Példaképeiről, sikereiről és mottójáról mesélt Federer

2019. augusztus 22.
by andF

A hússzoros Grand Slam bajnok Roger Federer New Yorkban, az UNIQLO Global Flagship boltjában rendezett médiatalálkozón válaszolt a rajongók által feltett, előre összeválogatott kérdésekre.

Federer a jövő héten kezdődő US Openen igyekszik majd újabb Grand Slam trófeával növelni aktuális rekordját, de előtte még részt vett a főszponzora által rendezett kérdezz-feleleken. Az összejövetel során számos témakört érintettek a felek, például azt, hogy kik azok a személyek, akik inspirálóan hatnak a svájcira, kikre tekint példaképként.

“Más sportolók és a hosszúra nyúló pályafutásuk inspirál, Tom Brady és a többiek, akik hosszú, hosszú idő óta visznek véghez nagy dolgokat.” – mondta Federer

Tom Brady négy esztendővel idősebb Federernél, ő a legidősebb NFL irányító, akinek sikerült megnyernie a Super Bowlt.

Nemcsak sportolók voltak nagy hatással Federer életére és pályafutására, elmondása szerint a korábbi dél-afrikai elnök és az apartheid ellenes mozgalom kulcsfigurája, Nelson Mandela is a példaképei közé tartozik.

“Nelson Mandela nagy dolgokat vitt véghez az emberek érdekében világszerte. Szerettem volna személyesen is beszélni vele, de ez sajnos sosem jött össze. Nagyon bánom, hiszen anyukám révén akár dél-afrikai állampolgár is lehetnék.” – tette hozzá Federer.

A több, mint két évtizede tartó aktív pályafutása során sikert sikerre halmozott: a teljesség igénye nélkül 102 ATP tornagyőzelmet tudhat magáénak, rekordnak számító 310 héten át vezette a világranglistát, és két Olimpiai érmet is szerzett. Vajon ő személy szerint mit tart a legnagyobb sikerének? – tették fel neki a kérdést.

“Nagyon büszke vagyok az alapítványomra, amely már 15 éve működik, és egymillió gyerekre volt hatással azáltal, hogy magasabb színvonalú oktatáshoz segítette őket.” – mondta. “A teniszpályán aratott sikerek közül a nyolc wimbledoni bajnoki címemre vagyok a legbüszkébb.”

Federert a világ minden táján felismerik és szeretik az emberek. A Forbes magazin aktuális százas listáján Federer az ötödik legjobban kereső sportoló, de a szponzorációs és egyéb, nem sportból származó 86 millió dolláros bevételét tekintve magasan ő áll az élen.

“Fiatal koromban egyszer azt kérdezték tőlem egy interjú alkalmával, hogy van-e valamilyen mottó, ami meghatározza az életemet, amelyet követek. ‘Jó dolog fontosnak lenni, de jónak lenni fontosabb’ – válaszoltam akkor. Rengeteg olyan ember van, aki túl komolyan veszi saját magát, azt hiszi, hogy a világ tetején áll, pedig igazából nem is ért el semmit. Szóval szerintem fontos az alázat, a kemény munka, és az, hogy kedvesek legyünk az emberekhez.” – foglalta össze gondolatait Federer.

A svájcit legközelebb a US openen láthatjuk pályára lépni, melyet legutóbb 2008-ban tudott megnyerni. Tavaly a negyedik forduló és John Millman jelentette számára a végállomást.

Forrás

Kép forrása: usatoday.com