Cilic – Djokovic döntőt rendeznek a Queen’s Clubban

A horvát másodjára, a szerb először lehet bajnok “Wimbledon előszobájában”.

Patinás párosítás alakult ki a Queen’s Clubban megrendezendő Fever-Tree Championships, füves pályás tenisztorna döntőjében. Az 1. kiemelt, horvát Marin Cilic és a 12-szeres Grand Slam-bajnok, szerb Novak Djokovic váltotta meg jegyét a végső összecsapásra. A délszláv teniszezők 500 ranglista pontért 427 590 euróért szállnak harcba egymás ellen, összességében a 15. alkalommal, füvön harmadjára.

Cilicnek jól megy ezen a tornán a játék, tavaly szintúgy a döntőig menetelt, de akkor egy patika mérlegen kimért meccsen kapott ki a spanyol Feliciano Lopeztől. 2012-ben azonban csúcsra ért: az a döntő volt az a meccs, amikor David Nalbandian mérgében belerúgott a reklámtáblába, illetve ugyanazzal a mozdulattal az egyik vonalbíró lábába is. Cilic végül úgy nyerte meg a finálét, hogy leléptették fegyelmezetlenség miatt az argentint. Idén nem volt messze attól, hogy revánsot vegyen a tavalyi vereségéért a spanyolon, de a döntő visszavágóját Nick Kyrgios meghiúsította a legjobb 8 között (7/6(5) 7/6(3)). A fiatal ausztrál így két héten belül a második füves pályás elődöntőjébe jutott be. Stuttgarthoz hasonlóan azonban most is az 1. kiemelt állította meg. Így végül Kyrgios úgy készül fel Wimbledonra, hogy az előzetes tornákon csak a két tavalyi döntős, Cilic és Federer tudta legyőzni őt. Nagy adogatókról lévén szó, borítékolható volt nem egy tie-break a Cilic – Kyrgios meccsen. A horvát 11, az “aussie” 16 ászt ütött, s természetesen nagy arányban hozták a pontokat a szerváik mögött: Cilic 83, Kyrios 77 százalékban. Végül ez az apró különbség döntött (7/6(3) 7/6(4)). A horvát volt a jobb fogadó, aki amellett, hogy mindkét rövidítést jobban menedzselte, két break-labdáig is eljutott, Kyrgios pedig ugyanezt nem mondhatta el magáról. Ez volt egymás után a második meccse, amit fogadóelőny hárításának kényszere nélkül tudott le, ugyanis a negyeddöntőben Sam Querreyt (5.) még magabiztosabban győzte le (7/6(3) 6/2)

Az alsó ágon Djokovic két francia teniszezőn keresztül jutott be a döntőbe, 10 év után először (tegyük hozzá: nem állandó résztvevője a tornának). Azok után, hogy a legjobb 16 között váratlanul simán bánt el Grigor Dimitrovval (2.), a negyeddöntőben közel volt ahhoz, hogy először veszítsen szettet a héten. Adrian Mannarino ugyanis break-előnyben is volt az első szettben, de “Nole” végül fordított, aztán a következő játszmát könnyedén megnyerte (7/5 6/1). A legjobb 4 között Jeremy Chardy következett, aki jó formában érkezett a tornára: ‘s-Hertogenbosch-ban döntőzött, előtte pedig megnyerte a Surbiton-i Challenger tornát. Chardy számára nem tartogatott jó ómeneket az összecsapás, mert a 10 Djokovic elleni mérkőzéséből egyszer sem tudott még szettet sem nyerni. A szerb szériája nem szakadt meg (7/6(5) 6/4), pedig két szoros játszmát játszottak, de Chardy egyszer sem tudott még a break közelébe sem férkőzni. Djokovic így egy év után először jutott be ATP-tornadöntőbe. Érdekesség, hogy a legutóbbi is füvön volt, ugyanis tavaly egy Eastbourne-i tornagyőzelemmel melegített Wimbledonra, ahol aztán később a komplett 2017-es évét fejezte be sérülés és önkéntes kényszerpihenő miatt.

Ami a Cilic – Djokovic meccseket illeti, hatalmas fölényben van a szerb. 14-1 az egymás elleni mérlegük, azonban az az egy horvát siker a legutóbbi alkalomkor született meg, a 2016-os Párizs Mastersen, amikor már Djokovic karrierjének azon szakaszán járt, melyben máig tart, a formakeresésben. Füvön azonban sikerült Cilicnek a szerb legszebb napjaiban is megszorongatni, a 2014-es Wimbledoni negyeddöntőt Djokovic csak öt szettben tudta megnyerni.

Érdekes döntő elé nézünk, annyi szent.

A kiemelt kép forrása: worldnewsnetwork.co.in

A hozzászólások le vannak zárva.