Szezonsumma 2018: Csupán egy újabb Next Gen játékos rondított bele a Djokovic dominanciába!

Októberben, illetve Novemberben a szezon utolsó két ATP 1000-es tornáját rendezték meg. Shanghaiban tovább folytatódott a Djokovic hegemónia, Páriszban viszont erre a problémára valaki mégis talált megoldást! 

Fucsovics Márton szereplése…

Reményekkel telve, de inkább egy kellemetlen élménnyel távozva! Nos, Fucsovics Mártonnál jó néhányszor megtapasztalhattuk azt, hogy nem tartozik a legjobb mentalitású teniszezők közé, amikor igazán szoros a helyzet. Az első fordulóban a borításhoz mérten érvényesítette a papírformát a bosnyák Damir Dzumhurral szemben, erre itt Shanghaiban lehetett számítani. A legjobb 16 közé jutásért számára egy olyan ellenfél következett, akihez Genfből igen kellemes emlék fűzi. Peter Gojowcyzkot azonban nem egyszerű legyőzni, hiszen akad, amikor neki nagyon sül a keze. Ezen a mérkőzésen Fucsovics táncolt vissza kényelmetlen szituációból, a mérkőzés megnyerése viszont már a rövidítésben rajta múlt. Tiebreak 4-1 úgy, hogy ez dupla mini-break előnyben kecsegtető helyzet volt számára. Furcsa az, hogy egy ilyen jó adogató, mint Marci az ilyen lehetőségekkel általában döntő szett rövidítésben sorra képtelen élni. Ez már nem az első alkalom volt, hiszen ezt eljátszotta Paire és Wawrinka ellen is, ahol mérkőzéslabdákról kapott ki. Itt meg amikor egyértelműen szerte kellett volna foszlatni Gojowczyk álmait, inkább belőtte őt a továbbjutást érő kapun. Ez volt Shanghai, majd Párizsban amikor nagyon jól ment a játék, hiszen Pairenek nem sok esélye volt ellene, Fognini elleni mérkőzése előtt kiújult Halléban elszenvedett sérülése. Így fejezte tehát be Fucsovics Márton az évet, tegyük hozzá összességében bravúros teljesítménnyel, hiszen a 2018-as szezont a 85. helyről kezdte meg, jelenleg pedig a 36. a világranglistán. Le a kalappal Fucsovics Márton előtt!

Fucsovics Shanghaiban ismét egy agyonnyert mérkőzést bukott el
Kép forrása: sportfogadas.org

Az összedőlt tandilli torony! 

Juan Martin Del Potro Shanghaiban szerzett sérüléséről ejtsünk pár szót. Elmész az ázsiai turnéra úgy, hogy te amúgy folyamatosan lázas megbetegedéssel küzdesz? Mi értelme? Az argentin pályafutása talán legjobb szezonjának egy saját butaságból eredeztethető sérülés vetett véget, és nem tudni mikor lesz ismét hadra fogható állapotban. A betegségének lappangása már Pekingben elkezdődött, ahol még ugyan döntőt játszott, de látszott rajta, nincs teljesen jól. Jött a második kínai verseny, ahol a láz miatt kimerült Del Potronak, nem betegség, hanem újabb sérülés miatt fel kellett adnia Borna Coric elleni találkozóját. Ahogy az később kiderült bokatörést szenvedett, ami valahol pech, azonban ha a logikát megtaláljuk ebben, nem váratlan történés. Amikor egy élteniszező nem egészséges, fölösleges erőltetni a sorozatos terhelést. Széteshet az a mozgáskoordináció, amire betegen egyszerűen képtelen  100 %- ig odafigyelni. Vajon megérte Juan Martin Del Potronak ez a mohóság? Az év végére kiírta magát betegszabira, veszélyben a 2009-es US Open bajnokának Melbourne-i szereplése, hiszen októberben sérült meg, és január végére már minden szinten 2 hétre kellene toppon lennie!

Vajon mibe kerül ez a sérülés Del Potronak?
Kép forrása: tennismash.com

Várt vagy váratlan meglepetések? 

A két ATP 1000-es tornán a bajnokok mellett két játékos teljesítményét érdemes megemlíteni, akik két különböző korosztályhoz tartoznak.

Shanghaiban  Borna Coric borzolta Indian Wells után ismét a kedélyeket. A fiatal horvát játékosban bármikor benne van a jó szereplés, hiszen rendkívül agresszív tenisszel rendelkezik. Nos ennek a kínai városban volt foganatja, hiszen kezdésnek legyőzte három vereség után a háromszoros Grand Slam bajnok Stan Wawrinkát, majd Bradley Klahn két szettes kiejtése, egy rövid Del Potro elleni csörte, valamint Matthew Ebden magabiztos búcsúztatását követően igen hamar a legjobb 4 között találta magát. Itt jött egy győzelemre igen éhes Roger Federer, akit Halle után zsinórban másodszor késztetett gratulációra, de úgy igazából, hogy a svájcinak semmi esélye nem volt a szettgyőzelemre sem. Pályafutása első ATP 1000-es fináléjában pedig tisztességes küzdelmet vívott, azonban Djokovic nem adta meg az esélyt, a világra szóló bravúrra.

