Salakszezon beharangozó

A 2019-es salakos játék már februárban elkezdődött, de az igazi salakos dömping még csak a holnapi napon startol. Kik lehetnek salakos szezon legnagyobb nyertesei? Kinek kell a legtöbb pontot megvédenie? Kitől várhatunk meglepetést? Megdől végre Rafael Nadal dominanciája? Az alábbi írásban megróbálunk ezekre a kérdésekre válaszolni.

Az egy hetes intermezzo után holnap folytatódik a 2019-es ATP szezon, rögtön két salakos tornát is nyomon követhettek. Houstonban Steve Johson próbál majd címet védeni, míg Marrakesh-ben ott lesz indulók között az idén eddig gyengélkedő Alexander Zverev is.

2018

 A 2018-as salakszezon ismét Rafael Nadalról szólt, ahogy kis kivételt eltekintve így volt ez minden esetben az elmúlt 15 évben. A spanyolnak nem kevesebb, mint 4680 pontot kellene megvédenie az elkövetkezendő hónapokban, hiszen tavaly diadalmaskodott Párizsban, Monte-Carloban, Rómában és Barcelonában is. Az alábbi táblázatban összesítettük a Top10 tavalyi salakos eredményeit.

2016 után ismét láthatjuk salakon játszani Federert
Forrás: https://www.perfect-tennis.com

A fenti eredményekből látható, hogy Nadalon kívül a tavalyi Roland Garros döntős Dominic Thiem, és a madridi bajnok Alexander Zverev kerülhet nehéz helyzetbe egy gyengébb salakszezonnal. Ezzel szemben a tavasz legnagyobb nyertese Roger Federer lehet, aki 2016 óta nem lépett pályára a vörös homokon (Rómában vereség Thiemtől), ezért védendő pontja sincs. Más kérdés, hogy a svájci mennyire fogja erőltetni a versengést. Monte Carloban biztosan nem indul, viszont Madridban és Párizsban valószínűleg ismét láthatjuk salakon játszani.

Novak Djokovic ismét a Non-Calendar Grand Slamért játszik Párizsban
Kép forrása: https://i.dailymail.co.uk

A másik nyertes a tavaly ilyenkor még jócskán gyengélkedő Novak Djokovic lehet, aki tovább növelheti előnyét a világranglistán. A szerb szemei előtt valószínűleg a Roland Garros trófea lebeg – hiszen ha sikerülne nyernie, ismét ő lehetne a címvédő mind a 4 Grand Slam tornán.

Rafael Nadalnál is több pontot véd arányaiban Marco Cecchinato: az olasz a tavalyi salakos szezonban szerezte meg jelent pontjainak 66,35%-át, hiszen győzött Budapesten és Umagban, valamint elődöntőt játszhatott Párizsban. Cecchinato idén folytatta a tavalyi kiváló salakos szereplését, hiszen a Buenos Aires-i salakos tornán ő diadalmaskodott. Mégis nehéz elképzelni, hogy képes lenne megismételni tavalyi eredményeit, bár valószínűleg a jelenlegi világranglista 16. helye nem is reális számára…

A másik olasz, köztudottan salakmenő Fognini is 710 (37,5%) pontot véd a salakszezonban, miután tavaly Bastad-ban győzni tudott, Genfben pedig elődöntős volt.

Bár tavalyi első tornagyőzelme (Genf) miatt pontjainak 25%-át kellene megvédenie Fucsovics Mártonnak, mégis betörhetne egy jó szerepléssel a legjobb 30-ba. Marci a tavalyi évben az ezres tornákon nem vett részt, és a Garroson is hamar búcsúzott, így egy jó szerepléssel sok plusz pontot szerezhet.

További címvédők: Steve Johnson (Houston), Pablo Andujar (Marrakesh), Joao Sousa (Estoril), Taro Daniel (Istanbul), Nikoloz Bashilashvili (Hamburg), Matteo Berrettini (Gstaad), Martin Klizan (Kitzbühel)

Ki állítja meg Rafael Nadalt?

Sok év tapasztalata alapján elmondhatjuk, hogy a spanyolt minden esetben “összekaparták” valahogy a salakszezonra.  A tavalyi évben is hasonló sérülésekkel bajlódott az év elején, mégis az egyik legdominánsabb salakos idényét prezentálta. Nézzük, hogy az eddigiek alapján ki okozhat neki problémát.

5. Alexander Zverev

A tavalyi római döntőben Zverev a vártnál jobban megizzasztotta Rafát, akit sokak szerint csak az eső húzott ki a bajból. Ennek megfelelően sokan a némettől várták a csodát Párizsban, aki ott végül csak a legjobb 8-ig jutott. A tavalyi madridi bajnok idén eddig problémákkal küzd, mindössze 22. helyen áll a szerzett pontokban (535), és továbbra sem tud Grand Slamen jól szerepelni. Ráadásul mind az öt eddigi találkozójukat a spanyol nyerte.

4. Roger Federer

Bár az elmúlt 5 meccsüket a svájci nyerte, salakon Nadal vezet 11-2-re. Új fonák ide vagy oda, valószínűtlen, hogy salakon is le tudná gyorsítani Federer Nadalt. Erre maximum a Madridi fennsíkon lehet esélye, ahol a szokásosnál gyorsabban szállnak a labdák.

3. Dominic Thiem 

Okozhat-e idén végre Párizsban is problémát Nadalnak Dominic Thiem?  Forrás: https://www.rolandgarros.com

Djokovic gyengélkedésének is köszönhetően az elmúlt két salakszezonban az osztrák volt Nadal legfőbb riválisa. Bár 2016 óta minden évben elkapta salakon a spanyolt (2016 Buenos Aires, 2017 Róma, 2018 Madrid), az igazán fontos meccseket Nadal nyerte (2017 madridi döntő, 2017 RG SF, 2018 RG F). A párizsi meccseiken Thiem eddig játszmát se tudott nyerni, leginkább fejben nem bírta ezeket az összecsapásokat. Tavaly a USOpenen már sokkal nagyobb csatára késztette a spanyolt, de ahhoz, hogy ő legyen a hegemónia megtörője, valószínűleg egy gondokkal küszködő Nadal is kell…

2. Novak Djokovic

Messze a legtöbb salakos győzelme Djokovicnak van Nadal ellen (6). Hozzá kell tenni azonban, hogy a Garroson csak Nadal leggyengébb évében, 2015-ben tudta megverni a spanyolt. Az Ausztrál Open döntőjében ellenállhatatlanul játszott a szerb, azóta viszont gyengélkedik. Azon a meccsen azonban azt is láthattuk, hogy Nadal komoly mentális problémákkal küzd Djokovic ellen, kérdés, hogy pusztán a salakos pálya ellensúlyozza-e ezt.

1. A saját térde

Visszatérő probléma Nadal térde, ami az idei szezonjába is jelentősen beleszólt, hiszen Federer ellen sem tudott kiállni Indian Wellsben. Valószínűleg a spanyol legnagyobb riválisa idén is a saját teste lehet.

Ti mit gondoltok? Ki állítja meg Nadalt? Kikre kell odafigyelni? Írjátok meg nekünk a kommentmezőben!

Kiemelt kép forrása