Next Gen ATP Finals: Méltó nyitómérkőzés, de nem történt meglepetés az első napon!

Elkezdődött a “kicsik” csörtéje, és hát érdemes lesz követni ezt a tornát! Brutális színvonalú kezdés, remek teniszt láthattunk a Next Gen ATP Finals első játéknapján! 

Stefanos Tsitipas ( 1 )- Jaume Munar ( 7) 4/3 ( 5 ) 4/3 ( 3 ) 3/4 ( 4 ) 4/2 

Egy olyan játékos, aki már elkezdett berobbanni, hiszen már jelenleg a TOP 10 közelében van a világon, valamint egy villámlábú, azonban igen finom kezű spanyol! Nem volt könnyű megtippelni a győztes kilétét, mivel Tsitipas nagyon dominánsan teniszezik, azonban Munar inkább kontrateniszét nem valami túl egyszerű ledominálni!

Ez a mérkőzésen be is bizonyosodott, hogy a görögnek már igen durva szögeket kellett ütnie, ahhoz, hogy pontot tudjon csinálni a fürge lábú Munaron. Az első szettben 1-1 breakváltást követően, hagyták, hogy a Tiebreak döntse el a végkimenetelt. A kezdőlökést megadta végül Tsitipas, aki kissé hullámzott a szett végéig, a rövidítésre mégis remekül mozgatva Munart, valahogyan összeszedte magát. Valószínűleg amennyiben a spanyol nem vállal kockázatot a második szettben két Tsitipas szettlabdánál, ez onnantól egy sima mérkőzés lehetett volna. Munar azonban a legkritikusabb pillanatban, amikor a görög már kezdte uralni a meccset, lerakott 2 extra röptét és minden kezdődhetett előröl a szetten belül. Munar azonban még ideges sem lehetett, hogy elbukta a második szettet is Tiebreakban, hiszen ekkor Tsitipas megint előszedte a cilinderből a lehető legagresszívabb játékát, és lazán, igen közel került a győzelemhez. Azért az kétségtelen, hogy Munar a harmadik rövidítést, már nem véletlenül nyerte meg! Egész mérkőzésen partiban tudott lenni Tsitipassal és valahol törvényszerű volt, hogy szettet azért fog nyerni. Ezzel melegedett az a bizonyos pite, azonban Munar egyértelműen kiharcolta a jogot, hogy elbukja a negyedik felvonást Tsitipas 3-2 és no-ad-es szituációnál jutott mérkőzéslabdához, ahol Munar, mint valami karácsonyi ajándékot, odaadott nagyon egyszerűen egy ziccer lecsapás hibával a görögnek! Tsitipas összességében egy kiváló nyitómérkőzésen nyert megérdemelten négy szettben!

Tsitipas körül szorult a hurok, de Munar lezárta neki a meccset!
Kép forrása: nextgenatpfinals.com

Francis Tiafoe ( 3 )-Hubert Hurkacz ( 6 ) 4/1 4/2 2/4 4/3(10)  

A domináns amerikai ösztöntenisz, egy agresszív, főleg adogatásra és bombabiztos tenyeresekre épülő lengyellel szemben. Az esélyek még kicsit a rutin miatt inkább Tiafoe mellett szóltak, de ő is tudta, nem lesz a világ legkönnyebb dolga kiütni Hubert Hurkacot kiütni a gatyájából.

Tiafoe erre mégis tett egy kísérletet és ez az első két szettben nagyon hatásosnak bizonyult. Jobbra-balra mozgatta ellenfelét, rettentően agresszívan teniszezett, és remek megoldásokkal színesítette a játékát. 4/1 4/2, nem lehetett kérdéses, hogy Tiafoe aranykezet reggelizett! Egyszerűen minden jött neki és mindenből ő jött ki valahogy jobban, nem lehetett mit kezdeni vele. Aztán Hurkacz egyszer csak szinte a semmiből elkezdett elég extrán teniszezni. Hiába volt lehetősége a továbbra is igen magas színvonalon teniszező Tiafoenak, a lengyel erre a játékra válaszul adott egy 4/2-őt, amit 2×3 breaklabda hárítással tett meg 0-1-nél, illetve 3-2-nél! Ez azonban egy egészen más Tiafoe volt, akit eddig láthattunk az idei versenyeken. Az amerikai ugyanis általában mindig jól teniszezett, mégis hullámvölggyel tudott meccseket nyerni. Itt mégsem volt holtpont, és mégis négy szettben be tudta fejezni a mérkőzést. A negyedik szett rövidítésben dőlt el, amit Tiebreak 11-10-nél egy nagyon megfontolt, kegyetlen pontos játékkal nyert meg Tiafoe! A 20 éves teniszező minden szorosság ellenére kézben tartotta a mérkőzést, hiszen nehezen gondolhattuk, hogy Hurkacz itt bármennyire jól játszik, szettet nyerhet!

