Nadal és Federer Djokovicot kritizálja

Az ATP jelenlegi vezetőjének, Chris Kermode-nak leváltásával nem értenek egyet a nagyok

A NY Times cikke nyomán

Bár Novak Djokovic több mint egy hónapig nem játszott a héten zajló Indian Wells-i torna előtt, időközben sem szakadt el a tenisztől – igaz, a pálya helyett ezúttal a tárgyalóasztalnál töltötte idejét. Az ATP játékostanácsának vezetőjeként valószínűsíthetően ő gyakorolt nyomást, hogy a 2014 óta regnáló vezérigazgatónak, Chris Kermode-nak az év végével el kelljen hagynia pozícióját.

A feszültség abból ered, hogy a játékosok mind nagyobb pénzdíjakat szeretnének kiharcolni, míg a tornaszervezők és -tulajdonosok minél költséghatékonyabban akarják menedzselni a versenyeket. A fonák helyzetet csak bonyolítja, hogy az ellenérdekelt felek egy szervezeten, az ATP-n belül tevékenykednek.

A múlt heti ATP igazgatósági ülésen a játékostanács tagjai ugyancsak erős üzenetet küldtek azzal, hogy a brit Kermode szerződésének meghosszabbítása ellen szavaztak. A játékosok fellépése akkor lehetne még  hatékonyabb, ha egységes álláspontot képviselnének, jelenleg azonban távolról sem ez a helyzet.

Roger Federer és Rafael Nadal hivatalosan már nem visel ugyan tisztséget az ATP játékostanácsában, mégis sérelmezik, hogy a döntés előtt nem kérték ki a véleményüket. Mindketten nagyra tartják a Kermode által végzett szakmai munkát.

Valóban, az elmúlt öt évben több pozitív változás is történt a versenysorozat háza táján. Létrejött például a NextGen ATP Finals, amely a 21 év alatti fiatal játékosoknak biztosít lehetőséget az áttörésre. Kermode-nak új szponzorokat is sikerült bevonni a sportágba (Nitto,  Emirates Airlines), és több ATP torna szervezőjénél elérte a pénzdíjak emelését.

Kritikusai felróják neki, hogy a Grand Slam tornáktól nem tudott magasabb díjazást kicsikarni, holott az érdeklődés, és ennek megfelelően a bevételek mind a négy helyszínen folyamatosan nőnek. A major tornák azonban az ATP-től függetlenül működnek, ezért kérdés, mekkora ráhatása lehetett a kérdésre Kermode-nak.

Craig Tiley, az Australian Open versenyigazgatója az egyik lehetséges utódjelölt, és állítólag érdeklődik is a poszt iránt.

 

A kiemelt kép forrása: http://secondserb.blogspot.com