Davis Kupa: Megint eljutottak oda a horvátok, mint 2016-ban

Délnyugati szomszédainknak a két évvel ezelőtti döntő után idén is már csak egy győzelem hiányzik a végső sikerhez.

Ugyan az ATP World Tour véget ért a múlt héten, ám a teljes férfi teniszszezon fináléja ezen a hétvégén esedékes. Szokás szerint a Davis Kupa döntő jelenti ezt. Érdekesség, hogy 2018-ban a labdarúgás után egy másik sportág legrangosabb nemzetek közötti versenyének (jelen esetben inkább versenysorozatának) döntőjét is Franciaország és Horvátország játssza.

A címvédő “Les Bleus” tavalyi sikerének helyszínén, a Lille-i Stade Pierre-Mauroy-ban kísérli meg a duplázást. Pályaválasztóként természetesen a borításról is a Yannick Noah vezette válogatott dönthetett, így 2017-hez hasonlóan most is olyat választott, amely a legkevésbé kedvez az ellenfélnek: tavaly a belgák kénytelenek voltak kemény pályán játszani, idén pedig vörös salakkal borították be a Lille OSC futballcsapat pályájának felét, remélték, hogy a horvátok legnagyobb bánatára.

Nos, az első nap után füstbe ment tervnek tűnik minden, amit a legutóbbi francia Roland Garros-győztes elképzelt. Jeremy Chardy bevetése után az idén nem túl sokat játszó és még kevesebb meccset nyerő Jo-Wilfired Tsonga sem sült el a legjobban. Érdemes hozzátenni, hogy az Australian Open tíz évvel ezelőtti döntőse sérülés miatt hagyta ki az idény jelentős részét. Viszont, mint tudjuk, a Davis Kupa másabb közeg, mint az ATP World Tour. Tsonga az a típusú játékos, akit befolyásolhat az atmoszféra. A kitartó közönség sem tudott azonban segíteni a tenisz „Muhammad Ali”-ján.

Jó kérdés: szükség van-e egy “félkész állapotban lévő” Tsongára egy Davis Kupa döntőben?
Kép forrása: twitter.com/D2webservices

Ellenfele az Australian Open idei döntőse, Marin Cilic volt, aki nem zárta jól a múlt hetet, hiszen az idei ATP Finals-on sem tudott maradandót alkotni. Néhány nappal később azonban fontos győzelmet tudott aratni, hiszen Tsonga legyőzésével már 2-0-ra vezetnek a horvátok a fináléban. A világranglista 7. helyezettje magabiztosan játszott az egész mérkőzésen. Megnyerte minden adogató játékát (eleve csak 5 break-labdával szembesült) és mind a három játszmát arányaiban kevés hibával tudta le. A harmadik szettben teniszezett kiváltképp a legjobban, ekkor ugyanis 22 nyerőt ütött a 10 rontás mellé. 2 óra 17 perc után már fogadhatta is a gratulációt és fiatal honfitársa, Borna Coric után ő is elvégezte feladatát.

Végeredmény: M. Cilic – J-W. Tsonga 6/3 7/5 6/4

A PÁRHARC ÁLLÁSA A PÉNTEKI NAP UTÁN: FRANCIAORSZÁG 0-2 HORVÁTORSZÁG

A délszláv ország ezzel legutóbbi finálés szereplésük után ismét egy meccsre kerültek a végső sikertől. Ismerős lehet a helyzet, hiszen 2016-ban, ráadásul Zágrábban kezdhették meg 2-1-es előnyről a vasárnapot, ám akkor Cilic dupla-szettelőnyből sem tudta befejezni a meccsét Juan Martin Del Potro ellen, azt a döntőt aztán az argentinok meg is nyerték.

“Előre a győzelemért” – olvasható le Cilic arcáról.

Zeljko Krajan kapitánynak azonban egyelőre csak a szombati nappal kell foglalkoznia, mikor is a páros mérkőzésen lesz a sor. A hazaiaknak remek lehetőség ígérkezik a szépítésre, hiszen náluk van a világ egyik legjobb duója, Pierre-Hugues Herbert és Nicolas Mahut kettőse, azonban akad nívós teniszező a másik térfélről is, ami a páros szakágat illeti: Ivan Dodig nagyon rutinos, ráadásul most partnere a páros ranglista 4., Mate Pavic lesz.

A kiemelt kép forrása: twitter.com/WeAreTennis

A hozzászólások le vannak zárva.