Wimbledon 2019: Federeren már nem múlik a negyvenedik rangadó

Elődöntőt ér a svájci 100. nyertes meccse Wimbledonban.

Első fordulós mérkőzése után először veszített játszmát Roger Federer (2.) az idei Wimbledoni Teniszbajnokságon. A korábbi nyolcszoros bajnok svájci legenda szerdán a legjobb 8 között ragadott ütőt, mégpedig a japán Kei Nishikori (8.) ellenfeleként, aki idén három Grand Slam-tornából háromszor eljutott a negyeddöntőig.

Mindháromszor azonban ez jelentette a végállomást. Pechére mindegyik alkalommal az adott torna történetének legjobbját fogta ki: az Australian Openen Novak Djokovicot, a Roland Garroson Rafael Nadalt, s itt most Federert. Most volt azonban a legnagyobb esélye arra, hogy megkíséreljen valamiféle meglepetést. Váratlanul egy break-kel kezdte meg a találkozót, s ezután ugyan Federer belelendült a mérkőzésbe, nem engedte, hogy a Grand Slam-rekorder kibontakozhasson agresszív játékával. Nishikori megtette, amit egy esélytelenebbnek kell ilyenkor: bátran játszott, elengedte a kezét. Jutalmául játszmaelőnybe került.

Meglepetésszerűen hatott Nishikori kezdése.

A második kiemelt azonban összeszedte magát és egy 6/1-es tarolással kiegyenlített. A nézők örömére ezután nem nyílt ki szélesebbre az olló. Nishikori a folytatásra ismét egyenrangú ellenféllé vált. Továbbra is azt a játékot játszotta, mint az első szettben, de a gyakori hálói jelenlétével megadta a helyeket Federernek a látványos elütésekre, a kortalan svájci pedig élt is a lehetőségekkel, emelve ezzel a meccs színvonalát. A harmadik és a negyedik szett is arról szólt első sorban, hogy sok sikertelen próbálkozást megelőzően tudta elvenni Nishikori szerváját: a harmadikban öt, a negyedikben hat lehetőségből tudta azt az egy-egy fogadóelőnyt értékesíteni, amivel malmára hajthatta a vizet.

Győzelmével sporttörténelmi sikert ért el, hiszen ez volt a 100. megnyert meccse kedvenc tornáján, ilyen magasságokban pedig soha, senki nem járt még Grand Slam-tornán!

Végeredmény: R. Federer (2.) – K. Nishikori (8.) 4/6 6/1 6/4 6/4

Újabb rekord!

A 20-szoros Grand Slam-győztes ezzel a maga részéről megtett mindent, hogy létrejöjjön az álom-elődöntő közte és Rafael Nadal (3.) között, ami illusztris párharcuk negyvenedik (!) fejezetét jelentené. Cikkünk írása közben még nem ért véget a Salakkirály mérkőzése Sam Querrey ellen, de egy spanyol továbbjutónk így is van már ezen a napon. Roberto Bautista Agut (23.) szintén négy szettben (7/5 6/4 3/6 6/3) nyert: a Novak Djokovic (1.) elleni elődöntőhöz az argentin Guido Pellát (26.) kellett legyőznie a meglepetés-szereplők meccsén.

Képek forrása: twitter.com/wimbledon