A hölgyeknél kihirdették a 2018-as év játékosait

Az újságírók szavazatai alapján egyéniben Simona Halep nyert, de Serena Williams sem maradt elismerés nélkül

Az Év játékosa díjat a román világelső Simona Halepnek ítélték a nemzetközi sajtó munkatársai. Halep júniusban a Roland Garros salakján átvehette élete első Grand Slam trófeáját, az Ausztrál Openen pedig döntőt játszott. A női mezőnyben a legtöbb, szám szerint hat tornagyőzelmet ünnepelhetett 2018-ban. 40 hetet töltött a világranglista élén, és övé lett az év végi világelsőség is.
Bár elsőként kvalifikált a WTA Finals világbajnokságra, sérülése miatt ezen a versenyen sajnos nem vehet részt.

Babos Tímea és a francia Kiki Mladenovic duója nem tudta elhódítani a párosoknak járó trófeát, azt a Kreicikova/Siniakova páros nyerte. Nem érdemtelenül: a Roland Garros után közvetlenül Wimbledonban is nyerni tudtak, ez 15 éve egy párosnak sem sikerült. Ráadásul a két hölgy már juniorként is győzött a füves Grand Slam páros versenyében, ez még egyedibbé teszi mostani diadalukat. Miamiban és Shenzenben is a döntőig jutottak, és elsőként szerezték meg az indulási jogot a szingapúri páros világbajnokságra.
Babos Timiék is itt vigasztalódhatnak, hiszen a magyar lány címvédőként érkezik (2017-ben a cseh Andrea Hlavackova oldalán győzött).

A legtöbbet fejlődő játékos díját a holland Kiki Bertensnek ítélték az újságírók. A cincinnatti torna döntőjében éppen az év játékosának választott Simona Halepet múlta felül Bertens, ezen kívül a charlestone-i és a szöuli tornán is diadalmaskodott, Madridban pedig Petra Kvitovától kapott ki a döntőben. Mind Bertens, mind Kvitova résztvevői a WTA Finalsnek.

Az év újonca a fehérorosz Aryna Sabalenka lett. A connecticuti New Havenben élete első egyéni WTA tornagyőzelmét aratta, a világranglistán pedig egészen a karriercsúcsot jelentő 11. helyig jutott októberben. 8 alkalommal győzött TOP 10-es játékos ellen ebben a szezonban. A US Openen bejutott a legjobb 16 közé, mely pályafutása eleddig legsikeresebb Grand Slam szereplése.

Az év visszatérője díjat a 23-szoros Grand Slam bajnok Serena Williams kapta. 2017 szeptemberében hozta világra kislányát, Alexis Olympiát, ezután a 491. helyre csúszott vissza a világranglistán. Példátlanul hamar, már a 2018. márciusi Indian Wells-i versenyen újra pályán volt, és az év további részében két Grand Slam döntőt is játszott, Wimbledonban és a US Openen. Bár a tornagyőzelem ezúttal nem sikerült, a világranglista 16. helyére küzdötte vissza magát alig egy évvel gyermeke születése után. Serena több alkalommal is megindító őszinteséggel beszélt az anyaság és a karrier összeegyeztetésének nehézségeiről, így különösen megsüvegelendőek 2018-as eredményei.

Az ukrán Elina Svitolina egy különleges díjat vehetett át, a korábbi WTA vezetőről, Jerry Diamondról elnevezett ACES kupát. Ezt olyan játékosoknak ítélik oda 1995 óta, akik a pályán kívül is népszerűsítik a teniszt a szurkolók és a sajtó körében, és jótékonysági tevékenységet is végeznek. Svitolina számos gyermekeknek szóló és jótékonysági eseményen vesz részt akár a világ távoli pontjain is, közelebb hozva ezzel a sportágat a helyi közösségekhez. Ezen a héten Szingapúrban, a WTA világbajnokságon játéktudását is megcsillogtathatja az ukrán játékos.

A kép forrása: https://blog.cloudpassage.com

A hozzászólások le vannak zárva.