ATP 1000 – Montreal: Zverev és Federer hozta a papírformát, ők döntőznek

Robin Haase és a “hét sztárja”, Denis Shapovalov sem volt képes a bravúrra a Rogers Cup elődöntőiben.

Magyar idő szerint szombat este és vasárnap éjszaka rendezték a szezon hatodik Masters-tornájának elődöntőit Kanadában. A mindent eldöntő meccsen való részvételért két generáció csapott össze. Helyi idő szerint délután ragadtak ütőt a tapasztaltabbak: a 30 éves holland Robin Haase a héten 36. születésnapját ünneplő Roger Federerrel (2.) mérkőzött meg. Bár, mind a ketten régóta róják az ATP World Tour útjait, egy 2012-es David Kupa találkozón kívül többször nem állította egymással szembe őket az élet. A lassan kortalannak nevezhető svájci Grand Slam-rekordert azonban a viszonylagos ismeretlenség sem tartotta vissza, 78 perc alatt egy aránylag sima és egy rövidítéssel záruló játszma megnyerésével abszolválta a mérkőzést.

Az esti programban aztán jöhetettek a jövő lehetséges képviselői: a hazaiak 18 éves tehetsége, Denis Shapovalov és az idén beérni látszó/kezdő, német Alexander Zverev (4.). Shapovalov szabad-kártyásként Juan Martin Del Potrót, majd Rafael Nadalt (1.) is kiejtve jutott el ilyen messzire egy ilyen rangos tornán először (s vélhetőleg nem utoljára). Két évvel idősebb vetélytársán azonban már nem talált fogást. Két szoros játszmára késztette a tornagyőzelemmel (Washingtoni 500-as) érkező németet, aki a döntő pillanatokban bizonyult jobbnak nála. Zverevnek 1 óra 44 percre volt szüksége a győzelem megszerzéséhez, a meccs utáni kézfogást követően önmaga ünnepeltetése helyett egyből vetélytársa elismerését fejezte ki. Ami lássuk be, teljesen jogos – Shapovalov látványos tenisszel szegeztette magára a világ szemét, balkezességével és egyben egykezes fonákjával pedig igazán egyedi karakterévé válhat majd a sportágnak. Jövő héttől már bőven a top 100-on belül lesz.

Végeredmények

R. Federer (SUI) [2] – R. Haase (NED) 6/3 7/6(5)

A. Zverev (GER) [4] – D. Shapovalov (CAN) 6/4 7/5

Zverev és Federer jutottak be tehát a döntőbe Montrealban. Idén ez már a második World Tour mérkőzésük lesz. Érdekesség, hogy Halle után újra egy torna fináléjában néznek majd farkasszemet egymással. Az ifjú német ugyan tudja, hogy milyen legyőzni Federert, de a Halle-i döntőben nyomasztó dominanciáról tett tanúbizonyságot a svájci, most is ő számít favoritnak.

A kiemelt kép forrása: tennisworldusa.org

A hozzászólások le vannak zárva.