Ez létezik? Alexender Zverev a világelső legyőzésével VILÁGBAJNOK!

Alexander Zverev két elképesztő napot kifogva világbajnok! A hatás még mindig euforikus, hiszen a német valami egészen extrát nyújtott. Ma megnyerte a Nitto ATP Finalst, megszületik-e az igazi áttörés? 

Novak Djokovic egy egészen káprázatos második félévi teljesítményt megkoronáz egy vb címmel, vagy az ifjú német kiénekli a sajtot a szájából a szerbnek? A mérkőzést megelőzően volt pár forgatókönyv, de ezek inkább arról szóltak, hogy körülbelül egy meteornak kellene becsapódnia az O2 Aréna kellős közepébe, hogy ne Novak Djokovic nevét gravírozzák rá három év után újfent a trófeára. Ráadásul a csoportban az ötszörös világbajnok egy igen csúnya verést mért Zverevre! Ennek tudatában nem az járt a fejünkben Djokovic miként gratulálhat riválisának a döntő végén. Tegnap azonban azt láthattuk, hogy Sascha egy más fokozatba kapcsolt, ami azt a következtetést vonta maga után, hogy nehéz pillanatok várhatnak Djokovicra. Nem könnyű egy olyan ellenféllel, aki jó adogatása mellett valami pluszt is bele tud vinni a játékba!

Djokovic éppen ezért ezt a mérkőzést a vártnál is koncentráltabban kezdte meg! Egyből élesen teniszezett, ez mégsem riasztotta meg a kihívót. A világ legjobb fogadó játékosa egyszerűen képtelen volt hozzáférkőzni Zverev adogatásaihoz, és ez az ami tőle igen szokatlan volt. A szerb az első 4 játékban mindösszesen 3 pontot tudott elcsípni a német szerváinál! Mi ez ha nem annak a jele, hogy ez nem az ő estéje lesz? Nem volt meg az a meghökkentő magabiztosság, az a sérthetetlenség, és ezáltal Djokovic egyre inkább türelmetlenné vált. Az első break lehetőség pedig úgy érkezett el, hogy 30-30-nál egyszer csak a higgadtság minta szobra kapkodott. Le akarta ütni a pályáról a németet és nem várta meg a lehetőséget semmire. Break labdánál ezek után a világelső szétesett, túlságosan könnyen ajándékozta oda az adogatását vetélytársának. Zverev aki az első szettben végig kontroll alatt tartotta az adogatójátékait, ezúttal sem hibázott és az első szettet könnyedén besöpörte!

Zverev a lehető legjobb pillanatban breakelt, majd könnyedén kiszerválta az első szettet
Kép forrása: nittoatpfinals.com

A második szett egyre jobban a fiatalabbik Zverev testvér szája íze szerint kezdődött, azonban azért túl szép lett volna, ha a korai breaket végigviszi. Ekkor jött ezen a mérkőzésen először a picike hullámvölgy a 21 éves teniszezőnél. Párat elcsapott, de ez nem az a Zverev volt, aki fogja magát és kiakad a történteken, fogát összeszorítva ment tovább. Hiába reménykedtek a feltámadásban a 14-szeres Grand Slam bajnok szimpatizánsai, ez nem az a pár óra volt, ahol az ilyen fajta dolgok a semmiből és igen váratlanul megtörténnek! Ivan Lendl tanítványa már a következő játékban nyomás alá helyezte ellenfelét, és onnantól nem volt visszaút a szerb számára. Az élete első világbajnoki döntőjében szereplő némettel egyszerűen semmit nem lehetett kezdeni ma sem, a folytatásban a másodszor megszerzett breakje már érinthetetlennek bizonyult. Újra következtek a magabiztos adogatások, Djokovic ismét messze volt attól, hogy elvegye ellenfele adogatását. Arra, hogy ezen a napon milyen magas szintet hozott Zverev, a legjobb példa az utolsó game volt. Djokovic teljes mértékben elengedte ezt a sztorit, letett arról, hogy hatszoros világbajnok lesz. Megpróbált egy olyat, ami normális esetben eszébe sem jutna és felment az ellenfél meccslabdájánál minden mindegy alapon szerva-röptézni. Könnyedén látszott a szerb mozgásán ekkor, a teste mit sugall kifelé! Ez még ugyan bevált, azonban amikor egy türelmesebb támadó teniszt vett elő, kapott egy extra elütést és vége volt. Alexander Zverev elővarázsolva egy irgalmatlan stabil, de valamennyire agresszív, megfontolt játékot, megérdemelten nyerte meg az idei Nitto ATP Finalst!

A győzelem pillanata, Zverev elképesztő teljesítményt nyújtott!
Kép forrása: nittoatpfinals.com

Alexander Zverev ebben a két napban olyat vett elő, amire igazából senki nem számított. A német játékos hiába nyert az elmúlt két évben 3 ATP 1000-es versenyt, nem tett le semmi komolyat az asztalra Grand Slam tornákon. De ez a 2 mérkőzés igen korrekt teljesítmény volt részéről. Egy dolog megverni egy elődöntőben Federert, hiszen akkor csak azt mondjuk, ma kijött a lépés az esélytelenebbnek vélt teniszezőnek. Az már egy másik tény, hogy ezek után az elmúlt félév legjobb formájában lévő játékosa ellen, milyen hittel lépsz fel, aki tönkrevert a csoportban! Zverev ma is tette a dolgát, de sokkal többet, mint amit tőle megszoktunk, hiszen soha nem játszott ennyire jól! A jó adogatás és az agresszív játék mellett, ilyen stabilitással arra késztetni Djokovicot, hogy ő rontsa el a labdát? Ritkán láthattunk ilyen kaliberű pozitív csalódást. Az fontosabb kérdés, hogy ezt a sikert miként dolgozza fel Alexander Zverev, hiszen Brad Gilbert szavai az ilyen extázis szerű teniszeknél élénken élnek bennem. Agassi, Roddick, majd Murray korábbi edzője ezt úgy írta le Winning Ugly című könyvében, hogy 5-5 mérkőzés van egy évben amikor bárkit meg tudsz verni vagy bárkitől kikaphatsz, és a többi mérkőzés dönti el, milyen játékos vagy valójában! Nos ez egyelőre inkább űrtenisz volt a fiatal némettől és ezek után kíváncsian várhatjuk, mi lesz ennek a “varázslatnak” a folytatása!

Kiemelt kép forrása: atpworldtour.com

 

 

A hozzászólások le vannak zárva.