Aus. Open: Osaka a bajnok és a világelső

Naomi Osaka győzelmével zárult az Australian Open női versenye. A japán teniszező Petra Kvitovát múlta felül három játszmában a döntőben, és a US Open után zsinórban másodszor lett Grand Slam bajnok.

A mérkőzésnek nagyon komoly tétje volt, ugyanis a trófeán kívül a döntő nyertese a világelsőséget is magáénak tudhatta. Az első játszmában fej-fej mellett haladtak a játékosok, Kvitovának öt, Osakának három lehetősége volt elnyerni ellenfele adogatójátékát (utóbbiak közül kettő egyben játszmalabda is volt a 12. játékban). A szett sorsáról végül a tie-break döntött, ahol Osaka koncentrált jobban és 7-2-re nyert.

A második játszma legelején Kvitova breakelőnybe került, ám nem örülhetett sokáig: Osaka rögtön visszabreakelt, sőt, Kvitova következő adogatójátékát is elnyerte. 5-3-as vezetésnél Osakának újabb breaklehetőségei voltak három darab meccslabda formájában, de Kvitova remek adogatásainak köszönhetően visszaküzdötte magát a meccsbe. Osakát szemmel láthatóan nagyon rosszul érintette az elszalasztott lehetőség, olyannyira, hogy ezt követően már nem is tudott játékot nyerni – Kvitova 7-5-el kiegyenlített.

A döntő játszmára a negyedik kiemelt japán játékos összekapta magát, és korán breakelőnybe került. 4-2-es állásnál deja-vu érzés foghatta el a nézőket, az első szetthez hasonlóan Osaka 40-semmire vezetett ellenfele adogatójátékánál, de Kvitova fordítani tudott. Ezúttal azonban nem követte összeomlás a kihagyott lehetőségeket, Osaka 5-4-nél simán szerválta ki a mérkőzést, megszerezve ezzel pályafutása második Grand Slam győzelmét.

A hétfőtől a világranglista első helyén álló Osaka tavaly ilyenkor még a 72. helyen szerénykedett. A 2018-as US Open és a mostani Australian Open győzelme mellett egy Indian Wells-ben szerzett trófeával is büszkélkedhet, ezeken kívül azonban más tornát még nem nyert a pályafutása során.

Australian Open, női egyes, döntő:

Naomi Osaka (4) – Petra Kvitova (8) – 7-6, 5-7, 6-4

Kép forrása: ausopen.com / Ben Solomon/Tennis Australia

A hozzászólások le vannak zárva.