Roger Federer: Az időtlen bajnok

Nem tud betelni a rekordokkal a régi-új világelső. Múlt heti rotterdami diadalával nem egy csúcsot döntött meg.

54 perc alatt nyerte meg Dimitrov ellen a döntőt
Kép forrása: uk.reuters.com

Roger Federer győzelmével zárult a 2018-as rotterdami fedett pályás tenisztorna. Az év első 500-as versenyére egy héttel a kezdés előtt jelezte részvételi szándékát, ugyanis elérhető közelségbe került az újra megnyert Australian Open után a világelsőség. Ehhez nem kellett mást tennie, minthogy eljusson minimum az elődöntőig. Ennek eleget is tett és a hazai közönség előtt játszó Robin Haase elleni negyeddöntő után már a következő ranglista éllovas személyében ünnepelhette a közönség, s szinte az egész világ a 20-szoros Grand Slam-győztest.

Természetesen nem érte be ennyivel a dolgot és az utolsó két fordulóban magabiztosan játszva a tornagyőzelmet is megszerezte. Az elődöntőben a szerencsés vesztes Andreas Seppit búcsúztatta, majd a 2. kiemelt, Grigor Dimitrov elleni “álomdöntőt” macska-egér harcra degradálta le (6/2 6/2) és 54 perc után már fogadhatta is a bolgár gratulációját. Alig kevesebb, mint 5 órát töltött a pályán a torna alatt, azaz meccseinek átlag időtartama 1 óra volt. A dinamika, amit produkált a múlt héten, aránylik azokhoz a rekordokhoz és mérföldkövekhez, amiket ezen 500-as torna megnyerésével ért el vagy döntött meg:

  • 36 évesen az ATP World Tour legidősebb világelsőjévé vált, felülmúlva ezzel Andre Agassit, aki 2003-ban három évvel fiatalabban került a ranglista tetejére

 

  • Más csúcsát is megdöntötte a kopasz amerikainak: soha nem volt még ekkora különbség (5 év, 106 nap) egy teniszezőnél két egymást követő világelsőségi ciklus kezdete között. Federer legutóbb a 2012-es Wimbledoni tornagyőzelem után ugrott az élre, Agassi pedig 1996 februárja után 1999 júliusában vette vissza a “pole pozíciót” (3 év 142 nap)

 

  • Egy Rafa Nadal bitorolta rekordot is megdöntött: 14 év, 17 nap – ennyi most már a valaha volt legnagyobb különbség a világelsőkénti debütálás és a legutóbbi éllovasként eltöltött nap között.
    Pontosabban elmagyarázva: Federer 2004 februárjában került karrierje során először az élre, azóta 14 év telt el és most újra vezeti a világranglistát. A Nadal-féle csúcs ebben a tekintetben 9 év és 184 nap volt.

Mindezek mellett…

  • 97. tornagyőzelmét szerezte meg. Ennél több versenyt csak Jimmy Connors nyert, 109-et. Az azért körülményes, hogy ezt a rekordot megdönti-e, de jelenlegi formáját tekintve a bűvös, 100-as határ teljesen reális
  • 20. alkalommal nyert 500-as kategóriájú versenyt. Tavalyi bázeli sikerével még csak beállította Nadal csúcsát, de most már egyeduralkodó ebben a kategóriában is
  • Összességében ez már a 303. hét, amikor világelső a svájci, ez a szám pedig garantáltan fel fog emelkedni 306-ra. 

4 hét múlva azonban következhet a szezon rizikósabb része: a tavalyi Indian Wells – Miami-dupla miatt 2000 ranglistapontot lesz kénytelen megvédenie.

A kiemelt kép forrása: thenational.ae

A hozzászólások le vannak zárva.