Ez a Párizs megért egy misét!

Véget ért a párizsi ATP 1000-es és több meglepetéssel találkoztunk a francia fővárosban, mint amire lehetett számítani! Az év utolsó rangos Masters versenyét szerencsére a kellemes meglepetések jellemezték! 

2017 finalistái lassan mennek a süllyesztőbe? 

Kezdjük először is magával azzal, hogy a 2017-es Párizs-ban megrendezett tornához képest, ahol a végjátékra egyszerűen elfogytak vagy visszaléptek az igazi nagy nevek, most összehasonlíthatatlanul magas színvonal uralkodott. Tavaly ilyenkor egy Jack Sock-Filip Krajinovic döntő volt, akiknél ha megnézzük jelenlegi ranglista helyezésüket, az idén mutatott játékuk alapján reális képet kapunk. Filip Krajinovic 59 helyet visszacsúszva a 93. helyen van, Jack Sock pedig már 105.! A múlt héten a két játékosnak nagyon fontos lett volna, hogy pontot védjenek, azonban a szerb az első fordulóban kiesett ( Karen Kachanov ellen ). Az amerikai pedig bármennyire igyekezett jól szerepelni, mivel tudta az utolsó két versenyen összesen 1400 pontot véd ( Londont alapból nem tudja megvédeni, nem kvalifikálta magát ) a negyeddöntőben búcsúzott Dominic Thiem ellen. Krajnovic szereplése azért nem róható fel, mivel a későbbi győztestől szenvedett vereséget, Sock pedig legalább valami aktivitást mutatott hosszú idő után, azonban ezt a helyezést idei teljesítményük  alapján egyértelműen megérdemlik.

A 2017-es párizsi finalisták megérdemelten csúsztak vissza a ranglistán! Van-e innen visszaút az élmezőny felé?
Kép forrása: independent.co.uk

Egy pár gondolat Roger Federerről…

Roger Federer úgy érkezett a francia fővárosba, hogy egyáltalán nem volt biztos a szereplése, de ha már itt van, alig vártuk, hogy ismét megcsodálhassuk a játékát. Az elmúlt félévben nem igazán ment neki a játék, azonban szerencsére Párizsra sikerült átmenteni azt a formáját, amit a bázeli torna ( Copilt legyőzve kilencedszeres bajnok lett ) végjátékában tudott mutatni! Erre a torna első fázisában még nem igazán volt szükség, hiszen Milos Raonic visszalépése miatt alapból csak a legjobb 16 között szállt be a versenybe, majd Fabio Fognininek hamar elvette a kedvét a játéktól. Kei Nishikori legyőzése  már lehetett reménykedni, hogy talán ismét a 2017-es Federert láthatjuk, azonban amit a Djokovic elleni meccsen láttunk, az mindent felülmúlt. Federer annak ellenére vereséget szenvedett a szerbtől, hogy mérhetetlenül türelmesen, remek ritmusváltásokkal szétszabdalva a Djokovic féle kikezdhetetlen stabil teniszt, rettentően pontosan teniszezett. Így sem maradt el sokkal Djokovictól ezen a mérkőzésen, hiszen egy elképesztően magas színvonalú elődöntőben 3 óra 6 perc játék után gratulálhatott a szerbnek. Federer Párizsban mutatott játéka jó alap lehet a vasárnap kezdődő Nitto ATP Finalsre, ahol azonban nem lesz egyszerű dolga, hiszen Kevin Anderson, Dominic Thiem és Kei Nishikori került a csoportjába. Federernek szerencsésen jött ki a sorsolás, hiszen azzal a Nishikorival kezd, akit az utolsó két mérkőzésen viszonylag könnyedén legyőzött!

Federer kezd visszatérni a 2017-es formájához?
Kép forrása: tennisworldusa.org

Novak Djokovic a valaha volt legjobb teniszező! 

