Novak Djokovic átveheti a világelsőséget Párizsban

2018. október 27.
by kert

1973 óta senkinek sem sikerült egy szezon alatt ilyen hátulról visszakapaszkodni a világ tetejére

Júniusban még a 22. helyen állt Novak Djokovic, de korábbi edzőjének, Marian Vajdának visszatértével játéka újra pontos és elegáns lett, stabilizálták az alapvonali ütéseit és a szerváját. Ezeknek köszönhetően a márciusi észak-amerikai tornákon, majd a Roland Garroson mutatott gyengébb forma után 18 mérkőzést nyert egyhuzamban. Győzött Wimbledonban és a US Openen, valamint a cincinnatti és shanghaji Masters tornákon is.

Rafael Nadal már csak 215 ponttal előzi meg a világranglistán, és mivel a spanyol a US Open feladása óta nem játszott, Djokovicnak nagyon jó esélye van, hogy a párizsi Masters után átvegye tőle az első helyet, és az év végi világelsőséget is megszerezze.

Paul Annacone, Roger Federer és Pete Sampras egykori edzője szerint kétféle módon is csodálatos Djokovic 2018-as idénye: “Egyrészt hihetetlen, hogy valaki annyira jó volt, mint ő, és innen olyan mélyre tudott zuhanni. Másrészt pedig zseniális, ahogyan talpra állt és visszajött a játékba. Mindig úgy éreztem, hogy a nagyszerűség nem múlik el könnyen. Egyszerűen csak arról van szó, hogy nehéz fenntartani hosszabb időszakokon keresztül. De ahogy Novak az idei év második felét uralja, az a stabilitásnak egy teljesen új szintje.”

Kevin Anderson edzője, Brad Stine tudja, mi a kulcsa Djokovic elképesztő visszatérésének: természetesen Marian Vajda. “Mindig Marian volt a biztos pont Djokovic pályafutásában. Kipróbálhatott ilyen-olyan szakembereket, gurukat, mentorokat, de Marian volt az igazi edző az életében.” Valóban, a Boris Beckerrel vagy Andre Agassival való együttműködés sem hozott igazi áttörést Djokovic teljesítményében.

Djokovicnak abban is szerencséje volt, hogy Marian Vajda elérhető volt, amikor tavasszal megkereste őt. A szlovák edző így emlékszik: “Visszautasítottam más játékosok, illetve a szlovák Davis Kupa csapat felkérését is. Nem éreztem energiát magamban a munkára, csak halogattam a teniszhez való visszatérést. Aztán amikor azt gondoltam, eljött az idő, másnap felhívott Novak. Nem akartam elhinni.”

Április 5-én kezdték újra a közös munkát a spanyolországi Marbellában. Sokat dolgoztak Djokovic alapütésein és szerváján, amire nagy szükség is volt a februári könyökműtét után. A szerb a jelenkor legjobb fogadójátékosa, így a ritörnökre is nagy hangsúlyt fektettek. Hihetetlen nyomást tud ezzel gyakorolni, mivel az ellenfelek tudják, ha csak pár centivel is pontatlanabb az adogatásuk, néhány ütésen belül már védekező pozícióba kényszerülnek.

Az év első 5 hónapjában Djokovicnak nem volt győzelme top 10-es teniszező ellen, azóta viszont végigverte a világranglista legelejét: Federert, Nadalt, Del Potrót és Alexander Zverevet 1-1 alkalommal, Kevin Andersont pedig kétszer is legyőzte. Bombaesélyesként várja tehát az október 29-én kezdődő idei utolsó 1000-es tornát, a Rolex Paris Masterst.

A hozzászólások le vannak zárva.