Szezonsumma 2017: La Decima, US Open győzelem és év végi világelsőség

2017. december 26.
by Airon

Év végi visszatekintőnket Rafael Nadal 2017-es évével folytatjuk. A mallorcai remek évet tudhat maga mögött, 31 évesen is Topon van. 

Rafael Nadal sérülés után vágott neki a 2017-es esztendőnek, ezek után nem tudhattuk mire számíthatunk tőle. Nadal Brisbaneben kezdte meg az évet, ahol a pozitívum jeleit láthattuk játékában, ám a negyeddöntőben még Milos Raonictól vereséget szenvedett.

Nadal egy Australian Open döntővel kezdte az évet
Kép forrása: atpworldtour.com

Tudtuk nem Brisbane számít, hanem amikor jön az igazi téttel bíró Grand Slam verseny. Eljött Melbourne, ahol Nadal már a harmadik körtől kezdve rá volt kényszerítve, hogy éles legyen. Alexander Zverev a harmadik fordulóban kemény csatára késztette a spanyolt, aki nehezen, de túljutott az ifjú németen. Talán ez a lökés kellett a spanyolnak, hogy még jobban belelendüljön a dolgokba. Monfils ellen négy szettben jutott tovább, majd mentális képességeit mutatta be Milos Raonic ellen, akinek a nem olyan régi vereségére három szettes győzelemmel válaszolt. Grigor Dimitrov ellen már több kellett, ahol az ellenfél részéről nem jött az ajándék. Nadal 1 labdára volt a komoly veszélytől, a kritikus pillanatokban extrát hozott és döntőbe jutott. Csodáltuk azt, hogy sérülése után mire volt képes Nadal, ám ezúttal nem tudta feltenni az I-re a pontot. A fináléban remekül teniszezett, azonban ezen a napon mégsem lehetett elégedetlen a vereséggel. Roger Federer nála még jobban bemutatta, hogy a kor csak egy kis jelentéktelen szám és egy káprázatos fináléban elbírt Nadalnak minden erejével és öt szettben felülmúlta őt.

Nadal Indian Wellsben és Miamiban is kénytelen volt gratulálni Federernek
Kép forrása: sportige.com

Nadal egy remek szezonkezdettel vágott tehát neki a 2017-es évnek. 1 hónap kihagyás után Acapulcoban tért vissza, amit meglepetésre nem nyert meg, miután Sam Querrey legyőzte őt a döntőben. Nadal javítani a két 1000-es tornán szeretett volna, azonban Federer teniszének ellenszerét sem az Indian Wells-i nyolcadöntőben, sem a Miamiban megrendezett fináléban nem találta.

A salakpályás felkészülésnek két 1000-es tornagyőzelem lett a vége
Kép forrása: theindianexpress.com

Jött a salakszezon és Nadal úgy vágott neki, hogy amennyiben jó formában tud maradni, nehéz lesz a La Decimától elválasztani. Nehezen indult be a szekér, az 1000-es versenyeken és Barcelonában sem láthattuk azt a könyörtelen salakjátékot Nadaltól, ennek ellenére Monte-Carloban, Barcelonában és Madridban is diadalmaskodni tudott. Utolsó tornáján a Roland Garros előtt Dominic Thiemtől a negyeddöntőben ugyan vereséget szenvedett, ám érezhető volt, hogy ez nem lesz egy meghatározó botlás.

Nadal tizedszer is megnyerte a Roland Garrost
Kép forrása: globalnews.ca

Két hetes harc azért, amiért Rafael Nadal jogosan megküzdött az elmúlt évek során. 11 év alatt nyert kilendszer, most miért ne lehetne ezt tizedszer megcsinálni. Jöttek az ellenfelek és távoztak három szettes vereséggel sorjában. Hiába számított Roberto Bautista Agut jó salakpályás játékosnak, nem tudta felvenni a párizsi forróságban a versenyt Rafael Nadallal. Nadal könnyen jutott el az elődöntőig, ekkor kezdődött számára az erőpróba. Sokan gondolták Thiem elkaphatja, azonban a Roland Garroson már nem ugyanazt a mérkőzést láthattuk, mint Rómában. Nadal sokkal élesebben kontrázott Thiem agresszív pörgetéseiből és mindösszesen 7 játékot engedélyezett az osztráknak. Thiem volt salakon az egyik legjobb formában lévő játékos, ezek után Wawrinkának is csak a tisztes helytállás maradt a salakkirály ellen. A svájci próbálkozott, Nadalt viszont nem tudta sebezni. Ebben a két hétben láthattuk, nem véletlen, hogy 77 győzelem mellett miért csak két veresége van a Roland Garroson Nadalnak. Történelmi tettet vitt véghez a spanyol, 2008-ban volt utoljára ennyire egyértelmű a győzelme Párizsban.