Coric játékának az ellenszerét csupán Djokovic találta meg a shanghaji fináléban
Kép forrása: si.com

Párizsban Dominic Thiem tudott emelni játéka színvonalán, amit látva a US Openen mutatott másfél hete után, elvártunk tőle. Az osztrákok Roland Garros finalistája Shanghaiban, majd Bécsben is csalódást okozott szurkolóinak, azonban a francia fővárosban ismét kezdte megtalálni agresszív teniszét. Nem volt egyszerű sorsolása, azonban a hazai közönség előtt teniszező Gilles Simont szettveszteség nélkül küldte csomagolni, erősebb volt mentálisan a bombaformában lévő Borna Coricnál, majd a negyeddöntőben az életéért küzdő ( hiszen nem kevés világranglistás helyezése múlt rajta ) Jack Socknak szetthátrányból megálljt parancsolt. Az elődöntőben viszont jött a későbbi győztes Karen Khachanov, aki már ebben az elődöntőben megmutatta, hogy a párizsi serleg nélkül nem hajlandó távozni!

Thiem Párizsban ismét jó teljesítményt nyújtott
Kép forrása: si.com

A bajnokok útja a trófeáig! 

Novak Djokovic Shanghaiban ismát azt hozta, amit Wimbledon óta, egyszerűen csodálkozva kapunk tőle. A mezőny szeretett volna egy nagyobb skalpot begyűjteni, azonban ellenfelei ezen a tornán reggeliként vagy esti mérkőzés esetén vacsoraként kerültek a szerb útjába. A legjobb 32 között a Jeremy Chardy, a nyolcadöntőben Marco Cecchinato esett áldozatául a friss US Open győztesnek. Azt gondoltuk, akik igazán jó formában vannak azért nehéz pillanatokat okozhatnak a világelsőnek. Ez nem így történt, hiszen Kevin Anderson mindösszesen egy Tiebreaket tudott szoros címszó alatt elérni, Zverev pedig egy személyre szabott zakóval távozott Shanghaiból. A fináléban pedig Borna Coric ellen megmutatta, hogy nem minden Next Gen játékosnak terem ellene egyelőre babér. Djokovic az év utolsó 1000-es versenyén is meggyőzően szerepelt, ahol a szezon egyik legjobb mérkőzésén legyőzte a párizsi tornán elképesztően jól teniszező Roger Federert, azonban a döntőben egy irgalmatlan extra teniszre neki sem lehetett válasza!

Djokovic Shanghaiban igen szépen lekaszabolta a mezőnyt
Kép forrása: atpworldtour.com

Karen Khachanov, akiről nem gondoltuk volna, hogy idén ATP 1000-es tornát nyer. Az orosz Shanghaiban a legjobb 16-ig jutott, azonban ott még vereséget szenvedett ennek az érának talán legerősebb fejű játékosától. Ebben a nyolcadöntőben egy gyilkos második szett végén Stefanos Tsitsipas folytathatta a kínai kalandot. Párizsban is akadtak rendesen nehézségei, mégis miután legyőzte mérkőzéslabdákat hárítva Isnert, egy gát egyszerűen arra a hétre átszakadt. Innentől kezdve nem csak megingathatatlannak bizonyult, hanem a játékban való stratégiáján is jelentős javulásokat lehetett észrevenni. Főképp a nagy tenyereseivel pozicionált, ütött nyerőket azonban egyre többször fejezte be a hálónál is a pontokat. Az utolsó három mérkőzésén esélyt nem hagyott a mezőnynek, és ezeknek a vereségeknek elszenvedő alanyai Alexander Zverev, Dominic Thiem, majd a Wimbledon óta 1 vereséget számláló Novak Djokovic voltak. Ezek közül mindenképpen a szerb elleni játékát érdemes kiemelni, hiszen ritkán láthattuk ennyire azok után a labdákért kaparni Djokovicot, hogy break előnyt szerzett a mérkőzés elején. Félelem nélkül, igen brutális tempót diktálva küldte le Marian Vajda tanítványát a pályáról, két szettben gond nélkül lerendezve a párizsi tornagyőzelmet. Jó kérdés, hogy ez a diadal milyen távlatokat nyit a 22 éves orosz teniszező további karrierjében, hiszen játéka egyértelműen alkalmas rá, hogy Grand Slam tornákon is nagyobb eredményeket érjen el!

Az év végére is maradt slusszpoén, Khachanov legyőzte a párizsi fináléban Djokovicot
Kép forrása: geosports360.com

Kiemelt kép forrása: hindustantimes.com

A hozzászólások le vannak zárva.