Magyarul is megjelent a Biblia! Brad Gilbert: Csúnyán nyerni

2019. december 18.
by Írókéz

Ez a blog olyan tartalmak közlésére jött létre, amelyek vagy túl szakmaiak (és ezáltal csak egy szűkebb réteget érdekelhetnek) ahhoz, hogy a teniszvilag.com főoldali  cikkei között szerepeljenek, vagy túl szubjektívek, esetleg nem PC-kompatibilisek, és emiatt szintén nem oda valók. Próbálom legjobb tudásom szerint, minél lelkiismeretesebben körüljárni az adott témákat.  Jó olvasást kívánok hozzá, hozzászólni , vitázni szabad, sőt, kifejezetten kérem, hogy adjatok visszajelzést. A blog stílusa és tartalma a Ti igényeiteket is figyelembe véve fog alakulni.

forrás: libri.hu

Jó ideje nem jelentkeztem blogbejegyzéssel, épp ideje egy új írásnak, talán még ajándékötletet is adok vele, legyen mit olvasni a karácsonyfa alatt, a család nagy örömére. Az az örömteli tény késztetett billentyűzetet ragadni, hogy immár magyarul is olvasható az egykori top 10-es játékosnak, Andre Agassi későbbi mesterének a tenisz mentális oldaláról szóló könyve.

A poszt címe, bár kissé hatásvadász, nem nagyon túloz. Ha szoktál meccseket játszani, bármilyen szinten, ezt a könyvet feltétlenül el kell olvasnod. Mielőtt belekezdesz, rögzítsd kötéssel az állad a leesések ellen, és tegyél valamit a homlokodra, mert annyiszor fogsz rácsapni (hát peersze!!), hogy félő, anélkül kipirosodik.

„Tenyeres: nincs. fonák: nincs. Röpte: nincs. Szerva: pocsék. Nyerni szokott.” Ezeket a szavakat Tom Chivington, Brad Gilbert edzője jegyezte fel magának, amikor először látta a fiatal Bradet teniszezni. Ha valaki látta valaha Gilbertet játszani, tudja, hogy ennél tökéletesebben nem lehet jellemezni őt. Úgy volt évekig top 10-es játékos, hogy gyakorlatilag minden ütése gyengébb volt a többiekénél, mozgása gorillaszerű volt az elit többi tagjához képest, viszont a tenisz mentális és taktikai oldalát mindenkinél jobban értette. 1993-ban szerencsére úgy döntött, hogy tudását közkinccsé teszi, és megírta a Csúnyán nyerni című könyvet, melynek minden szava szentírás, és amely tényleg a játékosok Bibliájává vált. De lett még egy váratlan következménye az írásnak. Felkeltette egy bizonyos Andre Agassi figyelmét, aki –istenáldotta tehetségéhez méltatlanul – éppen a világranglista 35. helyén szerénykedett, és aki egy laza, sörözéssel egybekötött vacsora során megkérdezte honfitársát, szerinte hogyan tudna javítani a játékán. Ő készségesen elmondta, mit kéne a jó Andrénak másképp csinálnia. A többi már történelem. Gilbert elkezdett dolgozni Agassival, aki 13 hónap múlva világelső, később pedig az első teniszező lett, aki megcsinálta a karrier Grand Slamet 4 különböző borításon. A könyvet 20 év múlva újra kiadták, új előszóval, amelyben szó esik a legújabb kor 3 legjobbjáról, Federerről, Nadalról és Djokovicról is. Ezen kiadást fordították le most magyarra.

Minden tanítványomnak, aki meccseket játszik, igyekszem fejébe vésni a sportág egyik alapigazságát: A tenisz nem szépségverseny.

Nem az a játékos nyer, aki szebben üti a tenyerest és a fonákot, még csak nem is az, aki vajkézzel ejt, vagy éppen hatalmasakat szervál. Ha a tenisz pontozásos sportág lenne, a szebben teniszező nyerne. De nem az. A tenisz egy küzdősport, csak történetesen egy háló van közöttünk. Az fog nyerni, akinek van játékterve, és mentálisan erősebb, mint ellenfele. Természetesen a „csúnyán nyerni” sem azt jelenti, hogy csúnyán kell teniszezni, netán csalással, vagy más sportszerűtlen eszközzel ki kell borítani a másikat. Arra utal, hogy meg kell találni az ellenfél gyenge pontját, és azt kell a megfelelő ütésekkel kikezdeni. Olyan harcmodort kell választanunk, amely ellenfelünk számára a legkellemetlenebb, és ez sokszor nem a legszemet-gyönyörködtetőbb tenisz lesz. Gilbert könyve végigvesz mindent, ami fontos lehet egy teniszmeccs előtt és alatt, mindent, ami befolyásolhatja egy mérkőzés eredményét, teszi mindezt ráadásul remek humorral. Nagy erénye, hogy bár egy profi írta, de az amatőröknek szól. Amikor olvasod, sokszor kellemetlenül érzed majd magad, vagy éppen elmosolyodsz, mert magadra ismersz. Eszedbe fog jutni, hogy pontosan így vertek meg a múltkor, ahogy a könyvben szépen le van írva.

forrás: abebooks.co.uk

Gilbert alaposan végigveszi, hogyan kell mentálisan felkészülni egy mérkőzésre, mi mindennek kell nálad lennie, hogyan melegíts, hogyan játssz a mérkőzés kezdeti, majd későbbi szakaszában. Közben feleleveníti pályafutásának fontos meccseit, ahogyan ő belülről megélte azokat. Részletesen végigvezet, hogyan ismerd fel ellenfeled gyengeségeit, és hogyan ütköztesd azokat a saját erősségeiddel, hogyan rejtsd el saját hiányosságaidat, mikor vállalj kockázatot, és mikor legyél atomstabil. Megérteti veled a mérkőzés dinamikáját, a momentum fontosságát, és a fontos pontoknál játszandó taktikát. Végül, a számomra legélvezetesebb részben bemutatja, a nagy bajnokok hogyan alkalmazzák a lélektani hadviselést, de nem csak ezt, hanem, hogy hogyan alkalmazzák ezeket „kicsiben” az amatőrök. Na, itt lesz egy-két „aha-élmény”, amikor felismered, hányszor kaptál már ki ilyen egyszerű trükköknek bedőlve.

„Tennis is a mental game”, ha ezzel eleddig nem lettél volna tisztában, a könyvet elolvasva világossá válik. Ha szoktál meccseket játszani, egészen másképp fogsz gondolkodni utána a teniszről. Ha pedig alkalmazod a benne leírtakat, olyanokat is meg fogsz verni, akiktől addig kikaptál. Jó szórakozást!