Next Gen ATP Finals: Tsitsipas és De Minaur már elődöntős!

Lezajlott a Next Gen ATP Finals második játéknapja. Annyi már biztos, hogy Stefanos Tsitsipas és Alex De Minaur tét nélkül játszik az utolsó mérkőzésen, hiszen mind a ketten elődöntősök! 

Hubert Hurkacz ( 6 )-Jaume Munar ( 7 ) 4/2 4/2 2/4 3/4(5) 4/1

Az életben maradás volt a tét, hiszen mind a kettejük vereséggel érkezett a második csoportmeccsre. Nehéz volt győztest tippelni, hiszen nem tudhattuk mennyire tud Hurkacz éppen agresszívan teniszezni egy alapvonalról nehezen kiüthető spanyol ellen. Másik részről kérdés volt a fej, hiszen Munar nem éppen erős ezen a téren, ezt Tsitipas ellen láthattuk!

Az első két szettben Hurkacz tudott egy bizonyos szintet hozni, amivel a fontos pillanatoknál könnyen zavarba lehetett hozni Munart. Szoros szetteket nyert meg a lengyel, azonban kétségtelen, azért, mert fejben sokkal erősebb volt a spanyolnál. Aztán egyszer csak Munar is megérkezett valamilyen szinten méltóbb ellenfélként a mérkőzésbe és átvette az irányítást a lengyel fölött. Egyre több nyerőt tudott ütni, egyre jobb megoldásokat választott, amikor kellett. Munar megmutatta, hogy fejben még ugyan éretlen, ám rettentően nagy küzdő. Ez a harci szellem elvezette egészen a döntő szettig. Ami pedig lélektanilag fontosabb volt, hogy egy kiélezett rövidítésben tudta megnyerni a negyedik felvonást Munar, bár tegyük hozzá a spanyolt, Hurkacznak a végzetesen rossz döntései hozták vissza a mérkőzésbe. A döntő játszma aztán mégis úgy alakult, ahogy Munar Tsitsipas elleni mérkőzésének befejezése, és ez valahol benne volt a pakliban. Hurkacz kezdett sokkal jobban, el is húzott rögtön 2-0-ra, majd amikor Munar visszajöhetett volna, nem visszaadhatatlan labdákból nem talált pályát. Hurkacznak pedig nem kellett kétszer mondani, hogy fejezze be a mérkőzést, egy remek fonák returnnel lezárta a találkozót. A lengyelnek tehát még él a remény, de a továbbjutása már nem a saját kezében van!

Hurkacz fonák returnje zárta le ezt a mérkőzést
Kép forrása: nextgenatpfinals.com

Stefanos Tsitsipas ( 1)-Francis Tiafoe ( 3 ) 4/3(3) 4/3(5) 4/2 

A tét már a továbbjutás volt mind a két játékos számára! A tenyeresből bombákat ütő Tiafoe találkozott a nyolcas talán legerősebb fejű Tsitsipasával!

Ha már a fej, akkor egyértelmű, hogy ezek a mérkőzések bizonyítják, a görög kezd beérni! Az első szettben Tiafoe rendre támadott, sokszor agresszívan leütötte őt tenyeresből, Tsitipas mégsem omlott össze. Az első szettet Tiebreak döntötte el, amit Tsitsipas 7-3-ra tudott megnyerni. A második szett lényegében nem változott, agresszív, domináns ütések, ismét a rövidítésé volt az utolsó szó. A Tiebreak elején Tiafoe elképesztően jól játszott, azonban Tsitsipasnak amikor sikerült utolérnie az amerikait, ismét megtörte. Ahogy ment egyre előrébb a mérkőzés, a görög annyira lett minden tekintetben erősebb riválisánál, a harmadik szettben pedig a breaket követően már semmi esélyt nem hagyott Tiafoenak a győzelemre. Tsitsipas két szetten keresztül remekül kompenzálta erős fejével Tiafoet, majd a harmadikban sakk-mattra kijátszotta a sztorit. Tsitsipas ezzel a győzelmével már egészen biztosan ott van a legjobb 4 között Milánóban!

Tsitsipas nem kérdés, hogy a Next Gen ATP Finals egyik legnagyobb esélyese!
Kép forrása: nextgenatpfinals.com

Taylor Harry Fritz ( 5 )-Liam Caruana ( WC, 8 ) 1/4 4/1 4/3(9) 4/2 

Liam Caruana előtt itt volt a lehetőség, hogy bizonyítsa rátermettségét a Next Gen ATP Finals nyolcas tagsági jogosultságára. Ráadásul egy olyan Fritzzel játszott, aki minden szinten kimerülhetett a Rublev elleni őrületes csatában.

