Roger Federer csatlakozik a milliárdosok klubjához

2020. január 9.
by Írókéz

A www.essentiallysports.com cikke nyomán

Roger Federertől megszoktuk, hogy sorra dönti meg a teniszpályán a rekordokat. Most viszont egy új mérföldkő átlépésére készül, ezúttal  a pályán kívül.

A svájci mágus 2019 ben szokatlanul keveset, csak 7.630.400 dollárt keresett a pénzdíjaival, miközben Ashleigh Barty több mint 11 millióval zárta az évet. Ez már önmagában is szégyen, hogy kire nézve, azt majd a nyájas olvasó eldönti. Szerencsére Federer összjövedelme ennél jóval több, 93.4 millió dollár volt az egyéb bevételeket is beleszámítva. A Maestro jövedelme évről évre növekszik, már 2013 ban is 72 millió dollár volt, 2018-ban pedig 77.2 millió dollárra rúgott. Korábban már írtunk a profi teniszben elérhető pénzdíjakról:

A legkegyetlenebb sport; jövedelmek a profi teniszben

Tavaly jelentősen megnövelte jövedelmét a Uniqlo ruházati céggel kötött szerződés, amelynek értelmében évente 30 millió dollár landol a bankszámláján. Szakértők szerint Federer keresete idén áttöri a százmillió dolláros álomhatárt, és ezzel csatlakozik a dollármilliárdosok klubjához, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Mészáros Lőrinc és több mexikói drogbáró mellé. Lám-lám, a lenyugvó napnak is van ereje.  Svájc legirigyeltebb férfiúja közel 40 évesen is a csúcson van.

forrás: www.swissinfo.ch

A Uniqlo-szerződés mellett Roger tavalyi dél-amerikai turnéja is szép bevételt termelt, a publikált adatok szerint legalább tízmillió dollárt. Halkan jegyzem meg, hogy az itt közölt adatok hivatalosak és nem szerepel közöttük Federer minden jövedelme, például a különböző ATP-tornák fellépti díjai, amelyek a pletykák szerint akár a kétmillió dollárt is elérhetik versenyenként.

Federer nemcsak a legeredményesebb teniszező, hanem ügyes üzletember is. Évek óta szponzorálja őt a Rolex, a Jura, a Barilla és más jelentős cégek. Vannak saját vállalkozásai is, nemrégiben például bejelentette, hogy befektet egy On nevű cipőgyártó vállalatba. Valószínűleg a Nike-val is megegyezhettek az RF logo hasznosításáról, ugyanis a Facebook mostanában mindig RF márkájú termékekre hívja fel a figyelmemet, menedzserével, Tony Godsick-kal pedig évek óta saját menedzser irodát működtet. Bármily meglepő, nem a svájci legenda az első teniszező, aki milliárdossá vált. Ion Tiriac a posztkommunista Romániában végzett pénzügyi machinációinak köszönhetően már régóta milliárdos, de ő vagyonának csak elenyésző részét szerezte a teniszből. Federer a leggazdagabb sportolók között is előkelő társaságba került. Rajta kívül Csak a golfozó Tiger Woods, a kosárlabdázó Michael Jordan és a bokszoló Floyd Mayweather lett milliárdos a sportból.

Ezek után bennem már csak egyetlen kérdés motoszkál: a tavaly megkeresett közel százmillió dollárból vajon mennyit adna oda, ha cserébe beütötte volna azt a bizonyos wimbledoni meccslabdát?

Kiemelt kép forrása: www.essentiallysport.com