Szezonsumma 2017: Emlékezetes első tornagyőzelmek, hogyan tovább?

Grigor Dimitrov pályafutása eddigi legjobb szezonját tudhatja maga mögött. A bolgár játéka fejlődött, remek évzárással párosítva. 

Eredménnyel párosuló domináns tenisz…

Dimitrov tornagyőzelemmel kezdte az évet
Kép forrása: eurosport.com

A bolgár teniszező az év elején maximálisan pörgött. Brisbane abszolút az ő tornája volt, pedig igen nehéz ágon kellett végigmennie a tornagyőzelemhez. A negyeddöntőben legyőzte Dominic Thiemet, az elődöntőben Milos Raonicot, majd a döntőben Kei Nishikorit. Ekkor már látszott, hogy Dimitrov jól időzített, kíváncsian vártuk mire megy az Australian Openen.

Dimitrov horrorisztikus csatában maradt le a döntőről Melbourneben
Kép forrása: eurosport.ru

A forma nem hanyatlott Melbourneben, sőt csak egyre jobban erősödött. Voltak elveszített szettek ugyan, de az elődöntőig magabiztosan menetelt a bolgár. Köszönhette ezt remek adogatásainak, valamint agresszív támadójátékának. Meglepetésként szolgált Dimitrov forma javulása, Gasquet és Goffin is sima vereséggel távozott az ellene megvívott harc után. Rafael Nadalnál viszont már emberére talált, a 2017-es év Top 5 meccsébe egészen biztosan beletartozik az ő harcuk. Nadal nyerte az első szettet, ekkor még Dimitrov némileg magával is küzdött. A bolgár a második szettől kezdve egyre jobban érezte a játékát, persze erre Nadalnak is volt válasza. A vége egy döntő szettes mérkőzés lett, ahol Dimitrov nem okolhatja magát a vereségért, hiszen amikor esélye adódott Nadal elővette klasszisát. Dimitrovnak jól sikerült az év első Grand Slam tornája, a maximálisat ki tudta hozni magából, kicsin múlott pályafutása első Grand Slam döntője. Ezúttal sokkal közelebb volt, mint anno Wimbledonban.

Dimitrov az Australian Open után sem engedett ki, és úgy tűnt fenn tudja tartani a játéka színvonalát. A következő állomása Szófia volt, ahol egy nehéz kezdés után magabiztos tornagyőzelem után vihette haza Daniell Vallverdu tanítványa az újabb trófeát. A fináléban ugyan Goffin szorosabb szettekre kényszerítette, így is 7/5 6/4 lett a vége.

Hónapokig hullámvölgy…

Jó szezonkezdet, majd némi hullámvölgy augusztus végéig
Kép forrása: zimbio.com

Rotterdamban még egészen biztosak lehettünk, hogy Dimitrov játékában csupán a fáradtság jelei mutatkoztak, hiszen Goffintől kikapott, akit 5 nappal előtte két szettben legyőzött. Természetesen voltak vállalható vereségek a részéről, mint Wimbledonban Roger Federer ellen vagy éppen a játékba egyre jobban belelendülő Juan Martin Del Potro ejtette ki Rómában. Mégis azt lehetett érezni, februártól egészen a montreali tornáig bezárólag, hogy a bolgár felszívta magát a szezon elejére, majd pontosan ennyi is volt benne. Guido Pella, Tommy Robredo, Daniil Medvedev vagy a Robin Haase elleni veresége inkább blamának számított.

Két fontos tornagyőzelem az utolsó negyed évben…

A hullámvölgy után jött az első ATP 1000-es tornagyőzelem
Kép forrása: newindianexpress.com

Amikor már úgy tűnt tényleg csak egy fellángolás volt Dimitrov év eleji teljesítménye, következett Cincinnati. A bolgár ismét remek hetet fogott ki, ahol az ellenfelek képtelenek voltak tőle szettet elvenni. Az első két fordulóban olyan játékosokat győzött le, akik tavasszal elkapták. Cincinattiben legyőzte Feliciano Lopez, Del Potrot, Sugitát, az elődöntőben pedig Isnert. A fináléban pedig gyorsaságával és egy rendkívül stabil játékkal maximálisan felőrölte a szintén pályafutása első Masters győzelméért küzdő Nick Kyrgiost.

Cincinnati után ismét felemás szereplés következett a világbajnokságig. A nagyobb tornákon nem nyújtotta a legjobb teljesítményt Dimitrov, hiszen a US Openen a második forduló jelentette számára a végállomást Rublev ellen. Shanghaiban Nadaltól kapott ki a negyeddöntőben, Párizsban Isner ejtette ki a legjobb 16 között. A bolgár emellett Pekingben egy elődöntőt, Stockholmban egy döntőt tudott felmutatni.

Ennél szebb nem is lehetett volna a 2017-es szezon lezárása
Kép forrása: bg7.bg

A Nitto ATP Finals hozta meg Grigor Dimitrov pályafutása legnagyobb sikerét. Dominic Thiem ellen ugyan nehezen tudott nyerni, azonban második két csoportmérkőzésén már rettentően magabiztosan diadalmaskodott. David Goffin ellen 2 játékot veszített, Carreno Bustának pedig 3 játékot engedélyezett. Az elődöntőben Jack Sock volt az ellenfél, aki ellen idei egyetlen mérkőzésükön a bolgár vereséget szenvedett. Az elvesztett első játszma után 6/0-val egalizált, így minden lényegi kérdés a döntő játszmára maradt. Dimitrov rutinja sokat számított a harmadik felvonásban, kiharcolta a döntőbe jutást. A fináléban ismét összecsaphatott David Goffinel, itt már lényegtelen volt a csoportkörben született eredmény. Dimitrov szorosan nyerte az első játszmát 7/5-el, amire Goffin 6/4-el tudott válaszolni. A döntő játszmában centik döntöttek, amik Dimitrovnak egyre nagyobb önbizalmat adtak. A belga 3/2-es hátránynál hibázott a break labda hárításnál, a bolgár pedig nem engedett már ki. Dimitrov pályafutása első év végi világbajnokságát nyerte meg 26 évesen.

Grigor Dimitrov egyértelműen karrierje eddigi legjobb évét futotta. Ilyenkor felvetődik a kérdés, hogy mi lesz a folytatásban. Elegendő önbizalmat ad-e a bolgárnak az évzáró vagy éppen az első Masters tornagyőzelem, hogy még nagyobb sikereket érjen el? 

Kiemelt kép forrása: english.manoramaonline.com

 

 

 

 

A hozzászólások le vannak zárva.