US Open 2018: Hajszálon múlott a duplázás…

Babos Tímea és Kristina Mladenovic második közös Grand Slam-bajnoki címéért szállt harcba vasárnap. Majdnem meg is született az a siker – majdnem…

Már a US Open női páros döntőjének kialakulásával is sporttörténelmi pillanatot élhettünk meg, miután Babos Tímea és Kristina Mladenovic, a US Open női páros tornájának 2. kiemeltjei “megváltották jegyeiket” a fináléra. A 25 éves soproni lány lett ugyanis az Amerikai Nyílt Teniszbajnokság történetének első magyar döntőse. Timi páros világelsőhöz méltóan szerepelt “Kiki” oldalán: az Australian Open címvédői még játszmát sem veszítettek el útjuk során.

A végső összecsapáson a 13. kiemelt Coco Vandeweghe – Ashley Barthy duó várt rájuk. Bár az amerikai-ausztrál kettős alacsonyabb rangsorolást kapott, forma alapján egy nívót képviseltek Babosékkal. Kiejtették a magyar teniszezőnő világbajnok társát, Sestini Hlavackovát és új partnerét, Strycovát (3.), a döntőbe jutást pedig egy másik cseh páros, az 1. kiemelt Barbora Krejcikova és Katerina Siniakova ellen harcolták ki. Ráadásul az angolszászok ellenfelei sem tudtak játszmát nyerni a korábbi fordulókban.

Az tehát biztos volt, hogy valamelyik páros makulátlan mérlege meg fog szakadni vasárnap. Korai break-váltást követően mi örülhettünk először. Nemcsak azért, mert Timi az első játszmában szinte hibáltanul adogatott, hanem mert emellett a magyar-francia kettős a helyzet magaslatán állt. 35 perc után már készülhettek is a következő szettre. A folytatás is kecsegtető volt, mert következő fogadójátékukban rögtön semmi-40-nel indítottak, innen azonban Barthyék megfordították a game-t és kiélezett küzdelem vette kezdetét. Viszont a Babos – Mladenovic kettős így is ott állt a siker küszöbén, mert amikor ellenfeleik első ízben adogattak a meccsben maradásért, két alkalommal is bajnoki labdához jutottak. A találkozó sajnos nem itt ért véget. A lélektani fölény átkerült a másik térfélre, amit természetesen az ausztrál és az amerikai kihasznált, egy simán megnyert rövidítéssel.

A lendület pedig vitte őket tovább. A döntőszett első három játékát bezsebelték, de ekkor jött még egy csavar a történetben: Timiék nyerték meg ugyanis a következő hármat. Aztán a meccsben maradás tétjének terhe őket is elérte, de ahogyan ellenfeleik hárítottak két bajnoki labdát egy játszmával korábban, úgy megtették ezt ők is. Igazi thrillert élhetett meg a közönség, tökéletes bemelegítés volt a férfi egyes döntőjéhez, amit aztán ezen meccs miatt nem is tudtak elkezdeni a lehető leghamarabb időpontban.

A nüánszok csatáját a forgatókönyvhöz méltóan tie-break döntötte el. Az utolsó game pedig zanzásított verzióban valósította meg az egész mérkőzés történéseit. Babos és Mladenovic 4-2-re és 5-3-ra is vezetett, ám ebben a 14 pontot felölelő játékban sem fizetődött ki a kezdeti előny. Barthy és Vandeweghe hárította később a harmadik bajnoki labdát, de ugyanezt a magyar-francia páros nem mondhatta el magáról. Mladenovic látszólag nem bírta el a terhet, s végül az ő kettős hibája zárta le a meccset.

Végeredmény: 6/3 6/7(2) 6/7(6)

„Nem egyszerű ilyenkor nyilatkozatot adni, rögtön a döntő után…Szerintem fantasztikus meccs volt, amelyen rengeteg esélyünk volt. Sajnálom, hogy így sikerült! A második szettben picit túlizgultam a végét, pedig addig nagyon jól játszottam. Nagyon sok lehetőségünk volt a második játszmában, de nem sikerült a vége. A döntő szettben viszont ők vezettek, mi jöttünk vissza brékhátrányból, ez pozitív. Természetesen rettentően sajnálom a rövidítést, az utolsó pár pont nem úgy alakult, ahogyan szerettük volna. De ez újabb döntő volt, persze sajnálom, hogy nem sikerült. Ez van, szerintem ez is jó eredmény” – foglalta össze gondolatait a magyar teniszezőnő a mérkőzést követően.

Egy elveszített döntőt mindig sajnál az ember. Pláne, ezt. Telhetetlennek sem szabad azonban lenni, hiszen Babos és a páros egyaránt bizonyítja ebben az évben, hogy az a januári Melbourne-i siker nem csak pusztán egy pozitív kilengés volt. A duó 2. helyen áll az éves világranglistán, alig 500 ponttal elmaradva Siniakovától és Krejcikovától, Timi pedig a páros játékosok rangsorát vezeti, immáron majdnem 1500 ponttal Siniakova előtt.

A kiemelt kép forrása: eurosport.es

A hozzászólások le vannak zárva.