Ezért a kijelentésemért előre is szeretnék elnézést kérni minden Roger Federer és Rafael Nadal rajongótól, ráadásul én is Rafának szurkolok gyerekkorom óta! Az igazságot nagyon könnyű alátámasztani részben a szombaton történtekkel. Novak Djokovic úgy érkezett Párizsba, hogy a tenisztörténelem legkomolyabb visszatérését produkálta fél éves sérülése és az év elején mutatott pocsék játék után. A Roland Garroson apró jeleket mutatott, hogy egyre jobb formába került, egy botlás az extra tornát futó Marco Cecchinato ellen még nem a világ vége! Amit azonban Wimbledon óta produkált, az nem kétséges, hogy minden idők legmeggyőzőbb teljesítménye. Persze nem elfeledhető az, amit Federer művelt 2017-ben és 2018 elején! ( 2 Australian Open győzelem, 1 wimbledoni győzelem, 2017 Sunshine Double, Shanghai Masters győzelem 2017-ben ). Esetleg megemlíthetjük Nadal 2010-es évét ( Roland Garros, Wimbledon, US Open győzelem és salakpályás 1000-es tripla ), amit akkor Federerhez hasonlóan fél éves kihagyás után produkált. Djokovic azonban kevésbé sérülékeny Nadalnál, valamint 6 évvel fiatalabb Federernél, EZ TÉNY! Magasan viszont, ebben az érában a legerősebb fizikumú játékos és a legkomplettebb teniszt ő játssza. Az egy másik kávéház, hogy technikailag és taktikailag Federer, fejben pedig Nadal erősebb nála, mégis összességében Djokovic a valaha volt legnagyobb teniszező! 14 Grand Slam győzelem ( 6 Australian Open-, 1 Roland Garros-, 4 Wimbledon-, 3 US Open győzelem ) , 59 más ATP tornagyőzelem ( 5 világbajnoki -, 32 Masters-, 11 ATP 500-as-, 10 ATP 250-es tornagyőzelem ), 1 Davis Kupa győzelem 2010-ben! De nem a számok a legjelentősebbek, hiszen akkor nyilván Federert és Nadalt kéne előrébb venni a rangsorban! Djokovic kétszer tudta Federert legyőzni a kedvenc borításán a döntőben ( 2014, 2015 ), még ezt a svájci csupán egyetlen alkalommal tudta megtenni a 2012-es wimbledoni elődöntőben! Djokovic Grand Slameket tekintve 9-6-ra vezet, összességében 25-22-re Federerrel szemben. Rafael Nadalt ugyan csak egyszer verte meg a 2015-ös Roland Garros negyeddöntőben ( abban az évben a Grand Slameken csak a Roland Garros döntőjében kapott ki! ). Csak a négy négy nagy tornát figyelembe véve  a Roland Garros miatt Nadal vezet 9-5-re, azonban ATP 1000-es tornán 11-16 a mérlege a szerbbel szemben, ahol a 11 győzelemből 9 salakpályás diadal volt. Djokovic kemény 12 meccsből 10-szer tudott nyerni és csupán a lassabb kemény pályás borításokon kapott ki Nadaltól ( 2007 Indian Wells, 2013 Montreal ), ráadásul 6 alkalommal salakpályán is legyőzte őt ( 4-szer döntőben ) 2016-ban megcsinálta a Karrier Slamet, úgyhogy akkor egyszerre volt ezáltal mind a 4 tornának a címvédője, őt 2011-ben és 2015-ben csak extra tenisszel ( 2011 Roland Garros elődöntő Federer-, 2015 Roland Garros döntő Wawrinka ellen ) lehetett megfosztani attól, hogy megnyerje az adott évben mind a 4 Grand Slam tornát! Nincs miről beszélni!

Djokovic minden idők legjobb teniszezője, ez nem kérdéses!
Kép forrása: wwos.nine.co.au

Új sztár születőben gyakorlatilag a semmiből? 

Karen Kachanov elképesztő, mekkora szintet lépett pár nap alatt. A sablonos erőteniszt felváltotta egy megfontolt agresszív támadójáték. Az orosz játékosból még idén sem lehetett kinézni sokáig, hogy magasabb szintre kerülhet mint honfitársai és főleg, mint az az éra, amiben jelenleg van! Párizsban az Isner elleni mérkőzés volt a fordulópont, ahol hárított extra adogatásokkal két mérkőzéslabdát és egy nem túl színvonalas, de drámai mérkőzésen továbbjutott. Innentől kezdve átszakadt egy gát erre a hétre, és a mezőny további részét néhol remek egyéni megoldásokkal lecsapta a pályáról . Alexander Zverev ( 6/1 6/2 ), Dominic Thiem ( 6/4 6/1 ) és Novak Djokovic ( 7/5 6/4 ) a 3 meccs alatt ( 17/3=5,7 game felkerekítve ) egy szettre való játékot sem tudtak nyerni  az orosz ellen. Ez azonban még nem elegendő eredmény ahhoz, hogy egyből azt kezdjük bizonygatni, a 2018-as Australian Opent Ő nyeri! Melbourneben a rettentő hőségben és főleg 3 szettben nagyon nehéz lesz Djokovicot, Nadalt, Federert, Thiemet, Andersont, Isnert, egy egészséges Nishikorit vagy akár a mostanában gyengébb formából talán kilábaló Cilicet megverni!  Ráadásul ott van a többi fiatal is ( Tsitipas, De Minaur, Medvedev, Coric ), akik trónkövetelőként inkább jelenleg már a lehetőségre várnak, hogy az előttük lévő két idősebb korosztályba tartozó érát Grand Slamen is elkapják! Kachanov lehet a sablonos kisiparosból a domináns vezér? Mint a mozi műsor ajánlójában: Hamarosan JÖN!

Kachanovból vezéregyéniség lehet, ha így játszik!
Kép forrása: skysport.com

Kiemelt kép forrása: hindustantimes.com

 

 

 

 

A hozzászólások le vannak zárva.