Egy ’ütős’ poszt – 2. rész

2019. április 11.
by Írókéz

Az első részben az ütők evolúciójáról és a profik által használt speciális ütőkről olvashattatok. Ebben a fejezetben megnézhetitek, hogyan gyártják a teniszütőket, és megismerkedhettek azok főbb tulajdonságaival. Ha szoktál teniszezni, a megfelelő ütő kiválasztásához is szolgálok néhány hasznos tanáccsal.

Hogyan készül egy teniszütő?

A rakett anyaga egy úgynevezett kompozit, amelynek alapja epoxigyanta, vagy más műanyag, amelybe erősítő szénszálakat ágyaznak. Ezeknek a szálaknak a hossza különböző, de legalább 60 cm. A szénszálakon kívül kevlár-, kerámia- vagy üvegszálakkal is szabályozzák az ütő merevségét. Az így kapott kompozitot keskeny lapokra vágják, és egymásra helyezik, így alakítva ki az ütők anyagának szerkezetét. A kompozit csíkok elrendezésének változtatásával sokféle mintázatot lehet megvalósítani, és ennek eredményeképpen 10 ezer féle különböző ütőkarakterisztikát tudnak kialakítani. Az így kapott anyagot egy felfújható csőre tekerik, más gyártók csak hosszában összehajtják. A csövet eltávolítható “mag” tölti ki. A magot kiveszik, és a csövet ütő alakú öntőformába helyezik. Levegőt fújnak a csőbe, hogy az anyag felvegye a forma alakját, és közben a formát felmelegítik 160 Celsius fokra, hogy a gyanta megkeményedjen. Amikor lehűlt, festéssel látják el, kifúrják a húrvezető lyukakat, a kész ütőkeretet kiveszik a formából és ráteszik a markolatot. Érdemes megnézni a folyamatot videón is, nagyon érdekes:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=304&v=JMBqPbLrZMA

A nyelet úgy alakítják ki, hogy egy két részből álló, nyolcszögletű  műanyag markolatot ragasztanak az ütőre, majd egy zárókupakot illesztenek rá, amelyet kapocsszegekkel rögzítenek. A kupak középső része, amin a márkajelzés van, általában kipattintható. Ez a markolat egyes gyártóknál, például a Headnél cserélhető, másoknál, mint mondjuk a Wilsonnál nem.

Mik a teniszütő legfontosabb jellemzői?

A következőkben felsorolt tulajdonságok angol megfelelőit a gyártók általában feltüntetik az ütőn, ami nagy segítséget nyújt a megfelelő sportszer kiválasztásához.

1. Fejméret (head size)

Az ütő fejének négyzethüvelykben, vagy négyzetcentiméterben kifejezett mérete. A ma használatos teniszütők 90-120 négyzetinch, illetve SI mértékegységben megadva 580-772 négyzetcentiméter nagyságúak (találós kérdés haladóknak: miért nem lehet a párizsi McDonaldsban sajtos negyedfontost kapni? A válaszokat kommentben kérem!)

2. Súlypont (balance)

Egy teniszütő általában 27 inch, azaz 68,6 cm hosszú. Ha az ütő súlypontja ennek pontosan a felénél található, az ütő kiegyensúlyozott (balanced). Ha a súlypont az ütő nyeléhez esik közelebb, nyélnehéz, ha a fejéhez, akkor fejnehéz ütőről beszélünk.

3. Nyugalmi súly (weight)

Az ütő súlya a mérlegen, húrozás nélkül

4. Lendítési súly (swing weight, SW)

Azt a súlyt jelöli, amilyen nehéznek az ütőt lendítés közben érezzük, értéke 280 és 380 között változik.

5. Merevség (flexibility, vagy stiffness, RA)

A keret rugalmassága, amely egy 0-tól 100-ig terjedő skálán határozható meg. A 100-as elméleti érték azt az ütőt jelenti, amely ütközés hatására egyáltalán nem hajlik meg. 60-as érték alatt a keret hajlékony, 60-70 között közepesen merev, afölött pedig merev.

6. Húrkiosztás (string pattern)

A hosszanti és a kereszt húrok száma.

Federer ütőjén jól láthatók az adatok Forrás: tennis-point.de

Milyen teniszütőt válasszak?

