Next Gen ATP Finals: Jönnek a fiatalok!

2018. november 6.
by nemethpe

November hatodikán ismét elrajtol a második alkalommal megrendezésre kerülő Next Gen ATP Finals. A mezőny tavaly óta jószerivel teljesen lecserélődött, és néhány új szabály is bevezetésre került a 21 év alattiak nem hivatalos világbajnokságán.

A tavalyi mezőnyből “kiöregedett” (22 éves játékosokról beszélünk) a friss Masters-győztes Karen Khachanov, a top 10 kapujában kopogtató Borna Coric, az év végét erősen záró Daniil Medvedev, a tavalyi győztes Hyeon Chung, a szabadkártyás Gianluigi Quinzi, valamint az amerikai Jared Donaldson. A 2017-es mezőnyből tehát maradt a finalista Andrey Rublev, valamint a még mindig csak 19 éves Denis Shapovalov, a kanadai azonban fáradtságra hivatkozva már hetekkel korábban lemondta a tornát. Ugyanígy tett a német Alexander Zverev is, aki csakúgy mint tavaly, idén is kvalifikálta magát a “nagyok” versenyére, így nem akarta magát Milánóban feleslegesen kifárasztani.

A mezőny tehát lecserélődött, nézzük kik lesznek ott Milánóban.

Kezdésnek mindjárt ott van a görög Stefanos Tsitsipas. Picit szürreális az ő szereplése az ifik között, hisz remek eredményeket szállított az ATP világában, olyannyira, hogy a top 10 közelében van, jelenleg a tizennegyedik. Kicsit csalódott volt, hogy nem tudta magát kvalifikálni a londoni versenyre, de mindenképpen az áttörés éve volt az idei  a görögnek, fantasztikus eredményeket ért el, és már most sokak nagy kedvence lett. Igazán augusztus elejére, az amerikai kemény pályás idény kezdetére lendült bombaformába. A fővárosban, a Citi Openen elődöntőig ment, a torontói Rogers Cupon pedig meg sem állt a Nadal elleni döntőig. Itt verni tudta többek között Zverevet, Andersont, de a torna korai szakaszában Djokovic-ot is. Ahogy a torontói döntő után sejteni lehetett, még az ősz folyamán jött a tornagyőzelem Stockholmban, a svéd főváros 250-es Intrum Open tornáján. Alighanem a milánói győzelem méltó befejezése lenne az évnek. A csoportból mindenesetre minden esélye megvan a továbbjutásra, a görög mellé Fortuna besorsolta az amerikai Frances Tiafoe-t, a lengyel Hubert Hurkacz-t, valamint a spanyol Jaume Munart.

A másik csoport egyik legnagyobb esélyese az ausztrál Alex De Minaur. A 19 éves aussie leginkább az év elején mutatta meg tehetségét, január közepén az Australian Opent felvezető Sydney 250-es ATP tornán döntőbe tudott menni, amit szettelőnyről vesztett el az orosz Daniil Medvedev ellen. A US Openen a horvát Marin Cilic ellen talán a torna legjobb meccsét vívta, a horvát játèkos 0-2-ről tudta megfordítani azt a meccset. A januári Sydney-i döntőhöz hasonlóan júliusban Washingtonban, a Citi Openen is egészen a fináléig menetelt. Az ausztrál tehetség az amerikai Taylor Fritz-cel, az orosz Andrey Rublev-vel, valamint a szabadkártyás Liam Caruanával került egy csoportba.

A küzdelmek ma délután a Tsitsipas – Munar mérkőzéssel veszik kezdetét. A tavalyi érdekes szabályokat további újításokkal próbálják még érdekesebbé tenni a szervezők. Érdemes lesz követni a fiatal tehetségek tornáját.

A hozzászólások le vannak zárva.