A helvét parasztbarokk tenisz és a Hellén kódfejtő – Felkészül Federer

Ugye megvan a 2015. évi RG döntő? Ismét született egy Roland Garros klasszikus és megint Stan Wawrinka az egyik főszereplő, ráadásul újfent ő a nyerője egy heroikus meccsnek. Szinte biztos, Stan ezt az öt óra kilenc percnyi játékot béklyóként fogja hordozni a testében a következő meccsén, de amit most pályára tett, az már biztosan az övé. Roger nem lehet nyugodt így sem.

1. szett
Az egész találkozó során folyamatosan azt lehettett érezni, a svájci játéka a meghatározó. Wawrinka nagy kedvvel, jó erőben, nagy súllyal és meglehetős pontossággal ütötte az alapvonaliakat, kreatívan törte fel a görög védekezését, alig hagyva teret neki a kezdeményezésre. Pisti pedig folyamatosan kereste a rést a pajzson és bizony nagyon gyakran, a 2015-ös döntőbeli Djokovichoz mérten lényegesen többször, meg is találta azt. Nagyon gyakran fejtette meg Stan Wawrinka rejtvényét és csodálatossá varázsolta ezzel a meccset. Az első szett végén erősen úgy festett, Pisti összefirkálja Wawrinka eddig kiválóan festő tájbrék füzetét (a Dimitrov ellen zsinórban megnyert három). Aztán mégsem. Itt már látszott, a svájci játéka durván kezd emlékeztetni a 2015-ös döntőbeli üzemmódjára, amiről tudjuk, senki, semmikor nem képes felülkerekedni rajta. Amikor Stan Wawrinka össze tudja rakni a teniszének azt a monumentális parasztbarokk templomát, ami csak az övé, akkor, ott, mindenki elfogy körülötte.

Megvan az első

2. szett
Wawrinka 0:3-ról jött vissza. Stan adogat, 4:5 40:AD-nél olyan labdamenetet láthattunk, ami teljességgel valószínűtlen (Pisti ezidőtájt szólt ki az övéihez: “olyan mint egy kibaszott nagy zombi”, ha jól értettem, persze nem szeretnék a fucking nobody csapdájába esni, tehát fenntartásokkal!) Stan második adogatása után alapvonali kereszt bombák mindkét oldalról, majd Pisti bemutat egy olyan védekezést, amilyet ritkán se nagyon lát még a hardcore teniszrajongó sem. 5-ször kellett lecsapnia a labdát Stan-nek, majd így is csak egy hálón meglassuló nyeséssel volt képes befejezni a pontot nem kis fortuna faktorral. Majd 15 percbe tellett, mire meg tudta nyerni ezt az adogatóját. És Tsitsipast nem törte meg Stan Wawrinka folyamatos nyomása, többszöri visszabrékje és a rengeteg bréklabda hárítása, az utolsó pillanatban mégis, harmadszor is lebrékelte a svájcit. A 2. szettben egyébként olyan teniszt láthattunk, ami helyenként már meghaladta a 2015-ös döntő színvonalát is. 7:5 77 percnyi játék után. Döbbenet.

Pisti egy falsul kivitelezett ritörnben

3. szett
A szett közepén (7. játék) Stan játszik egy olyan erős fogadójátékot, ami bárki ellen bármikor elég. Tsitsipas nem is dühöng nagyon, érzi, a svájci borzasztó erős éppen. Volt ugyan némi pislákoló reménye a visszabrékre a 8. játékban, de Wawrinka sziklaként állt ellen. Oly energiákkal, magabiztossággal játszotta Stan ezt a szettet, hogy Pisti 4 megnyert gémje csodaszámba ment. A szett végére belecsúsztunk a 4. órába. Stan cca 150 decibeles csatakiáltása jelzi: ő bizony nagyon akarja a győzelmet. Viszont azt is látnunk kellett, Wawrinka életében összesen nem tapsolt ellenfélnek annyit, mint Tsitsipasnak, a görög elképesztő teljesítményt nyújtott, leginkább a hálónál.

Szinten vagyok

4. szett
Pisti kódfejtő képessége: Stan módszeresen a fonákjára szervált, sokáig kezelhetetlennek is tűnt ez Pisti számára, de a 4. szettben már olyan ritörnöket küldött vissza fonákról, amik gyakorta falhoz állították Wawrinkát, meg is lett a jutalma, brék rögtön a szett elején. A 3. gém az agresszió agressziót szül igazsága mentén zajlott oda-vissza. A két bréklabdáig eljutó Wawrinkát úgy ütötte le a pályáról ezután a görög, hogy a fal adta a másikat. 3:0. De csak azért, hogy aztán az 5. játékban Stan vissza is vegye azt. Majd olyan tökéletes teniszre törekedett, amilyen már nem létezik, jöttek az apró túlütések és újra Tsitsipasnál volt az előny. Meg kell jegyezni, ebben a szettben jelentősen leromlott Stan első adogatás statja. Innen aztán már nem engedte ki a kezéből a szettet a görög, 5:3-nál semmire szerválta ki a szettet. Jöhetett a mindent eldöntő.

