US Open 2018: Dráma, balhé, könnyek

2018. szeptember 9.
by cort

Egy kirobbanó formában lévő Serena Williams, és egy bátran teniszező Naomi Osaka találkozott a US Open tegnap esti fináléjában. Az amerikai 24. GS győzelmére készülhetett, és a korábban látott játéka, valamint a rutinja miatt a trófeát már többen előre odaadták volna neki.

Ilyen előjelekkel kezdődött a női egyes fináléja, és arra már az első néhány játékban választ kaptunk, hogy a fiatal japán nincs megilletődve. Rendkívül bátran és higgadtan teniszezett, két hasonló játékstílus feszült egymásnak, és ebben most Osaka volt a jobb. A mezőnyben nehéz olyan játékost mondani, aki tudja tartani alapvonal játékban a tempót az amerikaival, a fiatal japán ma így teniszezett. Sőt, Osaka szép játékkal a volt világelső fölé nőtt, és 34 perc alatt 6-2 arányban nyerte az első felvonást.

A folytatásban Serena összekapta magát, de a második szett mégsem erről, mégsem a teniszről szólt. Az amerikait a játszma elején coaching-olásért megintették. Jogos volt, Patrick Mouratoglou valóban próbálta segíteni Serenát, aki ebből minden bizonnyal semmit sem látott, és nekitámadt a bírónak. “Sose csaltam. Inkább elveszítek egy mérkőzést, de sose csalok.”

És amiből baj lett…

Nagyjából ezzel lezártnak tekintettük az esetet, Serena az adrenalintól felpörögve a mérkőzésen először elvette Osaka adogatását, és 3-1-es előnyre tett szert. A japán azonban nem esett kétségbe, tudta, hogy még most kell elkapnia a 23-szoros Grand Slam-bajnokot, és a következő játékban azonnal visszabreakelt. Ekkor Serenánál elpattant valamit. Tört az ütő, jött a második figyelmeztetés, és a pontlevonás. Tegyük hozzá, jogosan. Nem mindenki érezte annak, különösen Serenát, aki ismét elmondta, hogy ő sose csal, és hogy anyaként ilyen sose tenne. Ilyen közjáték után a következő két játék Osakáé lett, és 4-3-mal, breakelőnnyel ülhettek le pihenni. Izzott a levegő, de arra valószínűleg senki sem számított, ami ezután jött. Serena a térfél cserénél kérdőre vonta, és sértegette a bírót (tolvajnak nevezte), amiért megkapta a harmadik figyelmeztetését, és a következő játékot automatikusan Osaka kapta (ezzel úgy lett 5-3 az állás, hogy a japánnak nem kellett adogatnia). Serena kijátszotta a “csak azért csinálod ezt velem, mert nő vagyok” kártyát, és minden lehetséges bírót, szervezőt behívott, hogy változtassák meg a bíró döntését. Az állás maradt, az amerikai a könnyeivel küzdött, Osaka pedig lesújtva állt a pálya másik oldalán. Ő nem ilyen Grand Slam döntőre számított a példakép ellen. És ekkor derült ki igazán, hogy Osaka mekkora játékos már most, és mentálisan milyen erős már húsz évesen. Egy ilyen közjáték alighanem mindenkit megzavart volna, szétesett volna a játéka, de a japán olyan nyugalommal szerválta ki a meccset, ami elképesztő.

A sajnálatos közjáték ellenére nagyszerű mérkőzést láthattunk, és Osaka teljesen megérdemelten nyerte karrierje első, de minden bizonnyal nem utolsó Grand Slam trófeáját. Sajnos az eredményhirdetés inkább a hazai közönség fütyüléséről szólt, de talán hazaérve, újranézve ők is rájönnek, hogy ezen az estén Serena magának köszönheti (kis mértékben edzőjének) a történteket.

Kép forrása: twitter.com/bbcsport

A hozzászólások le vannak zárva.