Hyeon Chung a NextGen ATP Finals első bajnoka

Dél-koreai siker született az első „U21-es VB-n”.

A világranglista 54. helyezettje, a 21 éves Hyeon Chung (6.) sikerével zárult a Milánóban megrendezett NextGen ATP Finals nevezetű fedett pályás torna, amin az idei év legjobb legfeljebb 21 esztendős teniszezői vettek részt. A döntőben visszavágó mérkőzést rendeztek, ugyanis Chung és döntős ellenfele, az orosz Andrey Rublev (1.) egy csoportban szerepeltek. A csoportkör végeztével arra lehetett számítani, hogy a kvartettek győztesei jutnak be a döntőbe. Rublev ezekbe a számításokba „rondított bele” azzal, hogy az elődöntőben három szettben (4/1 4/3(8) 4/1) győzte le a „B” csoport győztesét, a horvát Borna Coric-ot (4.). Chung a másik ágon kicsit megszenvedett a szintén orosz Daniil Medvedev (7.) ellen, akit 2-0-s szettelőnyt követően engedett vissza a mérkőzésbe (4/1 4/1 3/4(4) 1/4 4/0).

…pedig Rublev a 2-0-s szettelőnyért is adogatott
Kép forrása: sportinglife.com

A két fiatal egyoldalú mérkőzést játszott a csoportkörben, a dél-koreai 4/0 4/1 4/3(1)-re nyert akkor. Ezen a találkozón azonban Rublev sokkal nagyobb ellenállást fejtett ki. Tie-break-ben megnyerte az első játszmát, úgy a mindent eldöntő hetedik játékban 1-3-as hátrányban is volt. A folytatás is bíztató volt a 20 éves orosz számára, mert break-előnybe került a második szettben, a jelentős előnyt azonban nem tudta kiharcolni, nem tudta kiszerválni a játszmát. Chung rövidítésben kiegyenlített, majd átvette az irányítást az események felett, a meccs hátralevő részéig csak egyszer veszítette el az adogatását. 2 óra 1 perc alatt nyerte meg a döntőt és így lett a fiatalok évadzáró versenyének legelső bajnoka.

Végeredmény: Chung – Rublev 3/4(5) 4/3(2) 4/2 4/2

A verseny harmadik helyezettje Daniil Medvedev lett, viszont játék nélkül, ugyanis Borna Coric nem állt ki a bronzmérkőzésre.

Chung karrierje első tornagyőzelmét aratta az ATP World Tour-on és 2003, illetve Hyung-Taik Lee óta ő az első dél-koreai teniszező, aki bajnok lett egy versenyen. Az eseményen nem lehetett világranglista-pontokat szerezni, de így is meg lehetett gazdagodni: Chung 390 ezer, Rublev 250 ezer dollárt tehetett zsebre e heti teljesítményének köszönhetően.

A hozzászólások le vannak zárva.