Ha teniszezésre adod a fejed, ez a legfontosabb kérdés. Az ütőválasztás befolyásolja a játékstílusodat. Megfelelő ütővel könnyebben fogsz haladni, nem neked valóval pedig még komoly sérülést is összeszedhetsz, például teniszkönyököt. Az ütőválasztás főbb szempontjai a tudásszint (kezdő, klubjátékos, versenyző), a fizikai állapot (erő, életkor stb) és a játékstílus.

Mielőtt belemennék a részletekbe, előrebocsátom, hogy csak minőségi ütőt szabad venni, még a kezdőknek is! Honnan tudod felismerni, hogy jó minőségű az ütő? Az áráról például. ☺ 30.000 Ft alatt nem kapsz jó ütőt. Drágának találod? Pedig egyáltalán nem az. Évekig fogod használni, nem bántja a kezedet, jobban tudsz vele játszani, mint egy rossz minőségű plázaütővel, és ha váltani akarsz, féláron el tudod adni. A másik, amiről fel lehet ismerni a jobb minőségű ütőket, hogy nincsenek behúrozva, továbbá fel vannak tüntetve rajta a fentebb felsorolt fizikai paraméterek. Van még egy aranyszabály: Csak olyan ütőt vegyél meg, amit kipróbáltál! A komolyabb szaküzletekben, vagy márkakereskedőknél mindig vannak tesztütők, amelyeket el lehet vinni próbajátékra. Az én tanácsom az, hogy legalább háromszor játssz az ütővel, mielőtt döntést hozol. Ha nem vagy benne teljesen biztos, hogy az adott rakett neked való, akkor nem is az. A neked kitalált ütő olyan, mint a szerelem első látásra, már az első ütésnél fantasztikusan kellemes érzés, egyfajta home feeling kerít hatalmába.

Kép: bgytenisz.hu

Fontos a nyélméret helyes megválasztása is. Ideális a grip, ha megmarkolva azt, ujjaink vége és tenyérpárnánk közé éppen befér a másik kezünk mutatóujja.

Milyen ütők illeszkednek  a különböző tudásszintű játékosokhoz?

A kezdők általában rövid mozdulatokkal, pörgetés nélkül ütnek, inkább csak tologatják a labdát, és alkarjuk, valamint vállizmaik sem elég erősek ahhoz, hogy nehéz ütőt használjanak. Számukra könnyebb eszköz ajánlott, ami férfiaknál 260-290, hölgyeknél 240-280 grammot jelent. Mivel nagyobb fejű ütővel nagyobbat lehet ütni, a kezdők ütői nagyfejűek, legalább 100 négyzetinchesek, a kis súlyt pedig úgy kompenzálják a gyártók, hogy fejnehézzé teszik az ütőket, ezáltal a lendítési súly megnő. Mivel a kezdők nem nagyon használják a csuklójukat, ez nem annyira zavaró a számukra. Ezek a keretek általában merevek, legalább 65-ös stiffness rate-tel és széles profillal rendelkeznek. A „merev” kifejezés kissé megtévesztő, ugyanis ezek a kevéssé meghajló szerkezetek lövik vissza legnagyobb erővel a labdát, tehát bizonyos értelemben ezek a legrugalmasabbak. Az ilyen jellemzőkkel bíró ütőket nevezik power ütőknek. A power keretek általában szélesebbek, ezáltal stabilabbak és rugalmasabbak. Hátrányuk, hogy nehezen kontrollálható velük a labda, és nagyobb mértékben továbbítják a rezgéseket a kezünkbe.

Power and controll = 20 GS
(AP Photo/Mark J. Terrill)

A haladók már tisztább technikával és nagyobb erővel rendelkeznek, az ő számukra valamivel kisebb fejű, 98-110 négyzetinches, és valamivel nehezebb, 285-305g-os, nem feltétlenül nagyon merev ütő ajánlott. Itt mindenkinek magának kell megtalálnia az egyensúlyt az erő és a kontroll között a fejméret, súly, balansz és merevség helyes megválasztásával. Általában ennél a két játékos-kategóriánál figyelhető meg gyakran, hogy túllőnek a célon, és valamelyik nagy sztár ütőjét (de ti már az előző részből tudjátok, hogy igazából nem azt) vásárolják meg, ami sokszor túl nehéz, vagy túl kis fejű az ő erejükhöz és lábmunkájukhoz. Van egy ismerősöm, aki néhány havonta váltogatja az ütőjét. Jól játszik, de 55 éves elmúlt, és az ereje bizony már megkopott, ennek ellenére gyakran túl nehéz ütőkkel próbálkozik. A múltkor megtalálta a szerintem ideális ütőjét, egy 100-as fejű, 300g-os, enyhén nyélnehéz, keskeny profilú és nem túl merev keretet, de azon is kis idő után túladott. Következő alkalommal egy Wilson Pro Staff RF97-et láttam a kezében, amely 340g-os, nehéz, rugalmatlan, kimondottan fiatal versenyzők kezébe  való ütő. Megjegyeztem,

