US Open 2018: Djokovic és Nishikori jutott be az elődöntőbe az alsó ágon

A szerbnek már sikerült legyőznie az ausztrál Millmant, a japán pedig visszavágott Marin Cilicnek a 2014-es döntőért, így most a 4 évvel ezelőtti elődöntő visszavágója következhet. 

Tavaly ilyenkor Kei Nishikori (24.) még nagyon teniszt sem akart nézni a tévében. Az előző évi US Open kezdete előtt ugyanis befejezte azt a szezont elhatalmasodó jobb csuklósérülése miatt. Oly sok, egykoron élvonalhoz tartozó teniszezőhöz (például.: Djokovic, Murray, Raonic) hasonlóan a japán is megsínylette a 2017-es évet és okulva Roger Federer és Rafael Nadal példájából, ő is bevállalt egy nagyobb pihenőt a biztos regeneráció érdekében. Idén január végén tért vissza a kaliforniai Newport Beachen megrendezett Challenger-tornán, melynek első körében kikapott az akkor világranglista 238. Dennis Novikovtól. Nyolc hónappal később pedig már visszavágott Flushing Meadowsban Marin Cilicnek (7.) a 2014-ben elvesztett US Open-döntőért.

Marin Cilicnek szokása elbukni a meccseket nyert helyzetből
Kép forrása: twitter.com/TSNTennis

Nyilvánvaló, hogy tegnapi győzelme előtt is mutatott fel olyan eredményeket idén (döntő Monte Carlóban és negyeddöntő Wimbledonban), amivel ténylegesen is jelezte, úton van az őt megillető hely felé, de az igazi visszatérés tegnap történt meg igazán. Gyakran az a kritika éri Nishikorit, hogy bár a jó lábmunkája mellett nagyon jó keze is van, nincs meg benne a gyilkos ösztön és a rendíthetetlen küzdeni akarás ötvözete, amit az olasz futball szerelmesei egyetemesen csak grinta-nak szoktak nevezni. Szerdán azonban másként történt minden. Cilic a 6/2 5/2-es vezetésért szervált bő egy órányi teniszt követően, s lassan már mindenki elkönyvelte, hogy ténylegesen is megismétlődik az a bizonyos döntő. Nishikori azonban megfordította a szettet, miután megnyert zsinórban négy játékot, megnyitva ezzel egy teljesen új mérkőzést.

A harmadik játszma végén már ő állt közelebb a győzelemhez, miután megnyerte az azt lezáró tie-breaket. Ugyan a negyedik szettben kissé visszaesett a játéka és ekkor már Cilic egyenlített ki, a végjátékra végképp fölénybe került, még úgyis, hogy döntőszettbeli 4/1-es előnyét eltékozolta. A horvát óriás azonban feltámadása után sebezhetővé vált adogatóként, ezt pedig Nishikori a lehető legjobbkor, egy játékra a győzelemtől használta ki. A meccset végül stílusosan, egy tenyeres return-nyerővel zárta le. A japán ezzel karrierje harmadik US Open-elődöntőjébe jutott be 2014 és 2016 után. Győzelme önmagában nagy örömet okozhatott volna hazájának, most azonban azok után jutott be a 4 közé, hogy ugyanezt a tettet végrehajtotta honfitársa, Naomi Osaka is női egyesben. Mondani sem kell, hogy Japánnak soha nem volt még egyszerre két Grand Slam-elődöntőse. S ha Nishikorinak e meccs kapcsán volt egy kis deja vu-érzése, akkor biztos nem fog elmúlni ezután sem.

Páros években jól megy a játék Nishikorinak Flushing Meadowsban: 2014 és 2016 után újra bejutott a 4 közé
Kép forrása: twitter.com/STsportsdesk

Hiszen a 2014. évi döntő visszavágója után következhet az elődöntő újrajátszása. Az esti program során ugyanis Novak Djokovic (6.) hozta a papírformát és kiejtette a Roger Federer (2.) elleni rangadót meghiúsító John Millmant. A szerb a harmadik forduló óta nem tud szettet veszíteni, ráadásul Richard Gasquet és Joao Sousa elleni is imponálóan játszott, azonban ez a meccs más volt. Messze volt tudása legjavától, azonban Millman ellen ez is belefért. A lejátszott 201 labdamenetből 53 záródott az ő hibájával, ami még úgyis nagyon sok tőle, hogy ütött mellé 30 nyerőt. Mindemellett hadilábon állt a break-labdák kihasználásával is: miután a meccs kezdetén elvette ausztrál ellenfele szerváját, zsinórban 13 fogadóelőnyt hagyott kihasználatlanul. Szerencséjére viszont úgy tudta megszakítani rossz sorozatát, hogy azzal a második játszmát is eldöntötte. A harmadikban pedig annyi probléma merült fel, hogy korán kiharcolt break-előnyét nem tudta sokáig megőrizni, így később egy újabb nyertes fogadójátékra volt szüksége, végül szűk 3 óra alatt diadalmaskodott a 11. alkalommal 11. US Open-negyeddöntőjén.

Djokovic már sok volt Millmannek
Kép forrása: twitter.com/abcnews

Eredmények

K. Nishikori (japán, 21.) – M. Cilic (horvát, 7.) 2-6  6-4  7-6(5)  4-6 6-4
N. Djokovic (szerb, 6.) – J. Millman (ausztrál) 6-3 6-4 6-4

Csütörtökön szünnap következik az urak számára, és legközelebb pénteken rendeznek majd férfi egyes meccseket. Djokovic tehát Nishikorival játszik, míg a másik ágon Rafael Nadal (1.) és Juan Martin Del Potro (3.) küzd meg a döntőbe jutásért. Izgalmas lesz a végjáték!

A kiemelt kép forrása: twitter.com/usopen

A hozzászólások le vannak zárva.