Meglepetés-győzelmet aratott Andy Murray Pekingben

A folytatás és a visszavonulás között hezitáló skót a friss US Open-elődöntős Matteo Berrettinit győzte le a kínai fővárosban.

Múlt héten már két ATP 250-es tornával elkezdődött az őszi, ázsiai kemény pályás szezon, azaz az Asian Swing, ám a távol-keleti dömping most indul csak be igazán. Ezen a héten a térség két legbefolyásosabb országának, Japán és Kína fővárosában rendeznek az eddig jól megszokottak szerint egy-egy ATP 500-as tornát.

Pekingben bár a top 10 fele ott van a főtáblán, de a sportágban elért eredmények alapján kétség kívül a jelenlegi világranglista 503. Andy Murray a legnagyobb név. A háromszoros Grand Slam-győztes skót teniszező idén egyszer már gyakorlatilag bejelentette visszavonulását, ám annak pontos időpontját még nem nevezte meg. A csípősérülésből-  és műtétből lábadozó korábbi világelső keddi meccse után nem is biztos, hogy tisztázni fogja egyhamar az őt övező kérdéseket.

A 3.6 millió dollár összdíjazású torna első fordulójában ugyanis legyőzte a torna 8. kiemeltjét, az olasz Matteo Berrettinit. A US Open idei elődöntősét két nagyon szoros, rövidítésekben végződő szettben verte meg. A 23 éves római teniszezőnek megvoltak a lehetőségei a mérkőzés során, hiszen mindkét játszmában break-előnyt harcolt ki, de a kétszeres olimpiai bajnok Murray megmutatta, hogy bár a teste nem, de a szíve továbbra is a régi.

Kicsivel több, mint kétórás volt a meccs.
Kép forrása: eurosport.co.uk

A torna 2016-os győztese a következő körben honfitársával, Cameron Norrieval találkozik, s ha azt a mérkőzést is megnyeri, az 1. kiemelt Dominic Thiem következhet. Az osztrák teniszező két szettben verte meg Richard Gasquet-t. Két másik kiemeltnek azonban nem volt ilyen könnyű a kezdés: Stefanos Tsitsipas (2.) Dusan Lajovic ellen szetthátrányból fordítva, Fabio Fogni (6.) pedig Mikhail Kukushkin ellen döntőjátszma-tie-breakben nyert. További két kiemelt azonban már csomagolhatott is: Roberto Bautista-Agut (5.) másfél szett után feladta meccsét Sam Querrey ellen, Gael Monfils (7.) pedig a forduló egyik legérdekesebb párosításában kapott ki John Isnertől.

Hétfőn is játszott két kiemelt: Alexander Zverev (2.) két sima játszmában nyert az amerikai Tiafoe ellen, az orosz Karen Khachanov (4.) pedig az uruguayi Pablo Cuevast búcsúztatta.

A kiemeltek eredményei az első fordulóból:

A. Murray – M. Berrettini (8.) 7/6(2) 7/6(7)
D. Thiem (1.) – R. Gasquet 6/4 6/1
A. Zverev (2.) – F. Tiafoe 6/3 6/2
S. Tsitsipas (3.) – D. Lajovic 4/6 6/3 6/4
K. Khachanov (4.) – P. Cuevas 6/2 7/6(7)
S. Querrey – R. Bautista Agut (5.) 7/6(2) 4/1 RET.
F. Fognini (6.) – M. Kukushkin 6/4 4/6 7/6(6)
J. Isner – G. Monfils (7.) 6/4 5/7 6/3

A borítókép forrása: skysports.com