RG 19: Ashleigh Barty nyerte az újoncok fináléját

Ashleigh Barty nyerte meg a Roland Garros női versenyét. Az ausztrál teniszezőnő a döntőben magabiztosan győzte le a cseh Marketa Vondrousovát. 

Az már a negyeddöntő után eldőlt, hogy a mai napon új Grand Slam bajnoknak tapsolhat a párizsi publikum. Most már csak az volt a kérdés, hogy két rendkívül magas repertoárral rendelkező teniszezőnő közül ki emelheti magasba a trófeát. A döntőig vezető úton Barty kétszer kényszerült döntő szettes küzdelemre, Vondrousova pedig annak ellenére egyszer sem, hogy jó néhány játszmánál szorult körülötte a hurok. A két játékos eddig két alkalommal mérkőzött meg egymás ellen, az ausztrál mind a két találkozót két szettben nyerte meg.

Két új játékos a Grand Slam döntőben, egyáltalán nem volt meglepő, hogy valamelyikük jóval idegesebben fogja kezdeni az összecsapást. Barty lényegesen nyugodtabban indította ezt a mérkőzést és Vondrousova olyan mértékben nem bírta kezelni ezt a számára vadonatúj szituációt, hogy ébredezése az első játszma közepén már nagyon késő volt. Az ausztrál 4-0-ás előnnyel kezdett, amihez miután először bukott saját adogatást, újabb két játékot tudott hozzátenni. Az első játszmában a cseh játékosnak nem igazán jelentett előnyt első adogatása, hiszen ezekből mindösszesen 29 %-ban tudta megnyerni a pontokat. A második játszmában Barty rögtön egy újabb fontos lépést tett a győzelem felé, amivel tovább rombolta az amúgy se túlságosan ellazult Vondrousova önbizalmát. A cseh teniszezőnő azonnal lehetőséget kapott, hogy visszajöjjön, azonban egy újabb elidegeskedett pillanat megakadályozta őt ebben. Tudtuk, hogy nem lesz egyszerű Bartynak élete első Grand Slam döntőjét befejezni, de ez volt utolsó esély arra Vondrousovának fogadóként. Barty a folytatásban nagyon magabiztos adogatójátékokat produkált, majd megkímélte magát, hogy saját szervája mögött kelljen megnyernie ezt a tornát. Egy hosszú játékban, tudta végül lezárni ezt a mérkőzést, amit akár a cseh is nyerhetett volna, hiszen ziccerre volt hozzá. Barty egy nagyon agresszív pontot lejátszva első mérkőzéslabdáját kihasználta és 1 óra 12 percet követően lett a Roland Garros győztese.

Az újoncok fináléját Barty megérdemelten nyerte meg
Kép forrása: rolandgarros.com
Kép forrása

Ashleigh Bartynak érdekes a karrier története, hiszen egyszer már úgy döntött, hogy felhagy a profi teniszezéssel. 2 évnyi profi krikettezés után 2016 júniusában tért vissza a WTA Tour berkei közé és kisebb pihenő visszaadta a motivációját ehhez a sporthoz, ezen a Roland Garroson pedig nem férhet semmiféle kétség a győzelméhez. Az ausztrál teniszezőnő Babos Timiék kárára tavaly már női párosban Grand Slam győztes lett, most pedig 23 évesen első egyéni Grand Slam trófeáját szerezte meg a Roland Garroson. Hétfőtől győzelmével óriásit ugrik a világranglistán Barty, aki így a második helyet foglalja el.

A döntő végeredménye: 

Ashhleigh Barty ( 8 )-Marketa Vondrousova 6/1 6/3

Kiemelt kép forrása: rolandgarros.com