Szezonsumma 2018: A kavargó botrány között új csillagok születtek!

Világcsoportban kezdtünk, majd botrányos előzmények után a “kicsik” is megmutatták, milyen potenciál van bennük. Lássuk mit tartogatott a magyar Davis Kupa válogatott idei szereplése! 

22 esztendőt kellett várnunk arra, hogy ismét a legmagasabb osztályban, az elitben szerepeljünk. Az akkori “hősök” közül a stabil páros játékos, Köves Gábor, jelenleg a Szövetségi Kapitány, de persze nem lehet elfeledni Krocskó József vagy éppen Noszály Sándor nevét sem. 2017-ben régóta első ízben tapasztalhattuk meg, milyen a Világcsoportba való feljutásért osztályozót játszani, azonban egy egységes csapatként Fucsovics Márton szingli ( legyőzte Andrey Rublevet és a friss párizsi bajnok Karen Kachanovot ), valamint az óriási páros bravúrnak köszönhetően ugrott egy lépcsőfokot a válogatott.

Egy gyors ízelítő a Világcsoportból…

A sorsolás nem volt éppen a legkegyesebb, hiszen a rettentően erős belga válogatottat köhögték nekünk oda. David Goffin legyőzése finoman szólva sem tűnt egy egyszerű feladatnak, az viszont nehezebb kérdés volt, ki lesz a második számú hazai játékos egyéniben. Steve Darcis ugyan sokszor volt Davis Kupa hős, azonban a legkritikusabb és egyben legfontosabb szituációban ( 2017-es franciák elleni Davis Kupa finálé ) egyértelműen elbukott. Az esélyt ebben a párharcban Ruben Bemelmans kapta meg. Johan Van Herck csapatát rajtuk kívül Joris De Loore és Julien Canigna alkotta. A magyar csapatban ismét ott volt a két bástya Fucsovics Márton és Balázs Attila személyében, valamint Köves Gábor Borsos Gábornak, Piros Zsombornak és Valkusz Máténak szavazott bizalmat a szűk keretben.

Arra számítottunk, hogy az első nap Fucsovics Márton révén jobban életben marad a remény a továbbjutásra, azonban Ruben Bemelmans a nyitó mérkőzésen a magyarok kárára remekül adogatott és pazarul teniszezett, és az Australian Open nyolcaddöntősét négy szettben mattolta. Arra már kevesebb esély mutatkozott, hogy az előzetesen inkább várható 1-1-es eredményt Balázs Attila állítsa be, hiszen neki kellett David Goffinel játszani azon a napon. Nagyobb meglepetés nem is történt, hiszen a tavalyi világbajnoki döntős ellen Attila csupán 8 játékra volt jó, szépen tartotta magát, de egy papírforma szerinti könnyed vereséggel tért vissza a Hotel szobába. Belgiumnak lehetősége adódott, hogy szombaton eldöntse a párharcot, azonban Balázs Attila és Fucsovics Márton némileg ezt a tényt máshogy értelmezte. A párosok küzdelmében a Bemelmans/Loore kettős ellen megnyerték az első két szettet, majd a harmadikban egy rövidítésre voltak a befejezéstől, egy ennyire sima győzelem hatalmas bravúr lett volna. A meggyőző meglepetésre azonban még idejében reagált a belga duó akik összeszedték magukat erre a rövidítésre, majd megtáltosodva ettől elhozták a negyedik szettet is. Nem bizonyult túl könnyű feladatnak megtörni az extázisban játszó Loorééket, viszont a döntő szett 12. játékában a semmiből egy szemet kápráztató pont végén megszületett Marciék részéről a break. A lehető legjobbkor megnyerték De Loore adogatásából a mérkőzést, ezzel ha még csak minimálisan is, de pislákoltak a fények a továbbjutást érő kapu felett. Ezeket a fényeket azonban másnap David Goffin szőrös szívű módon leoltotta. Fucsovics Mártonnal egy igen kiélezett, és színvonalas mérkőzést játszott, ahol a belgák első számú játékosa viszonylag kézben tartva a mérkőzést, négy szettben diadalmaskodott, ezzel eldöntve a továbbjutás kérdését. Fucsovics így sem lehetett csalódott, hiszen rengeteg alkalommal agresszívan tudott fellépni Goffinel szemben, azonban az ilyen helyzetekben lévő rutinkülönbség kétségtelen volt a két teniszező között. Az ötödik mérkőzésen aminek már ugyan nem volt különösebb tétje, mégis valószínűleg nagy élmény marad Piros Zsombornak, hiszen egy Világcsoportban megrendezett mérkőzésen nyerni tudott Julien Canignával szemben, ráadásul két szettben.