Caruana érezte, hogy itt ma nyerhet és az első szettben úgy tüzelt, mint egy második világháborús harci tank. Sültek a tenyeresei és főképp a kulcspillanatokban ez jól jött számára. Az első szettet egy rettentően tempós tenisszel nyerte meg viszonylag simán, hiszen 3-1-nél is úgy jutott el no-ad-es szettlabdáig, hogy előtte 40-0 volt az eredmény. Fritz azonban elkezdett nagyon izgalmasnak tűnő álmából felébredni és egyre kevésbé engedett annak a nyomásnak, amit Caruana másfél szettig ráhelyezett. Az amerikainak működött egyre erőteljesebben az adogatása, tenyereseivel pedig szépen türelmesen mozgatta az olaszt. Erre Caruanának 2-1 no-ad-nél egy csúnyán elhibázott fonák volt a válasza, majd Fritz kiegyenlített. A harmadik játszmában azért kiderült, hogy Caruanának fejben még sokat kell érnie, azonban rettentően jó keze van ehhez a sporthoz. Erről a felvonásról a Tiebreak döntött, mivel adogatóként a két játékos igen higgadtnak bizonyult. A Tiebreakban szemkápráztató dolgokat, és Caruanától szettlabdánál egy végzetes hibát láthattunk. Egy ilyen szituáció megköveteli minden pillanatában a fegyelmezettséget és a nyugodtságot, amit az olasz felrúgott, elrontott egy ziccer röptét, majd az amerikai behúzta a rövidítést. Ezek után csak idő kérdése volt, mikor törik meg végleg Caruana. A 20 éves játékos egészen jól tartotta magát ebben a szakaszban is, mégis 3-2 30-40-nél odaajándékozta a győzelmet Fritznek. Caruana így már egészen biztosan búcsúzik, Fritznek pedig le kell győznie Alex De Minaurt a továbbjutásért.

Fritz még tehet azért, hogy elődöntős legyen!
Kép forrása: nextgenatpfinals.com

Alex De Minaur ( 2 )-Andrey Rublev ( 4 ) 4/1 3/4(5) 4/1 4/2 

A két győztes, akik egészen más utat jártak be ahhoz, hogy tegnap este megküzdjenek a továbbjutásért. De Minaur egy könnyed bemelegítőmeccsel, még Rublev egy kegyetlen krimi után kissé fáradtabban lépett be a küzdőtérre!

Az oroszon látszott azért, hogy nagyon belefáradt abba, hogy kedden egy pokoli találkozón, de megverje Fritzet. Az első játszmában hiába diktált elképesztő tempót, a hibáinál elvesztette az önuralmát és 2-1-nél nagyon könnyen az érzéseit hibásan kimutatva, az adogatását is! Ez a két rontás minden tekintetben ajándék volt az egyre nagyobb önbizalommal rendelkező De Minaurnak, aki könnyedén lerendezte saját szervájából az első felvonást. A második szettben is irgalmatlanul magas színvonal uralkodott, ahol a Tiebreakban Rublev játéka végig ezer fokon égett. Kíméletlen adogatások és olyan pontos tenyeresek, mint egy bekalibrált svájci óra. Rublev visszahozta ezt a találkozót, mielőtt még De Minaur végez vele, kíváncsian vártuk a folytatást. A harmadik szettben egyre jobban érződött Rubleven ismét, hogy bármennyire meg akarja nyerni ezt a mérkőzést, inkább mentális kimerültsége a Fritz elleni találkozó miatt, gátolja ebben. Türelmetlen volt, egyre feszültebb, és az ausztrál ezt könnyen kihasználta. A harmadik szett megnyerésével nagy lépést tett a győzelem felé, mivel minden egyes bukott szett fájdalmas lehetett most már fizikailag is az orosz számára. Rublevet már csak a szíve és adrenalin vitte előre és megpróbált egy utolsó hajrát! Ez nagyon hektikusra sikeredett, hiszen a hibáinál az ütőit csapta a cipőjéhez izomból vagy éppen a földre, a következő pillanatban pedig agresszívan lecsapta De Minaurt a pályáról- így jutottunk el 2-2-ig! Rublev amikor elkezdett ismét erősödni, De Minaur villámgyors lépteinek, de egy igen szerencsés ütésnek köszönhetően, teljesen kikészült. Ez volt 2-2 15-15-nél, innentől pedig De Minaur már nem engedett a szorításból. Ő irányította a pontokat, ez kényelmetlen volt Rublevnek, a torna második kiemeltje pedig négy szettben lezárta ezt a végletekig kiélezett találkozót. Rublevnek nem lesz egyszerű dolga, hiszen Liam Caruana minden mindegy alapon teniszezik majd, a moszkvai teniszezőnek pedig amennyiben a saját kezében szeretné tartani a továbbjutást, kötelező nyernie!

De Minaur egy kegyetlen csörtét hozva Rublevvel szemben már elődöntős Milánóban
Kép forrása: nextgenatpfinals.com

Kiemelt kép forrása: theaustralian.com.au

 

A hozzászólások le vannak zárva.