A wimbledoni torna már nem volt ilyen sikeres Nadal számára
Kép forrása: http://indiatoday.intoday.in

Nadal kisebb pihenővel vágott neki a füves pályás szezonnak. Szüksége volt rá, hiszen minden erejét beleadta a tizedik Roland Garros győzelembe, nem volt egyszerű hamar újra felszívni magát. Az első hétben úgy tűnt Wimbledonnak is jó esélyekkel vág neki, ám Gilles Müller ezt máshogy gondolta. A spanyolnak rengeteg energiája ment rá, hogy két szettes hátrányból fordítson, majd egy szoros döntő szett végén búcsúzott az All England Clubban. Nadal miután a döntő szettben folyamatosan a szakadék széléről majdnem kimászott, a saját esélyét elpuskázva az év egyik legjobb mérkőzésén szenvedett vereséget. Nadalnak az idei wimbledoni torna volt a Grand Slamek közül, ami nem úgy sikerült, amit magától elvárt.

A US Open Series két 1000-es versenyén sem ment igazán Nadalnak
Kép forrása: http://rafanadal-kingoftennis.ru

A US Openre való felkészülés sem tartozott Nadal fénypontjai közé ebben az esztendőben. Montrealban ugyan Borna Coricot még könnyedén verte, azonban Denis Shapovalovval már nem bírt. Egy jókora meglepetést követően ott szeretett volna javítani, ahonnan még soha sem vitt haza trófeát. 2017 sem volt máshogy, Nick Kyrgios a negyeddöntőben remek tenisszel verte Nadalt, a spanyol pedig már láttuk jobban is teniszezni.

Amikor kellett összeszedte magát, US Open győzelem lett a jutalma! 
Kép forrása: theindianexpress.com

Egy nem túl sikeres felkészülés után vágott neki az újabb sorsdöntő tesztnek. Finoman szólva is nehezen indult a verseny Nadal számára. Dusan Lajovic, Leonardo Mayer és Taro Daniel is viszonylag kemény csatára késztette. Ahogy haladt előre a verseny, Nadal kezdte megtalálni a teniszét, Dolgopolov és Rublev ellen már könnyedén menetelt. Nadal az elődöntőben azzal a Juan Martin Del Potroval találkozott, aki kiejtette Federert. Del Potro ezen a tornán mutatott rendkívüli akaratereje még egy szettig tartott, majd a spanyol bedarálta őt négy szettben. A fináléban Nadal neve kevésbé volt meglepő, mint Kevin Andersoné. Az eredmény sem okozott különösebb szenzációt, Nadal három szettben legyőzte dél-afrikai ellenfelét. A nehéz kezdés ellenére Nadal egyre jobb teniszt bemutatva megszerezte pályafutása 3. US Open és 16. Grand Slam győzelmét.

A US Open után sem apadt Nadal aktivitása az év vége felé. Pekingben Nadal 2005-ben szerzett utoljára tornagyőzelmet. Az elődöntőben ismét erősebb volt fejben Grigor Dimitrovnál, a fináléban pedig volt a Cincinattiben elszenvedett vereségért szeretett volna visszavágni Kyrgiosnak. Ez Nadalnak sikerült, ezen a mérkőzésen az ausztrálnak nem sok esélye volt, Nadal második tornagyőzelmét könyvelhette el Pekingben.

Ez a kép nem volt meglepetés 2017-ben
Kép forrása: skysports.com

Nadal részt vett az év utolsó két 1000-es versenyén. Shanghaiban idén harmadszor is legyőzte Dimitrovot, majd az elődöntőben két szoros szettben Marin Cilicen is túljutott. A fináléban az idei törlesztésre készült, ami nem sikerült neki Roger Federerrel szemben. Párizsban már az év végi világelsőség volt a tét, amit Pablo Cuevas elleni győzelmével bebiztosított a spanyol. Nem tudjuk meg mi lett volna, ha végig játssza a tornát, mivel Krajnovic elleni negyeddöntőjétől visszalépett.

Nadal világelsőként fejezte be az évet, ám újabb sérülése nem túl bíztató
Kép forrása: menstennisforums.com

London előtt már látszott, hogy Nadal bármennyire jó szezont zárt, ez fizikailag rendkívül megviselte. Párizsban szenvedett sérülésére ráment London is. A spanyol megpróbált teniszezni a Nitto ATP Finalsen, azonban már a verseny előtt benne volt, hogy visszaléphet a tornától. Goffin remek tenisszel verte a spanyolt, majd Nadal jobbnak látta a visszalépést, amit egy sajtótájékoztató keretein belül bejelentett Londonban.

Kiemelt kép forrása: http://rookerville.com

A hozzászólások le vannak zárva.