Egy örök klasszikus: Baghda esete 4 ütővel. Itt nem az ütő volt fejnehéz Forrás: deccanherald.com

hogy szerintem ez már nem az ő szerszáma, de bizonygatta, hogy de, ezzel tud igazán jól lendíteni. Nem erőltettem tovább a dolgot, ráhagytam. Két hét múlva a facebookon láttam a hirdetését, amelyben három Wilson Pro Staffot árult…

A versenyzők játékára az a jellemző, hogy nagy mozdulatokkal, hosszú úton gyorsítják fel az ütőt, nagyokat pörgetnek, ehhez megfelelő erővel és lábmunkával rendelkeznek, illetve csuklóval is sokat gyorsítanak. Nekik nincs szükségük olyan keretre, amely gyorsan és nagy erővel lövi vissza a labdát, az ő számukra a kontroll a legfontosabb, hiszen az erejük és technikájuk megvan a gyorsításokhoz, így a pontosság kerül előtérbe. Az ő ütőik kisebb fejűek, 93-100 négyzetinchesek, 315-340 grammosak, általában keskeny profilúak, alacsony stiffness rate-tel, ritkább húrmintázattal rendelkeznek, és mindig nyélnehezek. Ezek a puha keretek ütéskor jobban elhajlanak, lassabban csapódnak vissza, így a labda hosszabb ideig ül a húron, ami nagyobb labdakontrollt és pörgetést tesz lehetővé. Ezen tulajdonságokkal rendelkező kereteket nevezik control ütőknek. A nagy súly stabilitást kölcsönöz, nehezebb ütőt ugyanolyan sebességre felgyorsítva nagyobbat lehet ütni, a relatíve könnyebb fej pedig kisebb lendítési súlyt jelent, így csuklóval könnyebb az ütő fejét gyorsítani. Ezekről és más jellemzőkről a sorozat 3. részében részletesebben is írok majd.

Rafa itt éppen egy keskeny profilú ütőt próbálgat. Hm… Forrás: tt-tennis-warehouse.com

A játékstílusnak megfelelően választják ki a húrmintázatot is. Aki nagyobbat szeretne pörgetni, 16×19-es, sőt, 16×17-es húrkiosztást választ, mert a ritkább húr jobban belekapaszkodik pörgetéskor a labda filcébe. Akiknek inkább a pontosság a lényeges, 18×20-as húrral játszik.

A profik által használt ütők általában megfelelnek a fenti leírásnak. Van azonban egy kivétel: A Babolat Pure Aero, amellyel Rafa Nadal is játszik. Ez egy szokottnál nagyobb, 100-as fejű, széles profilú, és 69-es stiffness rate-tel rendelkező, tehát merev, kimondott power keret. Az ütő kifejlesztésénél valószínűleg figyelembe vették Nadal játékstílusát, extrém tenyeres pörgetéseit, és Rafa kivételes labdaérzékét, amelynek köszönhetően még

FA2 a Folyondár utcában
(Saját fotó)

egy ilyen ütővel is képes kontrollálni a labdát. Ugyanilyen rakettel játszik kedvencem, Felix Auger-Aliassime is, viszont az a véleményem, hogy az ő stílusához már nem passzol annyira ez a szerkezet. Talán a sok ki nem kényszerített hiba, ami egyelőre annyira jellemző rá, a nem megfelelő sportszernek is köszönhető. Egy kisebb fejű, keskeny profilú ütővel nagyobb labdakontrollt tudna elérni.

Megjegyzem, 3 éve, amikor Felix 15 évesen Magyarországon járt, még Pure Strike-kal játszott, ami a Babolat egyik keskenyebb és kisebb fejű ütője. A fenti képet én készítettem róla a döntő alatt. Úgy látszik, később a dinamikát előtérbe helyezték nála a kontrollal szemben.

A befejező részben a teniszütők rezgéseivel, lengéstani  és egyéb jellemzőivel foglalkozom, és elárulom azt is, hogyan kerülheted el , hogy teniszkönyököd alakuljon ki, megfelelő ütő választásával.