Fucsovics remekül játszott, ennek ellenére Goffin továbblőtte a belgákat
Kép forrása: m4sport.hu

Botrányos előjáték után a vereség ellenére parádés szereplés…

A biztos elitben való szereplésért Magyarországra a Tomas Berdych nélkül felálló cseh válogatott várt. Ezt a Davis Kupát azonban sajnos megelőzte Fucsovics Márton és a Magyar Tenisz Szövetség között kialakult botrány, ami nem igazán tett jót ennek a rangos eseménynek. Alapvetően régebben Fucsovics Márton viselkedésének köszönhetően örülhetett egyáltalán, ha behívták a csapatba ( miután egyszer kirakta akkor Hornok Miklós ), azonban egy nagyon pozitív út, amit a magyar játékos bejárt Sávolt Attila hathatós segítségével. Ezt átgondolva igen egyértelmű, hogy meg lehetett volna kérdezni őt a szereplésről, mielőtt csupán egy marketing fogásnak tekintik a nevét. Augusztusban Fucsovics zsinórban 1 hónapig megállás nélkül versenyzett a US Open Series versenyein, majd a US Openen, és nem volt fair vele szemben ez az eljárás. Főképp az, hogy azért mert ezt szóvá tette egy facebook bejegyzésben, a reakció a következő volt a Szövetségtől: “A menedzserem is kezdeményezte a Szövetségnél, hogy üljünk le és őszintén beszéljünk a gondokról. A párbeszéd, a problémák tisztázása helyett, annyi jutott vissza hozzám, hogy, ha Fucsovicsnak nem tetszik a jelenlegi helyzet, akkor nem kell játszania”. Miért nem lehet egy egyszerű kérdést feltenni Marcinak, aki ebben az évben most már a legmagasabb szinten folyamatosan járta a különböző versenyeket, hogy mind fizikailag, mind mentálisan kész-e képviselni a hazáját egy ilyen kulcsfontosságú mérkőzésen? Ez problémát jelentett volna a Szövetségnek? Csak azzal lehetett érvelni, hogy anyagilag milyen módon támogatták Marcit és ez ennek fejében micsoda hálátlanság a részéről? Ugyan már! A viharos előzmények után a fiatalokra szakadt a nyomás, akikről nem tudtuk , miként állják meg a helyüket egy ilyen fontos párharcban a jóval rutinosabb csehekkel szemben.

Fucsovics Márton egyelőre nem lesz válogatott! Miért jó az MTSZ-nek, ha a sikereket ilyen mértékű botrány veszi körül? 
Kép forrása: 24.hu

