Elköltözik Londonból az ATP Finals

Az angol főváros 2009. óta ad otthont a szezonvégi tornának, 2020. után azonban minden bizonnyal máshová költözik majd a szezon legjobb nyolc játékosának részvételével zajló ATP Finals.

Az ATP vezetősége úgy döntött, hogy az ATP Finals 12 év után új helyszínre költözik. Állítólag Torinó lehet a befutó, de Tokyo is eséllyel pályázik a verseny rendezési jogára.

London  rendkívül sikeres helyszínnek bizonyult, évente több, mint 250 000 ember fordult meg az O2 arénában, és az ATP éves bevételének 15%-át a Finals produkálta.

Az olaszok nagy valószínűséggel nem tudnának ekkora, jegyeladásokból származó bevételt felmutatni, egyes értesülések szerint azonban a kormány évi 15 millió euróval járulna hozzá a Torinóban rendezendő verseny lebonyolításához.

A játékosok vegyes érzésekkel fogadták a hírt, Roger Federer egyértelműen kifejezte a nemtetszését, míg Novak Djokovic örül a változásnak.

“Nem tudom, mik az opciók, de fontos, hogy mérlegeljünk minden lehetőséget. Ha a rendezők elégedettek, és évről évre nagy tömegeket mozgat meg az esemény, akkor a dolog jó üzletnek tűnik. Miért ne maradhatna itt? Nem látom értelmét a váltásnak, hacsak nincs valaki, aki nagyon-nagyon szeretné ezt, és aki nagyobb mértékben járulna hozzá a Tour bevételeihez.” – mondta a Londonban két bajnoki címet szerző Roger Federer.

Az esemény a története során viszonylag gyakran költözött, 1995. óta egyik helyszínen sem töltött annyi időt, mint Londonban, ezért is érzi úgy Djokovic, hogy itt az ideje a helyszínváltásnak.

“Nem azt szeretném, hogy elköltözzön Londonból, egyszerűen csak úgy érzem, hogy a torna egyik jellegzetessége, hogy bejárja a világot. Ez az ATP legnagyobb eseménye, ahol a legjobb nyolc játékos küzd egymás ellen egy különleges, csoportkörös rendszerben, és egy hét leforgása alatt legalább háromszor pályára lépnek. Úgy érzem, ez egy kiváló lehetőség arra, hogy világszerte promotáljuk a teniszt.” – mondta a világelső.

A Lawn Tennis Association számára minden bizonnyal nagy csalódás a torna költözése, az ATP Finals nélkül nehezen tudják majd cáfolni azt a viszonylag széles körben elterjedt mondást, miszerint Nagy-Britanniában a tenisz füvön kezdődik és füvön is ér véget.

Kép forrása: atptour.com