Adok én neked

Döntő szett
Az első három pont fogadóként Pistié, Stan Wawrinka elvesztette valahol a fonalat, úgy tűnt komoly nehézségei támadnak. Ekkor lejátszották a számos epikus, csillagközi labdamenet egyikét és láss csodát, Wawrinka fejezi be egy fonák egyenes nyerővel. Innen mint gőzhenger fejezi be a maga javára fordítva a játékot. És ettől a pillanattól számítva olyan tenisz jött, ami bárki számára überelhetetlen (bocs Roger). 1:1 állásnál a harmadik gémben egy nyert fergeteg után Stan kapott egy hangos dicshimnuszt a közönségtől, küldött is egy csókot a tömegnek, (egyébként végig nagy kedvvel kommunikált a közönséggel), de ekkor Tsitsipas is kapott egy szeretetcsomagot a néptől, ezt már ő is lereagálta egy intéssel meg egy hatalmas vigyorral. Jó pillanatok. Az ötödik órában számos olyan heroikus labdamenetet produkáltak, melyből egy is elég lenne nekünk, hogy belehaljunk. Wawrinka az 5. játékban nagyon megharcolt az adogató játékáért, úgy repkedtek a pálya felett, mintha most érkeztek volna. Érdekes és vicces volt látni, hogy lapulnak a falhoz, lépnek ijedten félre a vonalbírók mikor Wawrinka folyamatosan a palánk előtt fél méterre rohangál a labdákért és készít elő a lendítésekhez, nem mondanám túl hosszúnak a Suzanne Lenglen kifutóját.
Az ötödik óra derekán azért már jelentkeztek a nyilvánvaló fáradság első jelei. A fogadók már nem fejtettek ki akkora ellenállást, mint korábban, egyre gyakrabban születtek rossz döntések, indokolatlan túlütések, a hálónál elkövetett triviális bakik. Aztán a 11. játékban Pisti rakott egy lapáttal a kazánba, előadta sokadik salakba landolós fosbury flopját de a kiharcolt bréklabdát nem sikerült pontra váltania. Majd jött egy kettős hiba Stantől, de Pisti elcsapta a befejezőnek szánt tenyót. Majd jött egy Stan fonák hiba és immár a 3. bréklabda. Kicsúszott vagy 3 mm-el a Pisti fonákja. Ekkor lehetett azt érezni, elfogy Pisti lábából és talán a fejéből is az erő. 5 óra 1 perckor Wawrinka olyan félröptét üt egy háló fölött épphogy átsurranó Pisti féle fonák kereszt nyesésre, amilyen nincs is, nemhogy 5 óra játék után, de Federer kezében is csak ritkán.
És itt van újra a hagyományőrző (más szóval idióta) franciák ragaszkodása a döntő szett tájbrék nélkül megoldáshoz. Magyarázható, de semmiképp nem érthető.
Utolsó gém. Pisti lejátszik egy tökéletes háromütéses labdamenetet, befejezve a hálónál sokadik kiváló röptéjével. A következőben ártatlan szituból elcsap egy tenyót. A harmadik pont egy kiváló Stan kereszt utáni fonák hiba Pistitől. Majd ugyanez a tenyeres oldalon. Két meccslabda. Pisti üti a fejét, bünteti magát. Majd üt egy kiváló szervát, Stan outra paszírozza. Pisti kiválóan irányítja a következő labdamenetet, tenyó inszájd-out amiből Stan nem egy menekülőt üt a palánkról, hanem egy nyesett fonák egyenest, ami kívülről 0,111 milliméternyire érinti a vonalat. Pisti elengedi, outnak gondolja. Bírói verdikt: Gém, Stan, Meccs.

Game Stan Match

Egy Tsitsipas leglényegét megmutató pillanat. Valahol, még a meccs első harmadában egy olyan labdamenet esett meg, aminek végét egy tökéletes Wawrinka átemelés jelentette. Pisti a hálótól elrajtol returba az alapvonal felé, nulla eséllyel arra, hogy elérje a vonalon landoló labdát. Rögtön utána visszajátszották szuperlassítva a befejező momentumot, végig a görög arcát mutatva. Semmi mást nem lehetett leolvasni az ábrázatáról csak és kizárólag a totális eltökéltséget és meggyőződést, hogy ezt a labdát neki el kell érnie és vissza kell ütnie az ellenfél oldalára.

Ezen a napon Stan Wawrinkát senki más nem lett volna képes öt szettre kényszeríteni és az utolsó pillanatig fenntartani az esélyt. Egy szó mint száz, ez a görög fiatalember méltó örököse lesz Nadal és Federer teniszben elfoglalt pozícióinak. Pont ez a veresége az, ami semmi másról nem üzent. Most még nagyon fájhat neki, de egy hét múlva már ő is büszkén fog erre emlékezni.

beszédes statisztika

Azt gondolom, ha Wawrinka képes lesz tökéletes regenerálódásra a Federer elleni meccs előtt, akkor Roger nem sok sót fog megenni ezen a találkozón. De ez az 5 óra 9 perc akkor is nagyon sok volt.

Federer Mayer elleni találkozójára nem sok szót érdemes pazarolni, Roger hozta a kötelezőt, a közelében sem volt annak, hogy tesztelve legyen a teljesítőképessége. Érdekes mérkőzés vár ma ránk délután kettőtől.

kép forrása: www.sbs.com.au