Piros Zsombor azonban egy igazi érett harcost mutatott a pályán a jóval esélyesebbnek vélt Jiri Vesely ellen. A magyar ifjú titánra óriási nyomást helyezett Vesely a balkezes igen csak domináns teniszével, Zsombi pedig szinte végig hátrányban játszott, de mégis kitartása, küzdése eredményesnek bizonyult. Amikor kellett nem nagyon hibázott, teniszéhez híven sokszor kivárta a lehetőséget, hogy kontrázhasson, és főképp, amikor az ötödik szettben 4-1-e volt Veselynek, fogát összeszorítva harcolt és fordított. Óriási Davis Kupa bravúr, erre így a 19 éves teniszező rutintalanságából adódóan nem lehetett számítani.  Zsombi mégis hamar átérezte, mit jelent ebben a címeres mezben küzdeni a saját hazádért és elképesztő teniszt rakott le az asztalra. Valami hasonló bravúrra készült a pályafutása első Davis Kupa mérkőzésén szereplő Valkusz Máté is, azonban Lukas Rosol nem szerette volna saját válogatottját még nagyobb bajba sodorni, és könnyed három szettes győzelemmel kiharcolta az 1-1-es részeredményt az első nap végére.

Zsombi elképesztő küzdés árán, de legyőzte Jiri Veselyt!
Kép forrása: hvg.hu

1-1-el vágott neki a válogatott a párosnak, ahol csupán annyi változtatás történt, hogy Borsos Gábor és Nagy Péter ellenfele Roman Jebavy oldalán végül az első nap második szinglijét megnyerő Lukas Rosol volt. A cseh duóval az első két szettben egyszerűen nem lehetett mit kezdeni, hiszen amihez hozzáértek, az rögtön arannyá vált. Sülhet a kéz, de nem végig, és ebben Petiéknek is hinniük kellett, akik a harmadik szettől kezdve egy egészen másik fokozatba kapcsoltak. Nem törtek meg a 0-2-es szettállás láttán és megmutatták, mennyire jól kiegészítik egymást ebben a játékban. Az utolsó három szettben Borsos Gábor agresszív röpüléseivel a hálónál és Nagy Peti mérhetetlenül stabil keresztjeivel nem bírtak a csehek, és mindösszesen 7 játékot fogtak két szett előnyt követően. Egy újabb lenyűgöző fordítás, ezek után 1 győzelem hiányzott a magyar csapatnak, hogy a jövő évi 1 hetes tornán biztos résztvevők legyenek.

Szombatra jött az újabb barvúr párosban, ráadásul 0-2-ről!
Kép forrása: eurosport.hu

A zárónap első mérkőzésén Valkusz Máté próbálta bebiztosítani a továbbjutást, az önbizalmát péntekről némileg megtépázott Jiri Veselyvel szemben. Ezt a fiatal újonc az első szett rövidítésének megnyerésével próbálta fokozni, de bármennyire is jól teniszezett ezen a találkozón, a lényegesen rutinosabb cseh vitézt nem tudta zavarba hozni. Vesely a folytatásban igen meggyőzően játszott, bár Máté a negyedik szettben majdnem felállt a padlóról, de ellenfele beadta a sakk-mattot 5-1-et követően 5-4-nél. Piros Zsomboron volt a sor, hogy az utóbbi évek legnagyobb Davis Kupa bravúrját végrehajtva a minden hájjal megkent Lukas Rosolt legyőzze és továbbjuttassa Magyarországot. Erre azonban semmi esélye nem volt, hiszen Rosol egészen zseniális teniszt vett elő és amikor az utolsó leheletig küzdött Zsombor, minden zsinór, kötélnek a végét elvágta. Ráadásul a legfontosabb szituációkban, de az egész mérkőzést nézve, nyakon fojtotta a fiatal gladiátort. A fiatal magyar csapat parádésan küzdött, de mégis 3-2-re alulmaradt, mindenesetre csak dicsérni lehet ezeket a srácokat, ami nyújtottak három napon keresztül.

Ritkán látható tenisz 3 szetten keresztül, Rosol volt a cseh válogatott hőse!
Kép forrása: 24.hu

Nemrégiben már megszületett a Világcsoportba való feljutás sorsolása. A magyar csapatra idegenben vár egy kényelmetlen feladat, hiszen valószínűleg az Alexander Zverevet is soraiban tudó, német válogatott lesz az ellenfél!

Kiemelt kép forrása: sportjegyek.hu

 

 

 

 

A hozzászólások le vannak zárva.