Nüanszokon múlott Fucsovics Márton Orleans-i döntője

A legmagasabban rangsorolt magyar férfi teniszezőnek jót tett a Davis Kupa-siker. Azt követő első versenyén nem rossz skalpokat gyűjtött be, és még a finálétól is karnyújtásnyira volt.

Fedett pályás Challenger tornát rendeznek ezen a héten a franciaországi Orleans-ban. Fucsovics Márton is ott volt a résztvevők között, s ha már benevezett az egyénire, akkor tartalmassá is tette a hetét. Lelkiekben is sokat nyerhetett azzal, hogy a múltkor kivette részét Magyarország Davis Kupa Világcsoportba való feljutásában. Az országnak szerzett siker után egyéniben is elkezdett szép skalpokat begyűjteni. Olyan teniszezőket győzött le a héten, akiknek jelenleg, vagy korábban volt köze a top 100-hoz: Jerzy Janowicz (2013-as Wimbledoni elődöntős), Alexander Bublik (95.), Horacio Zeballos (65., a torna 1. kiemeltje).

A fináléért a roppant trükkös és tapasztalt francia, Julien Benneteau ellen szállt harcba. Az első szettet Marci nyerte meg, azok után, hogy a mérkőzés három egymást követő break-kel kezdődött. A folytatás is biztatóan alakult a nyíregyházi teniszezőnek, mert a második játszma elején újabb lehetősége volt (szám szerint kettő is) elvennie Benneteau szerváját, ezzel azonban nem tudott élni. Sajnos megtette ezt helyette a francia, aki ebből szerzett előnyét ki sem engedte kezéből, csak az utolsó játékban kellett fogadóelőnyöket hárítania, Fucsovics ugyanis majdnem megakadályozta abban, hogy kiszerválja az egyenlítést. A döntő játszma még ennél is hektikusabbra sikeredett. A magyar játékos 4/2-re is vezetett, de nem tudta innen befejezni a találkozót, mi több, Benneteau később a győzelemért is adogathatott, de Fucsovics break-kel kiharcolta a mindent eldöntő rövidítést.

A tie-break pedig drámai végjátékot hozott. Az utolsó játék elején mindkettejüknek jutott a fogadópontokból, de így is fej-fej mellett haladtak az első meccslabdákig. 5-4-es magyar vezetésnél Benneteau nyitotta a labdamenetet, amit el is veszített, így Marci két mérkőzéslabdához jutott. Ezekből egyet saját szervával játszhatott meg, de sajnos mindkét pontot elveszítette, majd még egy lehetőség maradt ki később a francia adogatásánál. Az élet pedig ilyenkor a legtöbb esetben büntet, és ez történt legrangosabb férfi teniszezőnkkel is: Benneteau első meccslabdáját ki tudta használni fogadóként.

Végeredmény: J. Benneteau (FRA) – Fucsovics M. (HUN) 3/6 6/3 7/6(7)

Érdekesség egyébként, hogy egy “magyar ajkú” döntő jöhetett volna össze, hiszen a másik ágon a felvidéki, de szlovák színekben versenyző Gombos Norbert jutott be a fináléba, az ukrán Marchenko-t legyőzve.

A kiemelt kép forrása: index.hu

A hozzászólások le vannak zárva.