Next Gen ATP Finals: Horror a javából, jöhet az álomdöntő!

Összejött a Stefanos Tsitsipas-Alex De Minaur álomdöntő Milánóban! Na de hogy? Két brutális döntő szettes mérkőzés a Next Gen ATP Finals elődöntőiben, nem lehetett panaszra ok! 

Alex De Minaur ( 2 )-Jaume Munar ( 7 ) 3/4(5) 4/1 4/1 3/4(4) 4/2

Két az alapvonalról kiüthetetlen játékos, aki nagyon hasonló játékstílust képvisel. Az esélyek mégis egyértelműen előzetesen az ausztrál mellett szóltak, mivel mentálisan erősebb, mint a spanyol.

Az első szettben a két játékos viszont kevés időt töltött az alapvonal mögött. Gyors és pontos tenyeresekkel próbáltak pozícióba kerülni és rendre a hálónál találták magukat. Néhol persze kettejük gyorsaságából adódóan jött 1-2 káprázatos elütés, az adogatások mégis megmaradtak. A Tiebreak szorosra sikeredett amit 5-4-es Munar vezetésnél egy nem elég pontos De Minaur röpte döntött el, ami nem maradt megtorlatlanul. Munar két szettlabdához jutott, amiből a másodikat adogatóként egy ásszal értékesített. Hiába a szorosan megnyert első szett, ez nem igazán vette el De Minaur kedvét attól, hogy ezek után agresszívan leüsse a pályáról ellenfelét. 1-0 no-ad-nél egy fantasztikus átemelés egy olyan másfél szettes lavinát indított meg, amire Munarnak nem lehetett válasza. Az ausztrál megfontoltan, de csőből lelőtte a spanyolt, 4/1 4/1-re hozta a második, illetve harmadik felvonást. Amikor már úgy tűnt semmi nem állíthatja meg a döntő felé vezető úton De Minaurt, Munar 0-1 15-40-nél hárított három break labdát, és némileg megnyugodott. Az ausztrál persze próbálta tovább rombolni őt, azonban Munar a rövidítésig mégis partiban tudott maradni, majd kiharcolta a döntő szettet. A lélektani előny a spanyolnál volt, De Minaurt ez egy cseppet sem zavarta. Az ötödik szett első játékában három break labdához jutott, a másodikat kihasználta egy olyan Munar röpte rontás után, ami nem igazán róható fel a spanyolnak, mivel az ausztrál lezárta a szöget, nehéz volt eltenni mellette a labdát! Ez a hiba bármennyire nem volt súlyos, mégis végzetesnek bizonyult Munar számára. De Minaur nem engedte ki a kezéből a break előnyét, magabiztos adogatójátékokkal, ha nagy nehezen is, de megnyerte ezt a mérkőzést. Remek elődöntő volt, ahol azt sem mondható Munar első két meccséhez képest, hogy fejben bukott volna el. Egyszerűen a végjátékban De Minaur megragadott egy apró momentumot és már nem engedett a szorításból.

Kőkemény elődöntőt nyert meg De Minaur
Kép forrása: nextgenatpfinals.com

Stefanos Tsitsipas ( 1 )-Andrey Rublev ( 4 ) 4/3(3) 3/4(5) 4/0 2/4 4/3(2) 

Igazi háborúra lehetett készülni! A nehezen megtörhető jéghegynek feszült neki egy nehéz fegyverzettel érkező orosz légierő. A minimálisan nagyobb esélyek inkább Tsitsipas mellett szóltak, hiszen tudtuk, erős fejével képes lehet megálljt parancsolni az akármilyen bombatenyereseket küldő Rublevnek.

