Szezonsumma 2017: Feltette az I-re a pontot a szezon végén! Mi lesz a folytatás?

A 2017-es évi visszatekintőnket az idei ATP Nitto Finals összefoglalójával folytatjuk. Grigor Dimitrovot nem lehetett megállítani Londonban, veretlenül lett világbajnok! 

Sérültek hada, akik nem tudták magukat kvalifikálni az évzáró világbajnokságra. Furcsa, úgy megrendezni a londoni versenyt, hogy tudjuk nem lesz ott Djokovic, Murray, Wawrinka. Ez azonban már a sérülésük előtt sem igazából az ő évük volt, hiszen Istomin, Mischa Zverev, Medvedev. Nos, ez a 3 név könnyen magyarázatot ad, mennyire formán kívül is voltak 2017-ben. Jöttek új nevek ( Alexander Zverev, David Goffin, Grigor Dimitrov )itt volt az esélyük, a végére pedig Jack Sock is begurult a lyukba az utolsó pillanatban.

Az első pofon az ATP-nek igen hamar…

Nadal első mérkőzése után visszalépett!
Kép forrása: youtube.com

Alig hogy elkezdődött a világbajnokság, de már jött az első visszalépés a tornától. Rafael Nadal beleállt, megpróbálta de úgy gondolta, hogy az egészsége fontosabb annál, mint hogy kockáztasson. David Goffin elleni veresége után mérlegelt és úgy döntött feladja az idei küzdelmeket. A kérdés meddig lehet így a határokat feszegetni, hogy idő közben a legnagyobb sztárok szállnak ki a buliból. Nadal visszalépése egy honfitársának adott lehetőséget, Pablo Carreno Busta folytatta a mallorcai helyett a világbajnokságot.

A csoportküzdelmekről…

A csoport utolsó mérkőzése Goffin számára eredményezett továbbjutást
Kép forrása: indiatoday.intoday.in

A Pete Sampras csoportban volt egy egyértelmű dolog. Grigor Dimitrovot nem lehetett megverni. Dominic Thiem tudta csatára késztetni, majd David Goffin és Pablo Carreno Busta hasonló cipőben jártak. 2-3 játék amit tudtak  fogni az egyre jobban teniszező bolgár ellen. Miután a második forduló után eldőlt, hogy Dimitrov csoportelső lesz, Carreno Busta pedig Thiem elleni szoros veresége után kiesett, csak a csoport második helyéért folyt öldöklő küzdelem. Thiem és Goffin mérkőzését az osztrák kezdte előnyben, azonban reményei a továbbjutásra hamar elszálltak. David Goffin az első szett közepétől nem adott sok esélyt vetélytársának és 6/4 6/1-el csoport másodikként kvalifikálta magát az elődöntőbe.

Ha már itt vagyok, irány az elődöntő
Kép forrása: thehindu.com

A Boris Becker csoportban Roger Federer hasonló kaliber volt, mint Grigor Dimitrov az A jelű négyesben. Ami tény, Federernél nem lehetett gondolni, hogy jobban megszorítják a három meccs alatt. A svájci Jack Sockot két játszmában, Alexander Zverevet és Marin Cilicet is csak három játszmában győzte le. A második hely viszont zűrzavaros kérdés volt. Alexander Zverev már az első nap fontos meccset nyert a wimbledoni döntős Cilic ellen. Marin Cilicnek azonban lett volna még lehetősége, az utolsó pillanatban betoppanó Sock viszont első győzelmével a csoportban hazaküldte a horvátot. Nem kis meglepetés volt már az, hogy Sock legyőzte élete első világbajnokságán Cilicet és az még nagyobb, hogy Alexander Zverev elleni diadallal ő jutott be az elődöntőbe. Valahogy így kell élni azzal a lehetőséggel, amiért megharcoltál.

Teher nélkül megcsinálta a lehetetlent…

Az év egyik legnagyobb szenzációja volt Goffin Federer elleni győzelme
Kép forrása: atpworldtour.com

Legyőzhető ezen a hétvégén, bármennyire nem volt igazán éles, Roger Federer? Ugyan már! Lehetett előre gondolni, hiszen benne volt, hogy a svájci még jobban összekapja magát. Az első szett után úgy nézett David Goffintől szép eredmény az elődöntő, azonban belefut egy sima vereségbe Federer ellen. A belga azonban felbátorodott és agresszív teniszével az idei év egyik legnagyobb meglepetését hajtotta végre. 1 óra 47 perc alatt döntő játszmában legyőzte Federert és készülhetett pályafutása első világbajnoki döntőjére.

Feszült órák bolgár sikerrel…

Dimitrov került másodikként a döntőbe
Kép forrása: tennis-pulse.com

A másik elődöntőben az esélyesebb Grigor Dimitrov volt, mégis érezni lehetett a feszültséget rajta. Break előnyben kezdte az első szettet, amit elvesztett, majd kiosztott egy 6-0-át a második szettben Socknak. A harmadik szettben a bolgár az első játékban kis híján elvesztette az adogatását, majd egy jó darabig elcsöndesedett ezen a téren a dolog. Sock remekül küzdött, ám a végén fejben Dimitrov maradt erősebb. Két igazán hosszú játékot tudott megnyerni, amiből a másodikban hárított két break labdát is, majd a negyedik meccslabdáját már nem hagyta kihasználatlanul. Dimitrov 4/6 6/0 6/3-as győzelmével került a döntőbe 2 óra játék után.

Karrier változtató győzelem? 

Ami biztos volt Londonban, hogy új bajnok neve vésődik fel a trófeára. Ez egy új mérkőzés volt, hiszen itt már nem számított az, hogy Dimitrov mekkora verést mért a csoportmérkőzések során Goffinre, ez a döntő.

A győzelem pillanata, világbajnoki sikernek örülhetett Dimitrov!
Kép forrása: news.xinhuanet.com

Ehhez mérten Dimitrov a találkozót sokkal nehezebben és merevebben kezdte. Kétszer is elvesztette az adogatását a bolgár, azonban Goffin nem tudta az esélyeket kellőképpen megragadni. 3-4-nél Dimitrov végérvényesen egalizált, majd 6-5-nél a második játszmalabdát Goffin beleverte a hálóba, így a break előny ellenére a bolgáré lett az első szett. A második szett közepén minden eldőlhetett volna, Goffin vonalas nyerője, amivel break labdát hárított, sok mindenen változtatott. Két szettes Dimitrov győzelem helyett, Goffin 3-3-nál breakelt és előnyét megőrizve kiegyenlített. A dolgok mégis hamar fordulnak, Goffin a döntő szett elején nem tudta elnyerni Dimitrov adogatását 4 lehetőség ellenére sem. Ami Goffinek nem sikerült, az Dimitrov 3-2-nél igen. A belga 5-2-es hátrányban még fogát összeszorítva hárított 3 meccslabdát, Dimitrov kiegyensúlyozottsága viszont 5-3-nál világbajnoki győzelmet ért.

Grigor Dimitrov tehát veretlenül megnyerte a Nitto ATP Finalst. Kérdés merre tovább, hiszen a bolgár teljesítménye finoman szólva is kiszámíthatatlan. Egy év végén elért siker jó alap a következő esztendőre, vajon Dimitrov agresszív teniszét tudja-e még jobb eredményekkel párosítani? Grand Slam győzelem lesz-e a következő, ahol jó eséllyel még nagyobb skalpokra lesz szükség, vagy ez lesz pályafutásának a csúcsa?

A hozzászólások le vannak zárva.