Egy csoportba került Murray és Federer az ATP Kupán

Kisorsolták a január harmadikán kezdődő új csapatverseny, az ATP Kupa csoportjait. Svájc és Nagy-Britannia is a C-jelű négyesbe került, így ha minden jól alakul, láthatunk majd egy Federer – Murray összecsapást.

A csapat világbajnokság 2012-es megszűnése után 2020-ban lesz először olyan esemény az ATP naptárában, melyen a Davis Kupához hasonlóan a játékosok nemzetüket képviselve csaphatnak össze egymással. A 24 csapat részvételével zajló tornát Ausztrália különböző városaiban rendezik majd, hétfőn pedig a csoportbeosztásokra is fény derült. Eddig 19 ország részvétele biztos, így a hatból öt csoportban csak később derül fény a negyedik résztvevő kilétére.

A C-csoport mérkőzéseit Sydney-ben rendezik, ahová a fent említett Nagy-Britannia és Svájc mellé a David Goffin vezette Belgium került. Murray jelenleg nincs benne a legjobb négyszázban, de az év eleji csípőműtétjét követően lassan kezdi felvenni a ritmust. Ha állapota engedi, akkor megmérkőzik majd Roger Federerrel, amire 2015. óta nem volt példa.

Novak Djokovic Brisbane-ben kezdi a versenyt, ahol 2009. óta nem játszott. A Dusan Lajoviccsal alkotott párosa Dél-Afrika és Franciaország ellen vívhatja ki a továbbjutást az A-csoportban. A másik brisbane-i csoport is izgalmasnak ígérkezik, ahol Alexander Zverev és Stefanos Tsitsipas mérkőzése szolgáltathat majd izgalmakat. Németország és Görögország az F-csoportba került Kanadával és a házigazda Ausztráliával karöltve.

Rafael Nadal Perth-ben igyekszik majd sikerre vezetni Spanyolországot, a B-csoportban Japánt és Grúziát kell maga mögé utasítania a US Open bajnok vezette válogatottnak.

A csoportok:

BrisbanePerthSydney
A-csoportF-csoportB-csoportD-csoportC-csoportE-csoport
SzerbiaNémetországSpanyolországOroszországSvájcAusztria
FranciaországGörögországJapánOlaszországNagy-BritanniaHorvátország
Dél-AfrikaKanadaGrúziaUSABelgiumArgentina
később derül kiAusztráliakésőbb derül kikésőbb derül kikésőbb derül kikésőbb derül ki

A csoportkörből a nyolc legjobban teljesítő csapat jut be az egyenes kieséses szakaszba, a párharcok kimeneteléről két egyéni és egy páros mérkőzés fog dönteni. Jelen állás szerint a top10-ből mindenki tudja vállalni a szereplést, így magas színvonalú küzdelmekre számíthatunk.

Az új csapatverseny indulásának következtében a Brisbane International és a Sydney International névre hallgató versenyek a következő idénytől az eddigitől eltérően csak a hölgyek mezőnyét fogadja majd. A húszéves múltra visszatekintő, nagy presztízsű Hopman Kupa is megszűnik.

Forrás

Kép forrása: atptour.com