A magabiztos adogatójátékok után, először a görög került nehéz helyzetbe, azonban ezt egy remek adogatással 2-2-nél megoldotta. Tsitsipas szerette volna 4-2-vel lezárni ezt a szettet, azonban 0-30 után Rublev irgalmatlanul pontos nyerőket ütött, ezzel szettben tartva magát, következhetett a mindent eldöntő Tiebreak. A rövidítésben Tsitsipas stabilan el tudott lógni 3 pont előnnyel, ennek köszönhetően nem lehetett kérdéses ennek a rövid szakasznak a végkimenetele. A második szettben Tsitsipas könnyen óriási lépéselőnybe kerülhetett volna, azonban 1-1-nél Rublev egy kegyetlenül pontos elütéssel nem sodorta magát még nehezebb helyzetbe. A döntés ismételten a Tiebreakra maradt, ahol kifizetődőnek bizonyult, hogy az orosz vállalt némileg több kockázatot, 7-5-re hozva a rövidítést kiegyenlített! Bátor volt Rublev, azonban ahogy a harmadik szettben erre válaszolt Tsitsipas, az arról tesz tanúbizonyságot, milyen nyugodt tud lenni akkor is, amikor szorongatják. A görögnek a harmadik felvonásban egyszerűen minden jött, nem volt semmi finomkodás, lelőtte Rublevet a pályáról. Először láthattunk, a torna nyolcadik mérkőzésén, 4-0-ás szettet az idei Next Gen ATP Finals küzdelmein belül. Tsitsipas lassan elkezdte egyre jobban felőrölni ellenfelét, azonban 2-2 40-15-nél nem tudta lezárni az adogatását. A no-ad-es pontnál ráadásul Rublev extrát játszott, majd magabiztosan hozva az adogatását, a szakadék széléről visszatáncolva, kiharcolta a döntő szettet. Bármennyire nagyot harcolt az orosz, a záró felvonás elején egy nagyon gyermeteg tenyeres röptével, igen nehéz helyzetbe hozta magát. Tsitsipasnak innentől elég lett volna megnyernie két alkalommal a saját adogatását a győzelemhez! Ha már gyermeteg hibáról beszélhettünk Rublevnél, ez kétszeresen igaz volt Tsitsipasra. A görög ahelyett, hogy három break labda hárításával, 3-0-ra ellépve, eldöntse szépen lassan a  mérkőzést, ütött no-ad-nél egy kettős hibát! Ez új esélyt adott a már padlón lévő Rublevnek, amit egy ökölrázással jelzett! Tsitsipas ettől nem esett össze, legalább az előnyét tudta tartani a Tiebreakig. A görögnek ugyan 3-2 no-ad-nél volt mérkőzéslabdája, ezt azonban Rublev egy rettentően éles adogatással hárította. Méltó befejezése volt ennek a találkozónak a győztes kilétét meghatározó, a meccsen már harmadik Tiebreak! Bármennyire a lélektan miatt minden Rublev mellett kellett volna, hogy szóljon, az ilyen pillanatok mutatják meg azt tökéletesen, hogy Tsitsipas már most egy bajnok típus. Az orosz végig kegyetlen nyomást tudott rá helyezni, a rövidítésben mégis a görög volt az, aki ritmust váltott és agresszívan irányította a pontokat. Nem volt kérdés, ebben a Tiebreakban fikarcnyi esélye sem volt a döntőbe jutásra Rublevnek. Tsitsipas kíméletlen, drámai öt szettes mérkőzésen harcolta ki a finálét!

Tsitsipas kegyetlen thriller árán jutott döntőbe Milánóban
Kép forrása: nextgenatpfinals.com

Hölgyeim és Uraim! Elérkezett a Next Gen ATP Finals fináléja! Este 9 órakor két gladiátor lép a szorítóba, minden bizonnyal két olyan játékos, akik meghatározó alakjai lehetnek 2019-től a férfi tenisznek. Nem könnyen megtippelhető ki nyeri ezt a döntőt, hiszen a higgadt agresszor mérkőzik meg a villámléptű hektikus harcossal!

NEXT GEN ATP FINALS DÖNTŐ: 

STEFANOS TSITSIPAS ( 1 )-ALEX DE MINAUR ( 2 ) 

 

 

A hozzászólások le vannak zárva.