Fucsovics Márton és néhány nagyágyú is visszatér a héten – ATP-beharangozó

Beköszöntött az október, s ezzel beköszöntött az ázsiai kemény pályás szezon. Ezen a héten két világvárosban, Tokióban és Pekingben is ütőt ragadnak az urak.

Két ATP 500-as kategóriájú versennyel folytatódik az ATP World Tour ezen a héten, melyeket szokás szerint Kína, illetve Japán fővárosában rendeznek meg. Ezek lesznek a legnívósabb események a szeptemberben véget ért US Open óta, így – ha a Laver Cup-ot nem vesszük figyelembe – egy hónap szünet után tér vissza a férfi tenisz élmezőnyének zöme. Del Potro, Cilic, Anderson, Alexnder Zverev és Kei Nishikori is megmérettetik ezen a héten, de pályán lesz – remélhetőleg minél tovább – az első számú magyar férfi teniszező, Fucsovics Márton is.

Peking

Összdíjazás: 4 658 510 $
Címvédő: Rafael Nadal
Legfontosabb nevek:Juan Martin Del Potro, Alexander Zverev,  FUCSOVICS MÁRTON

A 2008-as nyári olimpia helyszínén nem lesz címvédés, mert a világelső spanyol a US Openen összeszedett sérülése után nem sokkal jelezte, hogy nem utazik el a Távol-Keletre. S mivel sem ő, sem Andy Murray, de még az elmúlt 9 évben 6 bajnoki címet besöprő Novak Djokovic sem nevezett, így garantáltan új bajnokot avathatunk majd a kínai fővárosban.

A komplett “Nagy négyes” távollétében a US Open idei döntőse, Juan Martin Del Potro (1.) töltheti be a favorit szerepét, amit nem csak a kiemelési számának, hanem az azzal egybeköthető New York-i formájának is köszönhet. Az argentin óriás a spanyol Ramos-Vinolas ellen kezdi meg szereplését, s annak tudatában, hogy első kiemelt ellenfele leghamarabb csak az elődöntőben várhat rá, miután Borna Coric (7.) kikapott a szintén spanyol Feliciano Lopeztől. Ettől függetlenül nem szabad hátradőlnie, hiszen ha bejut a második fordulóba, akkor az orosz Khachanovval találkozik, akit láthattuk, hogy megnehezítette Nadal dolgát még egy hónapja. F. Lopez és az orosz mellett még Mischa Zverev és a szerb Krajinovic lesznek lehetséges ellenfelei.

A felső ágon találhatunk még a kiemeltek között két olasz teniszezőt: a friss Chengdu-i döntős Fabio Fogninit (4.) és a Roland Garros idei elődöntősét, Marco Cecchinatót (8.). Ám a főtábla ezen részén jobban érdekelhet minket Fucsovics Márton, aki cikkünk készülése közben játssza mérkőzését a szintén olasz Andreas Seppi ellen. Ha Marci megnyeri a találkozót, akkor Checchinato vagy Marcos Baghdatis lesz a követező ellenfele. A főtáblát elnézve ki lehet mondani, hogy a legkönnyebb negyedbe sorsolták a nyíregyházi teniszezőt, aki így joggal reménykedhet egy kimagasló szereplésben: a portugál Sousa és Andrey Rublev sem jelenthet lehetetlen küldetést, de ismerve Fognini mentalitását, még az olasz sem feltétlen, egyedül Marci Metz-i legyőzője, Radu Albot kelthet fel pár rossz emléket. SZÓVAL DRUKKOLUNK, MERT KIVÁLÓ LEHETŐSÉG ELŐTT ÁLL!

Az alsó ágon Alexander Zverev (2.) próbálhat majd lendíteni szezonján, de a spanyol Bautista-Agut nem a legkellemesebb első körös ellenfélnek számít. Utána azonban könnyebb lehet a folytatás. A negyeddöntőben várhatóan Jack Sock (6.), Gael Monfils vagy Fernando Verdasco lehet az ellenfele. Egy negyeddel feljebb pedig Kyle Edmund (5.) és Grigor Dimitrov (3.) küzdhet majd meg a legjobb 4 közé jutásért a papírforma alapján.

A főtábla sorsolása megtalálható itt.

Tokió

Összdíjazás: 1 928 580 $
Címvédő: David Goffin
Legfontosabb nevek:Marin Cilic, Kevin Anderson, Kei Nishikori, Stan Wawrinka

Az elmúlt két év Wimbledoni döntősei, Marin Cilic (1.) és Kevin Anderson (2.) a tokiói mezőny legmagasabban rangsorolt versenyzői. Mellettük továbbá meg kell említeni a hazaiak kedvencét, a magára találó Kei Nishikorit (3.), az argentin Diego Schwartzmant (4.) és az idén berobbanó görög fiatalt, Stefanos Tsitsipast (5.) is. A nem kiemeltek közül pedig érdemes lesz figyelni két korábbi bajnokra, Stan Wawrinkára és Nick Kyrgiosra.

Cilic ugyanis könnyen összefuthat a legjobb 8 között Wawrinkával. Megnyílt előttük az út az elődöntő felé, hiszen a dél-koreai Hyeon Chung (7.) továbbra sem találja januári formáját: kikapott kortársától, a Denis Shapovalovtól. Ha a kanadai tini-tehetség nem köp bele a horvát és a svájci levesébe, akkor egy pikáns negyeddöntőre is sor kerülhet a hét folyamán. Egy negyeddel lejjebb pedig várhatóan Schwartzman és Milos Raonic (6.) csaphat össze, ugyanebben a fordulóban.

Az alsó ágon Anderson az ausztrál Ebden ellen kezd. A dél-afrikai ezután a Marterer – Tiafoe meccs győztesével folytathatja, a 8 között pedig elsősorban a friss Shenzheni bajnok Nishiokára, a 2016-os győztes Kyrgiosra vagy Richard Gasquet-ra (8.) várhat. Egy negyeddel feljebb találhatjuk meg a korábbi kétszeres bajnok Nishikorit. A US Open idei elődöntőse már túljutott honfitársán, Sugitán, s készülhet a Benoit Paire elleni második körös mérkőzésre. A negyeddöntőben Tsitsipas lehet az ellenfele a papírforma alapján, de ehhez Gilles Simonnak és a fiatal ausztrál, Alex De Minaurnak is lehet majd egy-két szava.

A főtábla sorsolása megtalálható itt.

A kiemelt kép forrása: atpworldtour.com

A hozzászólások le vannak zárva.