Tiafoe nagy nehezen be tudta fejezni a mérkőzését Hurkacz ellen
Kép forrása: nextgenatpfinals.com

Taylor Harry Fritz ( 5 )-Andrey Rublev ( 4 ) 2/4 4/1 4/3 ( 4 ) 3/4 ( 2 ) 4/2 

Ez már előzetesen is kiélezett mérkőzésnek tűnt. Két olyan teniszező, aki főleg a tenyeresével próbál irányítani! Idén az egyetlen mérkőzésükön, hazai közönség előtt Fritz két szettben tudott nyerni, azonban Rublev csak most kezd a sérülése óta igazán formába lendülni!

Az első szett tapogatózása után Rublev egyszerűen állva hagyta ellenfelét. 2-2, majd nem volt igazán megtippelhető mi következik, az orosz nyert 2 gamet zsinórban. Erre azonban igen erőteljes választ adott az amerikai, aki a rettentően agresszív tenyereseivel irányítani tudta egy darabig a mérkőzést, ráadásul előbb kiegyenlített, majd a legfontosabb lélektani pillanatot megragadva, rövidítésben megnyerte a harmadik szettet. Rublev hiába játszott remekül, főleg, hogy 2-3-nál szettlabdát hárított, Fritz bombasztikus, becsapódó tenyereseire nem lehetett “ellenszéruma”! Aztán az “ellenszer” a semmiből, amikor már az amerikai egyre jobban megerősödött, mégis időben megjött egy repülőgépen! Az Airjet meghozta, Rublevnek beadták és elképesztő módon kezdett el teniszezni tőle! Rublev teljes mértékben átvette az irányítást, tenyereseivel ő vált agreszorrá és szemkápráztató volt, amennyire beszögelte a pályát! Ez egy óriási mérkőzés volt, a méltó nyitányt ( Tsitipas-Munar ) követte egy kegyetlen orosz-amerikai háború, amit a valamivel nagyobb, nehéz fegyverzettel bíró, moszkvai mesterlövész nyert meg!

Rublev kegyetlen thrilliert nyert meg Fritzzel szemben!
Kép forrása: nextgenfinals.com

Alex De Minaur ( 2 )-Liam Caruana ( WC, 8 ) 4/1 4/1 4/2

Egy pokolian küzdős, mellette rettentően tehetséges ausztrál került szembe, egy a honfitársaihoz hasonlóan finom kezű, de még zöldfülű olasszal.

Liam Caruanán látszott, hogy tehetséges, mint a nap, ehhez nem férhet kétség! Ámbár azt sem szabad elfelejteni, megnézve kicsit jobban ezt a mérkőzést, hogy ahhoz a 7 játékoshoz képest, akik itt vannak a Next Gen Finalsön rajta kívül, bőven van még hova fejlődnie! Alex De Minaurtól láttunk ugyan szép megoldásokat, mégsem kellett igazán sokat csinálnia az olasz ellen, hiszen Caruana rengeteg ingyen pontot ajándékozott az ausztrálnak. Nem tudta szorossá tenni ezt a találkozót, ami ennek köszönhetően jóval elmaradt attól a színvonaltól, amit a másik három mérkőzésen láthattunk. Reméljük a folytatásban Caruana feljavul és méltó ellenfele lehet Rublevnek és Fritznek! Ellenkező esetben Chris Cermodenak ( ATP igazgatója ) nagyon el kell gondolkodnia, hogy érdemes-e ezt a szabadkártyás opciót a következő évben is eljátszani egy gyengébb játékossal, aki csupán arra jó, hogy kitöltse a mezőnyt! Ott lett volna, mint Wild Card lehetőség a norvégok kiválóságának ( Casper Ruud ), az ausztrálok egyik fenegyerekének ( Alexei Popyrin ) vagy éppen a nemrég Challanger tornát nyerő szerb Miomir Kecmanovicnak! Ez csak három név de fel lehet sorolni jó párat még, akik kellemetlenebb pillanatokat okozhattak volna De Minaurnak, mint az egyébként rettentően jó adottságokkal rendelkező Caruana!

De Minaurnak bemelegítő mérkőzésnek jó volt a Caruana elleni találkozó
Kép forrása: nextgenatpfinals.com

Kiemelt kép forrása: nextgenatpfinals.com

A hozzászólások le vannak zárva.