadik játszmában. Az argentin szempontjából pont a legjobbkor, hiszen a következő játékban már adogathatott is a győzelemért, amit aztán meg is szerzett 1 óra 57 perc alatt.

Végeredmény: L. Mayer (ARG) – F. Mayer (GER) 6/4 4/6 6/3

Leonardo tehát másodjára lett bajnok Hamburgban. Jutalma 500 ranglista pont és 323 145 euró, előbbinek köszönhetően a világranglista 138. helyéről egészen a 49. helyre lépett előre erre a hétre. Másik érdekesség pedig, hogy zsinórban a második játékhéten történt meg az ATP World Touron, hogy egy szerencsés vesztes lett a bajnok egy tornán (előző: Andrey Rublev,Umag).

A kiemelt kép forrása: atpworldtour.com

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.