Dominic Thiem nyerte a barcelonai 500-as tornát

A 3. kiemelt Dominic Thiem nyerte a barcelonai 500-as salakpályás tenisztornát. A fináléban az osztrák az orosz Daniil Medvedevet múlta felül 6-4 6-0 arányban. 

Miután Dominic Thiem tegnap az elődöntőben legyőzte Rafael Nadalt, egy kis deja vu érzés keríthette hatalmába. 2017-ben Rómában, 2018-ban pedig Madridban múlta felül salakon a spanyolt, végül mégsem tudta behúzni ezeket a tornákat (vereség Djokovic ill. Zverev ellen). Emiatt lehetett rossz érzése, hogy már megint túl van elvileg a nehezén, legyőzte a salakkirályt, mégsem övé még a trófea.

Ennek megfelelően nem indult számára jól a meccs, rögtön az első szervagémjében bréklabdákat kellett hárítania a rendkívül pontosan és nagy nyomással játszó orosz ellen. Két lehetőséget hárított, azonban a harmadikkal élni tudott Medvedev, és rögtön 3-0-ás előnybe került. Thiem passzívabban játszott mint az elődöntőben Nadal ellen, inkább tartotta a labdát, több nyesést alkalmazva próbálta meg kizökkenteni Medvedevet. Az osztrák taktikája egyre inkább kezdett működni, az ötödik gémben több Medvedev rontásnak köszönhetően visszabrékelt, majd ki is egyenlített. Medvedev érezhetően kezdett fáradni, ami abban is megmutatkozott, hogy a következő játékban 40-semmiről bukta az adogatását. 5-3-nál Thiemnek fogadóként játszmalabdája is volt, ezzel azonban még nem tudott élni. Medvedev jobb vállának az ápolása miatt egy rövid intermezzo következett, ezt követően azonban Thiem gond nélkül adogatta ki a játszmát. 6-4.

Thiem fonák nyesésekkel próbálta meg kizökkenteni Medvedevet, de pontjai nagy részét természetesen tenyeresével nyerte
Kép forrása: scroll.in

A második szettben Thiem egyből semmire brékelt, Medevedev továbbra is halmozta a hibákat, és perceken belül két alkalommal is elveszítette a szerváját, így a döntő továbbra része lényegében formalitás volt. Az orosznak a szépítés sem jött össze a szinte hibátlanul teniszező Thiem ellen, nullára bukta el a második játszmát. 3-0-ás előnyét követően így egyetlen játékra volt jó (és abban is volt bréklabda), hasonlóan ahhoz, ahogy Lajovic ellen 5-1-es vezetést követően kapott ki úgy, hogy csak egyetlen gémet hozott el. Panaszra így sem lehet oka az orosznak, 25 megnyert meccsével a legeredményesebb játékos a touron, az idén szerzett pontokban pedig a 6. helyre jött fel.

Thiem a második 500-as tornagyőzelmét aratta (2017 Rio), és a döntőig igazi salakmenőket vert: Schwartzman, Munar, Pella, Nadal. A Nadal elleni győzelemnek komoly lélektani hatása is lehet, de talán ennél is fontosabb a mutatott játék. Utóbbiból is a hálójátékot és az ejtéseket emelném ki, amiben tavaly óta rengeteget fejlődött az osztrák. Egy ezres és egy ötszázas győzelemmel áll idén, ami megvédendő pontok szempotjából is komoly terhet vehet le a válláról.

Münchenben a nagyok közül csak Zverev indul, a madridi tornát azonban többünk nevében mondhatom, hogy epekedve várjuk: Djokoviccsal, Nadallal, Zverevvel, Thiemmel és nem utolsó sorban Federerrel…

Kiemelt kép forrása: atptour.com